Direct naar artikelinhoud

NVWA onderzoekt rokende Theo Hiddema op tv

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) onderzoekt de uitzending van Dit Was Het Nieuws van zondagavond. In het programma rookte Theo Hiddema een sigaret, wat mogelijk strafbaar is.

Hiddema stak midden in de uitzending een sigaret op.Beeld Dit was het nieuws.

Hiddema trad op als panellid in het satirische nieuwsprogramma. Toen de overige panelleden bij wijze van 'protest' wegliepen, bood presentator Harm Edens de advocaat en Forum voor Democratie-politicus een sigaret aan.  

"Wilt u even roken?" vroeg Edens. "Dat kan hier gewoon. Dan maken we even een geïmproviseerde asbak."

Vervolgens zette de presentator een leeg glas voor Hiddema neer en stak laatsgenoemde een sigaret op.

Hans Teeuwen
Het is niet voor het eerst dat roken op televisie de aandacht van de NVWA trekt. In 2013 ontving het programma Zomergasten een boete van 600 euro omdat gast Hans Teeuwen in de uitzending had gerookt. Roken op de werkplek is sinds 2004 verboden en daar vallen televisiestudio's ook onder.  

Toen kwamen er meerdere klachten binnen bij de NVWA. Twee medewerkers van de Autoriteit onderzochten toen de studio en de gebruikte asbak.

De NVWA verwacht aan het einde van de dag meer duidelijkheid te hebben over Hiddema.

Reactie Avrotros
Avrotros zegt dat het zich ervan bewust is dat het niet is toegestaan voor gasten in tv-programma's te roken. Maar het intermezzo met Theo Hiddema en de sigaret "ontstond heel spontaan" tijdens de opnames en "was zo grappig" dat is besloten het fragment in de uitzending te laten.

"Wij keuren roken niet goed en willen het zeker niet aanmoedigen", stelt een zegsvrouw van de omroep. "Maar de onverwachte, leuke situatie paste helemaal bij het programma.'' Het was de laatste uitzending van het huidige seizoen. Er keken ruim een miljoen mensen naar. Hiddema zelf reageerde ook: "Iedereen die zich hier druk om maakt, wens ik een maagzweer toe.''

De hele uitzending van Dit Was Het Nieuws is hier terug te kijken.

NVWA onderzoekt rokende Theo Hiddema op tv
Beeld Dit was het nieuws