Direct naar artikelinhoud
Nabeschouwing

PSV walst binnen het kwartier over Ajax heen

PSV heeft Ajax in de strijd om de landstitel al vroeg in het seizoen een gevoelige tik uitgedeeld. De regerend kampioen zette de Amsterdammers in het Philips-stadion met 3-0 aan de kant. Lees in dit blog de ontwikkelingen binnen de lijnen terug.

Hirving Lozano viert zijn treffer met Steven BergwijnBeeld anp

PSV heeft Ajax in de strijd om de landstitel al vroeg in het seizoen een gevoelige tik uitgedeeld. De regerend kampioen zette de Amsterdammers in het Philips-stadion met 3-0 aan de kant en heeft na zes speelronden al een voorsprong van vijf punten. In een competitie waarin de verschillen tussen de topclubs en de rest groot is, is dat al een aardige marge.

De uitslag was dezelfde als in april, toen PSV tegen Ajax de 24e landstitel veiligstelde. Nu werd een gelijkopgaand duel verwacht, maar PSV had de wedstrijd halverwege al beslist.

Gemis aanvoerder
Het gemis van Matthijs de Ligt was duidelijk zichtbaar in Eindhoven. De centrale verdediger was nog niet op tijd hersteld van een blessure aan een knie. Tegen AEK Athene (3-0) loste trainer Erik ten Hag dat gemis woensdag op door Frenkie de Jong naar achteren te halen. Tegen de defensief ingestelde Grieken bleef Ajax met De Jong en Daley Blind, van nature allebei middenvelders, centraal in de verdediging vrij eenvoudig overeind.

Tegen PSV, met de kopsterke Luuk de Jong, durfde Ten Hag het aan om op dezelfde manier te spelen en dat pakte voor rust volledig verkeerd uit. PSV liet, na en gelijkopgaande openingsfase niet voor het eerst dit seizoen zien dodelijk effectief te zijn in de omschakeling.

Doelman André Onana redde in de 21e minuut nog op een schot van Steven Bergwijn, maar Gastón Pereiro schoot daarna vanaf de rand van het zestienmetergebied de bal tussen de benen van Nicolás Tagliafico en Lasse Schöne door in het doel.

Geen buitenspel
Drie minuten later was het al 2-0. Na een uittrap van Onana kwam de bal snel terug richting zijn doel. Frenkie de Jong probeerde de bal nog met zijn hoofd te raken, maar dat mislukte. Luuk de Jong stond geen buitenspel en maakte geheel vrijstaand 2-0.

Ook de 3-0 kon voor een groot deel op naam van Bergwijn worden geschreven. Opnieuw stuitte de snelle buitenspeler op Onana. Toen hij de bal vervolgens weer voor zijn voeten kreeg, behield Bergwijn het overzicht en stelde hij Hirving Lozano in staat te scoren.

Debutant Gravenberch
Met Donny van de Beek en Kasper Dolberg voor Schöne en Klaas-Jan Huntelaar probeerde Ajax de tweede helft nog te redden wat er te redden viel. PSV stond regelmatig onder druk, maar gaf niet veel kansen weg. In de slotfase debuteerde bij Ajax de zestienjarige Ryan Gravenberch.

Inzet: koppositie
PSV is na vijf speelronden als enige club nog zonder puntenverlies. Ajax volgt, door een gelijkspel in het openingsweekeinde tegen Heracles Almelo, op twee punten achterstand.

Halverwege april stonden PSV en Ajax voor het laatst tegenover elkaar in Eindhoven. De ploeg van de toenmalige trainer Phillip Cocu won destijds met 3-0 en behaalde door die zege de 24e landstitel uit de clubgeschiedenis.

Ook al is het nog vroeg, dit seizoen lijken PSV en Ajax in de nationale competitie boven de rest uit te steken en met z'n tweeën te gaan strijden om het kampioenschap. Beide clubs bereikten via de kwalificaties het hoofdtoernooi van de Champions League. PSV startte dinsdag met een nederlaag bij FC Barcelona (4-0), Ajax won een dag later thuis van AEK Athene (3-0).

