Direct naar artikelinhoud
Han Lips

Natuurlijk was de pruik maar een geintje geweest, zei Gijp

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Voetbal Inside.

Voetbal InsideBeeld RTL 7

De vraag of voetbalanalist René van der Gijp wel of geen hekel heeft aan transgenders was in de loop van enkele dagen opgepompt tot een kwestie van nationaal belang.

Er was beschuldigd, zwaaiend met een dik dossier van smakeloze grappen, maar net zo hartstochtelijk gepleit voor het behoud van de voetbalkantine als historische vrijplaats.

De laatste woorden waren voor de verdachte en die stelde niet teleur.

In Voetbal Inside ging de eerste aandacht nog even uit naar het gemak waarmee de schijtbakken van PSV op het kampioenschap afstevenen, maar daarna stak Gijp van wal met een knap betoog waarin hij zowel het land voor gek verklaarde als, omfloerst, zijn excuses aanbood.

Natuurlijk was de pruik maar een geintje geweest, zei de analist over zijn bekritiseerde optreden als Renate van der Gijp. Als mannen er gelukkig van worden zich als vrouw te verkleden, moeten ze dat vooral doen.

"Ik heb inderdaad niets tegen homo's. Ik heb inderdaad niets tegen transgenders," benadrukte Gijp op verzoek van RTL.

Op die verklaring volgde een analyse van de mentale toestand in ons land. "We zijn helemaal doorgeslagen, we zijn helemaal de weg kwijt." 

Johan Derksen viel uit naar de organisaties die hadden geprotesteerd tegen de vertoning. Zij hadden zich alleen maar willen profileren over de rug van het populaire programma.

Toen Hans Kraaij nog opmerkte dat Derksen zonder snor best een lekker wijf zou kunnen zijn, leek de zaak wel zo'n beetje afgerond.

Historici zullen ooit smakelijke boeken schrijven over ons land in deze periode.

Wellicht kunnen we ons in de tussentijd behelpen met 'bedoellijntechnologie': mobiele units die nog tijdens de uitzending bepalen of grappenmakers in praatprogramma's wel of niet over de schreef zijn gegaan, en of er sprake was van boze opzet.

In het busje achter de monitor: Herman Pleij, Henk Bres, Sunny Bergman en Prem Radhakishun.

Reageren? hanlips@parool.nl

Natuurlijk was de pruik maar een geintje geweest