Direct naar artikelinhoud

Nieuwe ronde nieuwe kansen: verbeter jezelf in 2019

Vanaf nu wordt alles beter. In 2019 eten we minder vlees, sporten we, houden we ons in met alcohol en doen we iets voor een ander. Echt, want Het Parool helpt een handje.

en
Goed voornemen: minder vlees en alcohol, meer bewegen en iets voor een ander doenBeeld Suzanne Ranzijn

1. Ruil alcohol in voor een ander (lekker) drankje

Na weken van kantoorborrels, corpulente diners en nieuwsjaarsbubbels zweren veel mensen op hun kater dat ze nooit meer aan de alcohol gaan. Sommigen houden dat de hele maand januari vol, maar voor de meesten van ons geldt: het vlees is zwak, net als de ruggengraat.

Maar serieus: minderen kan natuurlijk nooit kwaad. Je hoeft niet als een zwangere vrouw aan de spa rood of als de Bob aan een 0%-bier.

In een fabriekje van een stel vrienden in Diemen wordt bijvoorbeeld Bims gemaakt, een frisdrank op basis van kombucha. Daar hangt misschien lichtelijk de sfeer van yoga, ­gezondheid en quinoa omheen, maar dat is onterecht. Het drankje combineert het beste van maltbier en frisdrank. En het is veelvuldig verkrijgbaar: in Amsterdam zijn vier à vijf bedrijven die kombucha verkopen.

Tess Posthumus, eigenaar van bar Flying Dutchmen Cocktails, noemt minder of geen alcohol de grootste trend van afgelopen jaar. "We willen niet meer van die loeisterke cocktails, helemaal niet in de zomer. Dan ben je al dronken van één glaasje op het terras."

Dus zijn er steeds meer virgin cocktails, waar helemaal geen alcohol in zit, omdat ze met alcoholvrije destillaten, ginger beer of ­gingerale, tonic of Crodino (Italiaans bitter aperitief zonder alcohol) worden gemaakt. In de bar van Posthumus wordt bijvoorbeeld Seedlip geschonken, een soort Britse nepgin die wél lekker drinkt, maar geen kater/zwembandje oplevert. Je kunt ook meteen stevig inzetten op een non-alcoholisch jaar en wat flessen (in drie smaken) kopen bij avondwinkel Sterk.

Een lekker cocktail kan ook zonder alcoholBeeld Krista van der Niet

2. Eet eens wat minder vlees, kies voor een vegetarische kebab

2018 was een topjaar voor de vegetarische Amsterdammer. Als biologisch gecultiveerde oesterzwammen schoten vegan eettentjes de Amsterdamse grond uit. Voorgoed voorbij zijn de restaurantmenu's met een standaard quiche als troostprijs voor de verstokte vegetariër. 

Er is dus geen argument meer om te minderen met vlees: het is beter voor het milleu, dierenwelzijn (dûh), de dichtgeslibde aderen én de portemonnee. Bovendien is het niet lastig meer: alle snackketens verkopen tegenwoordig vegetarische burgers, van de Febo en McDonalds tot de Thrill Grill.

En dat niet alleen. Er zijn inmiddels meerdere vestigingen van het veganistisch snackwalhalla The Vegan Junk Food Bar en er opende zelfs een vegetarische kebabsalon op de Overtoom (Kebabi).

"Vegan food is niet alleen voor veganisten", zegt Laura Estevez, eigenaar van gevierde vegan lunchroom Dophert, in de Spaarndammerstraat. Surfend op de culinaire ontwikkeling opende zij een nieuwe tent: Deer Mama. Daar worden burgers gebakken van champignonsteeltjes die anders weggegooid zouden worden (dubbele karmapunten!). Klinkt dat té braafjes allemaal? Je mag de boel wegspoelen met veganistische 'milkshakes' met alcohol

Avonturiers met honger kunnen heil ook zoeken in de The Dutch Weed Burger Joint. Daar worden burgers, hotdogs en 'shoarma' gemaakt van zeewier. Dat is volgens experts dé eiwitbron van de toekomst en volgens VU-hoogleraar Jaap Seidell gezond 'en rijk aan nuttige voedingstoffen'. 

