Direct naar artikelinhoud

Denk: GroenLinks maakt linkse coalitie onmogelijk

GroenLinks maakt een linkse coalitie in de raad praktisch onmogelijk door Denk uit te sluiten als potentiele partner in het stadsbestuur.

Mourad Taimounti (Denk), Marjolein Moorman (PvdA) en Rutger Groot Wassink (GroenLinks) tijdens een debat in Paradiso Noord/Tolhuistuin in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.Beeld anp

Dat verwijt maakt Denk-lijsttrekker Mourad Taimounti in de richting van GroenLinks.

GroenLinks wil niet samenwerken met Denk vanwege de landelijke opvatting van de partij over de Armeense genocide.

Zo zei Kamerlid en Denk-leider Tunahan Kuzu dat de Nederlandse erkenning van de genocide op de Armeniërs door de Turken, ruim 100 jaar geleden, 'voor de bühne' is. Ook wordt deze geschiedenis, die door hem 'de Armeense kwestie' wordt genoemd, te eenzijdig belicht.

Voor GroenLinks-lijsttrekker in Amsterdam Rutger Groot Wassinks was vooral de oproep van Kuzu dat Nederlandse politici van Turkse afkomst zich moeten uitspreken in deze zaak, de druppel. Hij noemt samenwerking met Denk daarom zeer onwaarschijnlijk.

Taimounti begrijpt daar niets van. "Onze programma's hebben volgens de Stemwijzer bijna 80 procent overlap. Die discussie over de genocide speelt al heel lang, waarom komt hij daarmee in de week voor de verkiezingen?"

Denk staat op drie zetels in de gemeenteraad, een flinke score voor een nieuwe partij.

Het programma van Denk is overwegend links, met uitzonderingen op het gebied van mobiliteit.

Stunt
Volgens Taimounti is het niet toevallig dat GroenLinks in de week voor de verkiezingen in Rotterdam de islam-geïnspireerde partij Nida uitsluit vanwege een oude tweet over Israël en Isis, en in Amsterdam hetzelfde doet met Denk vanwege de Armeense genocide.

"Dit is een stunt van Jesse Klaver. Die discussie over de genocide speelt al jaren, onderzoek het. De meeste Amsterdammers weten niet eens waar het ligt! Mijn statement is, we moeten het over dingen hebben die hier spelen. Bizar dat GroenLinks de linkse meerderheid in de gemeenteraad ten grave draagt."

GroenLinks kan 21 maart de grootste partij van Amsterdam worden en wil dan een linkse coalitie vormen.

Door de drie zetels die Denk in de peilingen scoort uit te sluiten, is een linkse coalitie verder weg dan ooit.

Onze programma's hebben volgens de Stemwijzer bijna 80 procent overlap
Mourad Taimounti

Tip Het Parool

Volg de verkiezingenOp 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like Amsterdam Kiest op Facebook om niets meer te missen.

Stemadvies nodig? Doe de Kieswijzer van Het Parool.