Direct naar artikelinhoud

Boze reacties over blote voetjes in de sneeuw bij kinderdagverblijf

Facebookend Nederland valt over blote peutervoetjes in Amsterdamse sneeuw.

Boze reacties over blote voetjes in de sneeuw bij kinderdagverblijf
Beeld Hestia Kinderopvang

Na discussies over strooizout, ­ijsdiktes en sneeuwballenoverlast, vroor er donderdag nog een nieuw debat aan de winterse ophef­lawine. Bedolven onder een verse lading commentaar werd het kinder­dagverblijf Hestia in de Rivierenbuurt.

Dat plaatste na de eerste vlokken een foto op Facebook waarop te zien was hoe peuters op blote voeten het sneeuwdek op straat betraden. Onderschrift: 'Hoera! Verse sneeuw! Nu kunnen de kinderen sneeuwtrappelen. Van koude, frisse voeten slapen ze beter.'

De kinderopvang zweert namelijk bij de zogenoemde Kneippmethode, vernoemd naar de natuur­genezer die later een kruidig badoliemerk naar zich vernoemd kreeg. Volgens die filosofie stimuleren koudwaterbaden de bloeds­omloop. Daarom steken de crèchebewoners hun voetjes dagelijks even in het water voordat ze gaan slapen.

Publieke verklaring
Het weerhield facebookend Nederland er niet van in verontwaardiging over elkaar heen te buitelen, tot stilstand te komen en nog een keer over elkaar heen te vallen. Termen als 'kindermishandeling', 'schending van privacy' en 'vergunning intrekken' werden uitbundig gebruikt. Het aantal ­reacties liep op tot ver boven de 10.000.

De opvang zag zich genoodzaakt een publieke verklaring af te leggen. Alle ouders zijn op de hoogte van het gebruik van de Kneipp-methode en hadden de foto's vooraf gezien. De dreumesen had maximaal tien seconden op het sneeuwtapijt gestaan en waren daarna vredig een tukje gaan doen.

De dreumesen had maximaal tien seconden op het sneeuwtapijt gestaan en waren daarna vredig een tukje gaan doen