Ajax speelde tegen de Grieken zonder de geblesseerde Matthijs de Ligt. Klaas-Jan Huntelaar viel na rust uit. Zondag moet blijken of trainer Erik ten Hag over ze kan beschikken. Bij PSV zijn alle beoogde basisspelers fit. De Mexicaanse middenvelder Érick Gutiérrez wacht nog op zijn eerste basisplaats.

Lees hieronder het wedstrijdverslag terug:

18:34 zondag 23 september 2018

PSV was oppermachtig in eigen huis. Eigenlijk was de wedstrijd al gespeeld na de eerste helft. Het scoorde driemaal, de doelpunten kwamen van Gaston Pereiro, Luuk de Jong en Hirving Lozano.

Daarna deden beide partijen er in de tweede helft nog maar weinig aan om verandering aan te brengen in die score. PSV en Ajax schoten een paar keer van afstand, maar zonder dat het vizier op scherp stond.

PSV loopt door de winst met drie punten uit op Ajax en heeft nu een voorsprong van vijf punten. De ploeg van Erik ten Hag mag daardoor weer in achtervolging.

Twitter bericht wordt geladen...

18:25 zondag 23 september 2018

Debuut voor Ryan Gravenberch. Nog maar 16 jaar. Hij zit voor het eerst bij de selectie. Hij komt in het veld voor David Neres die vandaag nagenoeg onzichtbaar was.

Ook Zakaria Labyad liep zich warm. Maar Erik ten Hag besloot hem niet in te laten vallen nadat hij op een fel fluitconcert werd getrakteerd door de supporters van PSV. Labyad speelde in zijn jeugd bij Eindhoven en wilde zijn contract 2012 niet verlengen waardoor hij gratis de deur uitliep, naar Sporting in Portugal.

Ryan GravenberchBeeld Pro Shots

18:22 zondag 23 september 2018

De ene aanvaller met een verleden bij Ajax vervangt de ander met een verleden bij Ajax. Steven Bergwijn, die aan de basis van meerdere goals stond vandaag, wordt gewisseld voor Donyell Malen.

18:19 zondag 23 september 2018

Een opgelegde kans voor Ajax na een hoekschop van Ziyech. De bal komt in de scrimmage bij Carel Eiting voor de voeten. Hij neemt de bal op de slof, maar stuit op rechtsback Dumfries. Het is te vol voor het doel. Geen doelpunt voor Ajax.

EitingBeeld anp

18:13 zondag 23 september 2018

De wissels van Erik ten Hag (Van de Beek en Dolberg) halen vooralsnog niks uit. Aan de kant van PSV is zojuist de tweede Mexicaan binnen de lijnen gekomen. Erick Gutiérrez is de naam. In zijn eerste wedstrijd voor de Eindhovenaren scoorde hij meteen met een poeier en gaf hij zijn vriend Lozano een assist.

Zijn eerste schietkans dient zich ook meteen aan, maar wordt geblokt.

Twitter bericht wordt geladen...

18:06 zondag 23 september 2018

Onana grijpt de bal uit de lucht na een duel met Luuk de Jong. Die blijft dicht in de buurt staan van de doelman, waarna Onana een elleboog in de borst van de spits drukt. De Jong gaat liggen. Makkelie heeft het incident niet gezien en geeft De Jong geel, voor theatraal vallen.

17:59 zondag 23 september 2018

Aan de zijde van PSV probeert Pablo Rosario het maar eens. Een schuiver over de grond. Even daarvoor schiet Hakim Ziyech hoog over.

Daarna is het Eiting die van afstand schiet. De bal zeilt ver naast. Lozano denkt vervolgens meer geluk te hebben van ver, maar schiet net als zijn voorgangers niet binnen de palen.

17:54 zondag 23 september 2018

Hakim Ziyech komt vanaf rechts naar binnen om te schieten. Hij stuit op de lange armen van doelman Jeroen Zoet. HIj mag zelf de hoekschop nemen, maar die sticht geen gevaar.

17:51 zondag 23 september 2018

Daar is Steven Bergwijn van PSV weer. Hij stuurt Pereiro diep, maar Frenkie de Jong kan de bal ternauwernood voor de benen van de Uruguayaan wegglijden.

