Direct naar artikelinhoud

Is dit de opmaat tot een nieuwe beurscrisis?

De wereldbeurzen kleuren maandag en dinsdag dieprood. Zijn de dalingen van de aandelen de opmaat tot een nieuwe beurscrisis of een reactie op de winsten van de afgelopen maanden?

Een aandelenhandelaar ziet de koersen zakken op Wall Street.Beeld Wang Ying/Xinhua

Dinsdagochtend openden de aandelenkoersen op het Beursplein 3,5 procent lager.

In de loop van de ochtend trokken de verliezen wel iets bij, maar rond half twaalf stond de AEX-index met de 25 belangrijkste beursfondsen nog altijd ruim 2,5 procent lager.

De klapper volgde op een beursmaandag waarop de AEX-index al 1,4 procent van zijn waarde verloor. Daarmee heeft het Damrak vijf maanden van koerswinst in één keer weggegumd.

Maandagavond waren alle ogen gericht op Wall Street, waar de toonaangevende Dow Jones­index voor het weekend al in mineur was geëindigd.

In een kwartier denderde de Amerikaanse graadmeter, die de koersen van de 30 belangrijkste beursfondsen aangeeft, maandag meer dan 1600 punten omlaag. Dat is de grootste puntendaling die de Dow ooit meemaakte.

De klapper was voldoende om de automatische barrières op te werpen die een nog grotere daling moeten voorkomen.

Na een dip van ruim 6 procent eindigde Wall Street 4,6 procent lager. Daarna namen de Aziatische beurzen het stokje over. Dinsdagochtend is de beurs van Tokio 5 procent lager gesloten.

Beurskrach
Het lijken ingrediënten voor een heuse beurskrach, zoals we tot nu elk decennium ten minste één keer hebben meegemaakt.

Maar een echte crash is dit niet. Bij de grote beursklappen van de afgelopen decennia werd de toon altijd gezet door enkele grote fondsen, zoals bij de crisis van 2008 in VS, toen de financiële aandelen onderuitgingen. 

Nu staan vrijwel alle aandelen in de min. Van de 75 grootste fondsen in Amsterdam kleurde er dinsdagochtend welgeteld eentje groen. 

Het is ook de klap waar beursvorsers na maanden van stijgingen en nieuwe records op zaten te wachten. De afgelopen maanden stoomden de koersen op de wereldbeurzen gestaag op en dan is het wachten op een tegenreactie.

De aanzet daartoe werd vorige week gegeven door de Fed. Het stelsel van Amerikaanse centrale banken wezen in een rapport op de op­lopende inflatie in de VS.

Een beproefd middel bij centrale banken om die geldontwaarding te temperen is een renteverhoging. En een hogere rente maakt beleggen in aandelen minder aantrekkelijk.

De verwachting dat de centrale banken de rente na jarenlange daling inderdaad weer laten stijgen, is ook aannemelijk.

Sneeuwbaleffect
Die renteangst is voor grote beleggers het sein om eens goed te kijken naar de mix tussen ­aandelen en andere beleggingen in hun investeringen.

Hun stappen leiden weer tot een sneeuwbaleffect onder beleggers, dat al algemeen om zich heen greep. Omdat er verder geen grote economische of wereldpolitieke tegen­slagen in zicht zijn, wordt niet verwacht dat de dalingen lang aanhouden. 

Grote beleggers vinden het een mooi moment om op het hoogtepunt winst te pakken, wat voor koopjesjagers betekent dat ze proberen om op het moment van de diepste dalingen hun slag te slaan. Dat zorgt na wat plussen en minnen weer voor meer stabiliteit op de koersborden.

Renteangst was voor grote beleggers het sein om eens goed te kijken naar de beleggingsmix
Is dit de opmaat tot een nieuwe beurscrisis?
Beeld Laura van der Bijl/Het Parool