Direct naar artikelinhoud

Tribes: in 2 jaar tijd van 0 naar 7 vestigingen

Opnieuw ontfermt een verhuurder van tijdelijke werkruimte zich over een van de schaarse kantoorpanden in de binnenstad. Tribes trekt in de voormalige hogeschool aan het Raamplein.

De 'bibliotheek' van Tribes Mosuo, waar zzp'ers voor 150 euro per maand werkenBeeld Dingena Mol

Twee jaar geleden stond de teller nog op nul, maar met de opening van de vestiging aan het Raamplein in het pand waarin Eyeworks zat, heeft de Nederlandse flexplekverhuurder ­Tribes nu zeven vestigingen in de stad.

Daarmee ontfermt opnieuw een verhuurder van tijdelijke werkruimte zich over een van de schaarse kantoorpanden in de binnenstad. Onlangs trok het Amerikaanse Wework al in een van de Atriumtorens aan de Zuidas voor zijn derde Amsterdamse stek en opende het Nederlandse bedrijf Spaces zowel bij het Amstelstation als op Schiphol een dependance.

Tribes is opgezet door Eduard Schaepman, die eerder aan het roer stond bij flexwerkpionier Regus. Met geld van Marcel Boekhoorn (die onlangs Hema overnam), Michiel Mol (Lost Boys) en het Amerikaanse Oaktree Capital is de keten gegroeid tot 23 kantoren.

Vier daarvan staan in België en Duitsland, nummer 24 en 25 zijn in Duitsland in aanbouw.

Tien vestigingen
In Amsterdam is Schaepman nog bezig met een vierde vestiging aan de Zuidas, maar zijn plannen voor een tienduizend vierkante meter omvattende Tribe inclusief shortstayhotel zijn in een la beland in verband met het lokale beleid om nieuwe hotels te weren.

Het bedrijf mikt op tien vestigingen in de hoofdstad. Het zoekt nog onderkomens aan het IJ of in Noord. "Met 4 procent kantorenleegstand merk je dat er niks meer voorhanden is."

Het vlaggenschip aan de Raamgracht is daarom een coup van jewelste. Er was veel animo voor de voormalige Hogere Economische School, die in 2012 werd omgebouwd tot hoofdkwartier van Reinout Oerlemans' Eyeworks. 

Dat trok vorig jaar na een overame van 200 miljoen in bij Warner Bros. op Overamstel onder de naam WBITVP. 

Het kapitale pand is door Oerlemans voor 20,7 miljoen verkocht aan het Duitse vastgoedfonds Real I.S. Vervolgens was Schaepman, die eerder Boekhoorns vastgoedimperium bestierde, er als de kippen bij om het voor de neus van een aantal grote techpartijen weg te kapen.

Nog voor de opening vandaag zijn alle 250 'vaste' werkplekken verhuurd, alhoewel de laatste huurder pas volgend voorjaar neerstrijkt. "Ze kunnen ook weer zo weg zijn," zegt Schaepman. 

"Sommige bedrijven vestigen hier projectteams die na een half jaartje klaar zijn."

"Wat me verbaast, is dat zich hier vooral grote bedrijven melden, uit de advocatuur en de consultancy, maar ook een oliebedrijf. Ik dacht nog dat werknemers van zulke bedrijven het liefst met de auto komen."

Eduard Schaepman

Oprichter van Tribes, dat kantoorgebouwen met flexibele werkplekken ­exploiteeert

Eduard Schaepman
Beeld Dingena Mol

Het is verder een cocktail van oude en nieuwe bedrijvigheid die aan de schoolgangen neerstijkt. Zo zit industrieel ontwerper INDG op zolder, heeft de Amerikaanse investeerder General Atlantic een trits financiële dochters bij Tribes ondergebracht en is ook bierbrouwer Heineken hier actief.

Zzp'ers
Schaepman probeert nu meer zzp'ers te verleiden voor een los-vaste plek in het gebouw, dat Mosuo is gedoopt. "Je zit hier voor 150 euro met je laptop aan een bureau. Misschien schrikken ze van de uitstraling van dit gebouw, maar voor een goede mix hebben we ze absoluut nodig."

Veel is er niet veranderd aan het interieur. De filmzaal, waar voorheen tv-programma's werden vertoond, is gebleven. "Maak er maar een kantoor van, dacht ik, maar huurders gaven aan dat ze hem absoluut gaan gebruiken, We hebben er al presentaties gegeven." 

Alleen de voormalige gymzaal van de school, in de herfstige achtertuin, is nog eigendom van Oerlemans. "Wat zou ik daar graag een spa van maken."

De voormalige Hogere Economische School was eerder hoofdkwartier van Oerlemans¿ Eyeworks

#MeToo-marketing

Voor vrouwonvriendelijk gedrag is geen plaats in de flexkantoren van Tribes. In nieuwe huurcontracten staat dat zulk gedrag de overeenkomst ongeldig maakt. #MeToo-­beleid als marketing.

Maar of Tribes' zerotolerance­beleid meer is dan een aandachtstrekker is twijfelachtig. "Ik heb het even in een groep juristen gegooid," zegt Olav Wagenaar van DAS Rechtsbijstand. "Hier hebben we nog nooit van gehoord."

Hij betwijfelt of zo'n regel ­juridisch overeind blijft. "Dat gedrag kan leiden tot opzegging van een contract is nogal wat. Dan moet je het wel heel bont hebben gemaakt. Je moet dan heel specifiek vastleggen wat wel of niet mag. En hoe controleer je dat?"

Eduard Schaepman van Tribes: "We zullen zien, alhoewel ik hoop dat het nooit zover komt."