17:48 zondag 23 september 2018

Ajax trapt af voor de tweede helft. Kasper Dolberg en Donny van de Beek zijn in het veld gekomen voor Klaas-Jan Huntelaar en Lasse Schöne. Erik ten Hag zal iets moeten forceren om nog wat te doen aan deze stand van 3-0. Dat is duidelijk.

Twitter bericht wordt geladen...

17:33 zondag 23 september 2018

Het is rust. PSV slaat toe tegen Ajax, en hoe. Het staat 3-0 in Eindhoven. De ploeg van Mark van Bommel is in alles sterker dan die van Erik ten Hag. Het jaagt Ajax af, kom zelf onder druk vandaan en is trefzeker. Het is een knappe rehabilitatie na het 4-0-verlies afgelopen dinsdag in Barcelona.

Twitter bericht wordt geladen...

17:30 zondag 23 september 2018

Ja, Ziyech probeert het eens, met een schot vanaf de zestien. Via het been van Huntelaar gaat de bal rakelings naast.

HuntelaarBeeld anp

17:23 zondag 23 september 2018

Ja, Ziyech probeert het wel. Met een pingelactie. Maar de verdedigers van PSV zitten als horzels achter hem aan en drijven hem zo uit het strafschopgebied. Nog steeds geen kans voor Ajax in de eerste helft. Kan het nog iets terug doen, voor de pauze?

Ziyech wordt achteruit gedrukt door Viergever en Angelino.Beeld anp

17:18 zondag 23 september 2018

Daar is ook de 3-0. Bergwijn is het weer die de zestien in rent. Hij stuit wederom op Onana, maar krijgt de bal terug. Daarna legt hij de bal rustig terug op Hirving Lozano, die met de binnenkant van de voet binnen tikt. Het publiek roept tien, tien tien, tien. Het is duidelijk hoe de krachtsverhoudingen liggen.

PSV walst binnen het kwartier over Ajax heen
Beeld anp

17:16 zondag 23 september 2018

Daar is dan eindelijk ook Ajax een keer met een kans. Ziyech geeft voor vanaf rechts. De bal zeilt gevaarlijk voor langs. Huntelaar komt er net niet aan. Verdediger Schwaab verwerkt de bal tot een corner. Het is dan misschien een kans, maar nog steeds geen doelpoging.

Een half uur gespeeld. Het is vooralsnog een pijnlijke middag voor Ajax.

Twitter bericht wordt geladen...

17:10 zondag 23 september 2018

Binnen een paar minuten krijgt Ajax een paar flinke tikken te verwerken. Onana schiet uit. De bal komt bij Hendrix en dan kan Luuk de Jong zo doorlopen. Frenkie de Jong tast mis. De spits schuift koeltjes binnen: 2-0. Het wordt een zware dobber voor Ajax.

Luuk de Jong maakt de 2-0 tegen Ajax.Beeld anp

17:07 zondag 23 september 2018

Doelpunt voor PSV. Steven Bergwijn stoomt op vanaf links en schiet met rechts op doelman Onana. De rebound komt bij Gaston Pereiro die schiet vanaf de zestien. Onana staat op het verkeerde been en kan niet anders dan de bal doorlaten: 1-0.

Gaston Pereiro viert de 1-0 tegen AjaxBeeld anp

17:04 zondag 23 september 2018

Ajax krijgt een hoekschop na een goede actie van Dusan Tadic. Hij krijgt de bal bij Schöne, maar er wordt goed verdedigd door PSV.

Uit de corner volgt geen gevaarlijke situatie. Lozano pakt de bal op, maar wordt hardhandig neergelegd door diezelfde Tadic. De aanvoerder krijgt geel.

Even later krijgt Tadic eenzelfde behandeling van Lozano. Ook de Mexicaan krijgt geel.

16:59 zondag 23 september 2018

Hirving Lozano gaat diep het strafschopgebied in, hij wacht tot Frenkie de Jong in zijn rug komt en hem een duw geeft. De Mexicaan gaat neer. Scheidsrechter Makkelie besluit dat het geen strafschop is.

16:54 zondag 23 september 2018

Rechtsbuiten Hirving Lozano van PSV zet de bal voor. Luuk de Jong probeert het met een omhaal, maar raakt de bal nauwelijks. Doeltrap voor Ajax.

