Direct naar artikelinhoud
Fotoserie

Zo zien de voortuinen in Noord eruit tijdens Kerst

In Floradorp en de Bloemenbuurt wordt elk jaar flink uitgepakt met versieringen voor de kerstdagen. Duo Chris en Marjan fotografeerde een ode aan de bewoners die van Noord een kerstparadijsje maken.

en
De voortuin van Ellen en André ElferinkBeeld Chris en Marjan

Ellen (67) en André (67) Elferink, Hazelaarstraat 
De voortuin van Ellen en André is het hoogtepunt van de 
Hazelaarstraat. De broer van André is nog veel uitbundiger, maar die woont helaas niet in Amsterdam. De broers wisselen graag ins en outs met elkaar uit over het versieren. Vervolgens worden de dochters van Ellen en André opgetrommeld om te helpen bij het ophangen, afstylen en finetunen.

Ellen en André ElferinkBeeld Chris en Marjan

Edith (58) en Rob (60) Van Oosten, Dotterbloemstraat 
Zowel binnen als buiten is het bij Edith en Rob helemaal kerst. Wegens ruimtegebrek hebben ze een halve kunstboom boven de schouw gehangen. Voor de achterkant was geen plek. Ieder jaar wordt in een uitgebreid overleg bepaald welk thema het dit keer gaat worden. De andere thema's blijven in dozen op zolder staan. Het poppenkoor ontbreekt echter nooit en wordt elk jaar uitgebreid. Zonder poppen geen kerst. Dit jaar is het thema roze, net als Ediths haar.

De voortuin van Edith en Rob van OostenBeeld Chris en Marjan
Edith en Rob van OostenBeeld Chris en Marjan

Oma Gerda (70) en Ton (70) Kooijman, Ribesstraat
Oma Gerda en echtgenoot Ton zijn al maanden bezig met het versieren van hun voortuin. In het heetst van de strijd is oma Gerda zelfs van de ladder gevallen, maar dat mag de pret niet drukken. Het leukst aan de versieringen vindt ze de vele kindergezichtjes die elke ochtend en avond door het raam naar binnen kijken. Iedereen wordt blij van hun tuin.

De voortuin van Gerda en Ton KooijmanBeeld Chris en Marjan
Oma Gerda en Ton KooijmanBeeld Chris en Marjan

Chris en Marjan
"Sinds jaar en dag woont Chris in Floradorp. Elke december is het feest en vliegen de vrolijk versierde voortuinen je om de oren. Wij waren benieuwd wat voor mensen hun tuintjes zo uitbundig decoreren. Op een regenachtige dag belden we bij ze aan, portretteerden ze en kwamen we na zons­ondergang terug om de tuin te fotograferen."

"In die huiskamers zittend werd ons verteld dat het versieren van voortuinen vroeger een traditie was in Floradorp. Vandaag de dag is er nog een handvol diehards die de traditie in stand houdt. Deze serie is een ode aan de doorzetters die van Noord een klein kerstparadijsje maken."