Zin in shoarma gekregen maar geen zin in lillend zeewier? In Israelische streetfoodbar Bardak (Ferdinand Bolstraat) wordt de shoarma gemaakt van oesterzwammen. Bovendien kún je daar wel vlees eten, mocht je stiekem een dagje willen zondigen.

Lees ook: De opkomst van de vegaburger in restaurants en supermarkt 

Nieuwe ronde nieuwe kansen: verbeter jezelf in 2019
Beeld Febo

3. Kom van die bank af en ga eindelijk sporten

Zitten is het nieuwe roken. Want met al dat bingewatchen op Netflix, Instagrammen op de bank en als een vaatdoek in je kantoorstoel hangen, zitten we te veel en bewegen we te weinig.

Het advies van de Gezondheidsraad is elke week twee keer actief sporten en minimaal 150 minuten matig bewegen. Wie het niet kan opbrengen uit zichzelf een rondje te hardlopen of ertegenop ziet weer naar hetzelfde sportklasje te gaan: er is in Amsterdam genoeg afwisseling te vinden.

Zo kun je bij Studio191 in De Pijp en Hot Flow Yoga op de Prinsengracht allerlei soorten yoga doen onder infraroodlampen. Die zorgen voor een temperatuur van minimaal 30 graden waarbij je lekker gaat zweten. Wel warm, maar je wordt niet levend gekookt als bij bikramyoga.

Sportscholen doen er echt van alles aan om het zo makkelijk mogelijk te maken om te komen sporten. Bij People's Place Gym zeg je voor het sporten wat je wilt eten, bijvoorbeeld een bowl of een salade, en staat dat direct na je training voor je klaar. Bij Gustav Gym kun je tijdens een cardiotraining inloggen met je eigen Netflix-account.

Sporten moet een feestje zijn. Daarom worden bij de chique High Studios na het sporten weleens wodka-avondjes en dj workshops georganiseerd. En bij Saint & Stars komen weleens dj's langs om je workout te boosten.

Wie echt van afwisseling houdt, of moet uitzoeken welke sport een voltreffer is, kan via een abonnement van One Fit in Amsterdam bij meer dan 300 verschillende sportscholen terecht. Aan de mogelijkheden ligt het dus niet.

Sporten bij Saints StarsBeeld Tammy van Nerum

4. Doe iets goeds voor een ander, of meteen voor de hele wereld 

Ikke, ikke, ikke? Tuurlijk, dat het goed gaat met jezelf zien we allemaal op sociale media, maar iets voor anderen doen levert je ook iets op: een oprecht goed gevoel.

Je medemens (of de wereld) helpen kan op veel manieren. Als boodschappenbuur voor iemand die slecht ter been is of als luizenmoeder op school. Wie het serieuzer aan wil pakken, buiten zijn eigen netwerk, kan terecht bij uitzendbureau Viia: daar word je als vrijwilliger gekoppeld aan iemand die hulp nodig heeft, bij administratie, klussen, praten of bijvoorbeeld voorlezen. 

Heb je wel het gevoel dat je wat wilt doen, maar je weet niet wat bij welke organisatie? Een test op de site van VrijwilligerswerkinAmsterdam.nl geeft inzicht in wat bij je past. Ben je bijvoorbeeld meer een doener of een prater? Kun je beter helpen bij een voetbaltoernooi voor statushouders of de administratie doen voor iemand met problemen?

Op die site staan ook alle vrijwilligersorganisaties van Amsterdam op een rij. Met een handig keuzemenu - van stadsdeel en je leeftijd tot hoe vaak je iets wilt doen - rolt er een lijstje organisaties uit die blij zijn met jouw hulp.

Heb je geen tijd om te helpen, het kan ook met spullen. Via de Facebookgroep Amsterdam deelt en geeft - je hebt ze zelfs per stadsdeel - kun je andere mensen blij maken met spullen die je zelf niet meer nodig hebt.

Specifiekere Facebookgroepen zijn er ook: zoals Help Statushouders in Amsterdam. Hierin worden oproepen gedaan voor bijvoorbeeld meubels om huizen in te richten voor statushouders of speelgoed en kleding voor kinderen.

Viia uitzendbureau koppelt vrijwilligers aan de juiste baanBeeld Tammy van Nerum