Ondertussen proberen Tadic en Eiting ook het zestienmetergebied in te komen, maar PSV schermt het doel vooralsnog goed af.

16:50 zondag 23 september 2018

Het is voor beide ploegen voorzichtig zoeken naar een opening, maar Ajax en PSV weten nog niet de verdediging te slechten. Hirving Lozano pakte de bal af van Tagliafico, maar kreeg de bal niet scherp genoeg bij Luuk de Jong. Frenkie de Jong kon achterin snel genoeg ingrijpen.

16:42 zondag 23 september 2018

Er is afgetrapt. Ajax is zojuist begonnen aan de topper tegen PSV met als inzet de koppositie van de Eredivisie. PSV heeft op dit moment twee punten meer dan de Amsterdammers.

Matthijs de Ligt moet de topper in de eredivisie tussen PSV en Ajax aan zich voorbij laten gaan. De centrale verdediger van Ajax is nog niet hersteld van een knieblessure die hij dinsdag opliep. Dusan Tadic is daarom tegen PSV de aanvoerder.

Matthijs de Ligt en Lasse SchöneBeeld ap

Twitter bericht wordt geladen...

Neres is niet op zoek naar franje, maar naar goals en assists

Hakim Ziyech, Dusan Tadic en Klaas-Jan Huntelaar zijn de offensieve blikvangers van Ajax. Daartussen dartelt David Neres, een vriendelijke Braziliaan van weinig woorden, met gif in zijn voeten.

Neres is een vrolijk joch uit de sloppenwijken van São Paulo. Vader schilder, moeder schoonmaakster. Hij heeft inmiddels een huis voor ze gekocht in een goede wijk van zijn geboortestad. 

Zijn overstap naar Ajax vond Neres zelf eigenlijk te vroeg. Hij speelde slechts acht wedstrijden voor het eerste elftal van de club waar hij zijn opleiding genoot. "Ik wilde liever nog even bij São Paulo blijven en historie schrijven, mijn naam vestigen in het Braziliaanse voetbal." Maar hij liet zich uiteindelijk overhalen door zijn zakelijk begeleiders.

Lees het volledige interview met David Neres hier.

Van der Sar wil aanhaken in Europa

ls we Europees willen aanhaken, dan moet de begroting omhoog van 100 naar 150 miljoen," zegt Van der Sar in een uitgebreid interview met deze krant. Het vermogen van Ajax groeide de afgelopen jaren al flink door een handvol lucratieve uitgaande transfers.

Het geld kan uit verschillende hoeken komen volgens Van der Sar. "Zonder de inkomsten uit de Champions League en uitgaande transfers zouden we interen op ons vermogen."

Prominent
Ajax haalt al veel op uit merchandising, tv-geld, recettes en sponsoring. Is de rek er niet uit? "Er is een langetermijnplan voor. Daarom ben ik vaak in China en in de Verenigde Staten. We moeten zorgen dat we prominent in beeld blijven, maar dat is moeilijk als de aandacht zich steeds meer op de grote landen en de grote clubs concentreert."

Lees het volledige interview met Edwin van der Sar hier.

Ajax zonder De Ligt
Matthijs de Ligt moet de topper in de eredivisie tussen PSV en Ajax aan zich voorbij laten gaan. De centrale verdediger van Ajax is nog niet hersteld van een knieblessure die hij dinsdag opliep. De Ligt miste door die blessure woensdag al de eerste groepswedstrijd van Ajax in de Champions League tegen AEK Athene (3-0 winst). 

Trainer Erik ten Hag kiest voor dezelfde oplossing als tegen de Grieken. Frenkie de Jong speelt centraal achterin met Daley Blind en op het middenveld is er opnieuw plaats voor Carel Eiting. 

Donny van de Beek zit op de reservebank. Klaas-Jan Huntelaar en David Neres waren ook onzeker voor het duel met PSV, maar zij doen allebei vanaf het begin mee. Ryan Gravenberch, een 16-jarige middenvelder, zit voor het eerst bij de selectie.

Donny van de Beek van Ajax heeft de 2-0 gescoord tegen AEK Athene en viert dat met David Neres.Beeld anp