Direct naar artikelinhoud

Wallen lopen leeg: veel ramen overdag niet bezet

De Amsterdamse Wallen lopen leeg. Vooral overdag zijn nog maar weinig ramen bezet. Traditionele klanten blijven weg door de joelende massa's toeristen, die wel kijken maar geen geld uitgeven. 'Ze zien ons als een circusattractie.'

Lege peeskamers te huur aangeboden op de Wallen.Beeld Marc Driessen

Overal op de Wallen zijn ze tegen de ramen geplakt, de papiertjes: 'Kamers te huur', gevolgd door een 06-nummer dat potentiële huurders kunnen bellen. De kamers zijn leeg, de gordijnen open.

De leegstand, vooral bij daglicht, is duidelijk zichtbaar en wordt ook bevestigd in gesprekken die Het Parool en AT5 hebben gevoerd met mensen die op de Wallen werken en wonen. Ook 's avonds is het minder druk achter de ramen.

"Tien jaar geleden was het hier helemaal vol. Ook overdag," zegt Nayra Green, een Spaanse sekswerker die al 35 jaar in het vak zit en verschillende periodes op de Wallen heeft gewerkt. "Vier jaar geleden moest ik nog overdag werken, omdat de ramen in de avond vol waren. Nu zijn veel ramen overdag leeg."

Dat merkt ook Masten Stavast van Agapi, een bedrijf dat 27 kamers op de Wallen verhuurt aan prostituees. "Overdag is nog maar 25 procent van mijn ramen bezet," zegt hij. "Ook 's avonds is het lang niet vol."

"In de goede tijden was 90 procent van mijn ramen bezet, nu haal ik over de gehele dag genomen 60 tot 65 procent. Dat is op het randje van wel of geen winst. Vroeger gingen mensen met pakken geld naar huis, dat is allang niet meer. We verdienen veel minder en zeker geen vette boterham."

Een foto en weer weg
De leegstand op de Wallen komt door de teruglopende inkomsten van de prostituees, zegt Green. "We hebben minder werk. De vrouwen die hier werken klagen daar al zeker een jaar over. Ook ik verdien minder dan voorheen."

Marja Sijpesteijn van Scharlaken Koord, een christelijke organisatie die al 35 jaar actief is op de Wallen, ziet dat het verloop onder de sekswerkers hoog is. "Ze vertellen ons dat ze te weinig verdienen." Dan vertrekken ze.

De traditionele klant met een slecht huwelijk is uit het straatbeeld verdwenen. Die zoekt zijn heil op internet

Het grote probleem op de Wallen is de drukte. Toeristen hebben het gebied overgenomen en zorgen niet alleen voor overlast, maar ook voor minder klandizie. Ze kijken vooral, maar gaan nauwelijks naar binnen, aldus Green.

"Ze zien ons als een circusattractie. We tonen onze lichamen, ze nemen een foto en gaan weer weg." 

De traditionele Amsterdamse klant met een slecht huwelijk is uit het straatbeeld verdwenen. Die zoekt zijn heil op internet. "Met een joelende menigte voor de deur, durven klanten niet meer naar binnen," zegt Stavast.

Stampvol
Op de Wallen geldt de bijzondere omstandigheid dat meer mensen juist voor minder omzet zorgen. De toeristen komen pas tegen de avond naar het gebied en vanaf een uur of tien is het stampvol, vooral in het weekeinde. 

De inkomsten staan in deze piek­uren behoorlijk onder druk. Ook ombudsman Arre Zuurmond, die eerder deze maand een rapport over de binnenstad publiceerde, constateert dat sekswerkers nauwelijks verdienen.

"Alleen de mensen om de vrouwen heen verdienen nog: de pooiers en de souteneurs." 

Zaterdag start in onze krant en op deze website een serie over de toekomst van de prostitutie op de Wallen, een samenwerking met AT5.

Prostitutie in Amsterdam
Op 1 januari 2018:

Ramen 385, waarvan 345 op de Wallen en het Singel en 40 op de Ruysdaelkade
Clubs 17
Escorts 13 vergunningen


Bron: Bestuurlijke monitor programma prostitutie