Direct naar artikelinhoud

Krakers nog niet weg van ADM-terrein

Na decennia van procederen moest het ADM-terrein in Westpoort definitief worden ontruimd. De bewoners hebben de deadline niet gehaald.

Krakers hebben de ingang van het ADM-terrein gebarricadeerd om politie en journalisten op afstand te houden.Beeld Marc Driessen

De deadline om het terrein te ontruimen verstreek op Eerste Kerstdag al. Donderdagochtend bleek dat die niet was gehaald. Journalisten werden bij het hek tegengehouden, maar van een afstandje was te zien dat het terrein nog vol stond met caravans, bussen en vrachtwagens.

Om een eventuele ontruiming door de gemeente te bemoeilijken waren tractoren dwars voor de ingang geposteerd.

Die ontruiming lijkt er op korte termijn niet te komen. De gemeente stelt zich mild op tegen de krakers die nog niet zijn vertrokken. Hand­havers zouden aan het begin van de middag voor een inspectie naar het terrein komen. Waarschijnlijk onder begeleiding van de politie, maar die was er niet op uitgestuurd om het terrein te ontruimen.

Een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema: "Als er al agenten bij zijn, is dat ter ondersteuning van de hand­havers. Wij proberen nog steeds in goed overleg met de krakers tot een ontruiming te komen. Het liefst zien we ze op korte termijn alsnog vrijwillig vertrekken."

Kunstenaarsdorp
Het haventerrein mag dan nog niet leeg zijn, de verhuizing naar het nieuwe terrein op de slibvelden van de voormalige Waterzuiveringslocatie Noord is wel in volle gang. Afgelopen dagen reden kleurige voertuigen af en aan door de aangrenzende wijk Elzenhagen.

ADM'ers zijn niet blij met hun nieuwe onderkomen, omdat er te weinig ruimte zou zijn voor alle huidige bewoners. Voor woonboten, waar veel ADM'ers in het havengebied op woonden, is überhaupt geen plek.

Woordvoerders van de groep wilden donderdagochtend niets zeggen over de stand van zaken. Een persconferentie werd uitgesteld na een bericht van BIJ1. De partij ziet in een uitspraak van een commissie van de Verenigde Naties alsnog een laatste reddingsboei voor de bewoners van het haventerrein. Het stadhuis beschouwt die uitspraak als de zoveelste ontwikkeling in een lange reeks.

Met de ontruiming van het ADM-terrein komt deze winter na 21 jaar een einde aan de bewoning van het 42 hectare grote stuk grond, dat in 1997 werd gekraakt. Er ontstond een kunstenaarsdorp waar gezinnen met kinderen kwamen wonen en festivals werden georganiseerd. In 2015 werden 130 bewoners geteld.

Tijdelijke locatie voor ADMersBeeld Maps4News BL

De afkorting ADM kreeg zelfs een nieuwe betekenis: het haventerrein werd in de jaren zestig aangelegd voor de noodlijdende scheepsbouw van ADM, de Amsterdamsche Droogdok Maatschappij. De nieuwe bewoners maakten daar de Amsterdamse Doe-het-zelf Maatschappij van.

Na een tot de Raad van State uitgevochten conflict moeten de bewoners plaatsmaken voor de huurders die eigenaar Chidda heeft gevonden. Om te beginnen zal Koole Maritiem er neerstrijken, een bedrijf uit Vijfhuizen dat schepen sloopt.

Door het dak
Daarmee voldoen de plannen van Chidda volgens de rechter aan het kettingbeding dat op de grond rust, sinds de gemeente die in 1970 goedkoop van de hand deed om de scheepsbouw te redden. De ADM'ers zijn bezorgd dat het terrein uiteindelijk toch voor andere bedrijvigheid wordt gebruikt, zodat de waarde van de grond door het dak gaat.