Direct naar artikelinhoud

Dorpsrelletje rond kleurrijke badeendenfiets

Is de badeendenfiets van Bruno Jonker een ongeoorloofde reclame-uiting of een versiering van de stad? Over anderhalve week dient een rechtszaak over de fiets.

De fiets is versierd met een heleboel kleine badeendjes en één grote badeend als fietszadel.Beeld Tammy van Nerum

Het is hem er vooral om te doen Amsterdam van meer kleur te voorzien. En je kan zeggen wat je wil van de 'eendenfiets' die Bruno Jonker pontificaal voor zijn knuffelwinkel Knuffels in de Sint Antoniesbreestraat heeft geparkeerd, kleurrijk is ie.

Maar al meer dan een half jaar ligt de ondernemer overhoop met de gemeente over de status van het object. Is het een ongeoorloofde reclame-uiting of een versiering van de stad? Een dorpsrelletje. Over anderhalve week dient een rechtszaak over de fleurige fiets.

Het begon in mei vorig jaar toen een buitengewoon opsporingsambtenaar van de gemeente voor de zoveelste keer constateerde dat het gewraakte object daar stond.

Bloembak
Zoals het werd omschreven: 'De fiets was versierd met een heleboel kleine badeendjes en één grote badeend als fietszadel. Het aan de fiets gekoppelde aanhangertje was versierd als een soort bloembak.'

De gevolgen logen er niet om: Jonker werd, en wordt ook ondanks talloze brieven waarmee hij hoopte de gemeente op andere gedachten te brengen, gemaand een boete te betalen van 230 euro. En dat pikt hij niet dus: de zaak moet dan maar voor de rechter komen, vindt hij.

Hij baalt ervan. Jonker memoreert aan een vergadering met ondernemers uit de buurt waarin volgens hem over de fiets werd gesproken als 'positief initiatief'.

"Maar dat blijkt dus niet zoveel waarde te hebben. Als ondernemer houd ik al 37 jaar mijn stoepje schoon, bied hulp als het nodig is en bescherm. Maar toch blijft de gemeente van mening dat kleur uit de stad moet."

Hoe zonde zou het zijn als de fiets moest verdwijnen, zegt Jonker. "Op sociale media wordt de 'Amsterdam Duckbike' wereldwijd gevolgd. Laat hem blijven."

De gemeente blijft van mening dat kleur uit de stad moet
Bruno Jonker
De badeendenfietsBeeld Tammy van Nerum

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.