Direct naar artikelinhoud

Dit verandert er per 1 januari in Amsterdam

Een nieuw jaar betekent ook dat er allerlei dingen wijzigen. Dit zijn de opvallendste veranderingen vanaf klokslag twaalf uur in en rond Amsterdam.

Het aantal rolkoffers zal slinken, omdat Amster­dam­mers volgend jaar hun woning nog maar dertig dagen mogen verhuren.Beeld Rink Hof

Van 60 naar 30 dagen Airbnb
Amsterdammers mogen hun woning nog maar maximaal 30 dagen per jaar verhuren via platforms als Airbnb en Booking.com. Tot nu toe was dat 60 dagen, maar dat is te lang, vinden politiek en inwoners van de stad. Het zorgt voor te veel overlast.

Nieuwe fusiegemeente Haarlemmermeer
Haarlemmerliede en Spaarnwoude gaan vanaf 1 januari samen verder met Haarlemmermeer. Dat is ook direct de nieuwe naam van de fusiegemeente. In november gingen de 118.380 inwoners van de gemeente naar de stembus. Daar is inmiddels een coalitie uit gesmeed van VVD, Haarlemmermeerse Actieve Politiek (HAP), CDA en PvdA. 2 januari presenteren zijn hun plannen.

Zwemmen wordt duurder
Een plons nemen in een van de gemeentelijke zwembaden wordt een stuk duurder. De gemeente heeft onderzocht hoeveel zwemmen in andere baden en gemeenten kost, en daarop de prijzen aangepast. Gemiddeld kostte een los kaartje eerst 3,84 euro, vanaf 1 januari is dat 4,60 euro.

Maar er zijn grote verschillen: een bezoeker aan het Noorderparkbad betaalt straks 40 cent meer, bij het Flevoparkbad wordt een kaartje maar liefst 1,25 euro duurder.

Ook duurder: reizen met het ov
Jaarlijks gaan de prijzen van een kaartje bij het GVB iets omhoog, maar dit jaar is de prijsstijging een stuk groter dan anders. De tarieven stijgen gemiddeld bijna 6 procent. Vooral losse kaartjes worden duurder.

Volgens het GVB komt dat door de landelijke verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent, plus de stijging van hun eigen kosten. Ook reizen met de trein wordt duurder: een tweedeklaskaartje kost straks bijna 2 procent meer. Daar komt de btw-stijging nog bovenop.

Trams en metro's worden groen
Nog meer nieuws uit de wereld van het openbaar vervoer. De trams en metro's van het GVB rijden vanaf 1 januari op groene stroom van ­Nuon/Vattenfall. De stroom komt de komende tien jaar van Nederlandse windmolens. Dat is een belangrijke stap, want het GVB gebruikt net zoveel stroom als 45.000 Amsterdamse huishoudens bij elkaar.

Strengere regels tegen pronken aan viptafels
Viptafels gelden als de plekken voor criminelen om te pronken en hun zwarte geld uit te geven. De gemeente wil daar een einde aan maken met een aantal strengere regels. Zo mogen Amsterdamse clubs met viptafels niet langer contante betaling accepteren. 'Vips' moeten zich legitimeren, portiers moeten iedereen fouilleren en alle tafels moeten in beeld zijn van camera's.

EMA nu echt in Amsterdam
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is vanaf het nieuwe jaar officieel in Amsterdam gevestigd. Het bureau neemt komende maand eerst tijdelijk zijn intrek in het Sparkgebouw, bij Sloterdijk. Het nieuwe pand op de Zuidas is namelijk pas in november klaar. Op 30 maart moeten alle medewerkers uit Londen zijn verhuisd.

Het agentschap moet er weg omdat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie gaat verlaten. Amsterdam sleepte vorig jaar het felbegeerde bureau binnen na een loting met Milaan.

Viptafels gelden als de plekken voor criminelen om te pronken en hun zwarte geld uit te geven

In actie tegen foute horecabazen
Malafide horecaondernemers worden straks harder aangepakt. Het gaat dan bijvoorbeeld om horecabazen die illegaal personeel aan het werk zetten of hun medewerkers onderbetalen. Door een nieuwe samenwerking tussen de inspectie en de gemeente kan in zo'n geval de horecavergunning worden ingetrokken, of het openen van een nieuwe zaak worden tegenhouden.

Expatregeling wordt verkort
Expats kunnen vanaf 1 januari nog maar vijf jaar gebruikmaken van een speciaal belastingvoordeel. Nu hoeven zij nog 8 tot 10 jaar over 30 procent van hun bruto inkomen geen belasting te betalen. Anders dan eerst was besloten, komt er voor bestaande gevallen toch een overgangsregeling voor de komende twee jaar.

Drugspand eerder dichtgetimmerd
De burgemeester kan drugspanden vanaf 2019 makkelijker sluiten. Nu kan dat alleen als er echt drugs worden gevonden, maar straks kan dat ook al als er voorwerpen of stoffen worden aangetroffen die duidelijk bestemd zijn voor het telen of bereiden van drugs.

De burgemeester kan drugspanden vanaf 2019 makkelijker sluiten
Dit verandert er per 1 januari in Amsterdam
Beeld Marco Keyzer
Dit verandert er per 1 januari in Amsterdam
Beeld Jean-Pierre Jans