Direct naar artikelinhoud
Lezersbrief

'Bijenkorf, zorg alsjeblieft goed voor je personeel'

Werknemers van de Bijenkorf verkopen de mooiste spullen, maar kunnen zelf moeilijk rondkomen.

'Bijenkorf, zorg alsjeblieft goed voor je personeel'
Beeld ANP

Zomaar een gesprek onder collega's tijdens de lunch in de eetzaal van de Bijenkorf.

"Ik hoop maar dat er een loonsverhoging in zit," zegt een eenverdiener met een kind.

"Wat verdien jij dan?," vraag ik.

"Ik verdien 1400 euro netto, ik kan net rondkomen en heb gelukkig zorg- en huurtoeslag. Huur is 700 euro per maand. Buiten de vaste lasten heb ik gemiddeld 80 euro per week voor boodschappen, kleding, cadeaus enzovoorts. Het is echt krap."

"Ja, gelukkig krijgen we dan wel als medewerker van de Bijenkorf een kleding-cadeaucard, maar daar kan je ook niet helemaal mee rondkomen. En we hebben het vitaliteitsbudget, maar daar kan ik geen gebruik van maken, want dan moet ik mijn toeslagen inleveren. Ach ik hoef toch niet naar de sportschool, door de slechte bezetting heb ik een goede conditie. Je moet zo veel heen en weer lopen!"

"Dat potje voor vitaliteitsbudget was eigenlijk onze zondagstoeslag die van 100 procent naar 50 procent is gegaan, dus dat betekent meer zondagen werken om aan hetzelfde loon te komen. Ik vind het zo jammer dat ik dan niet bij mijn kind kan zijn."

"Volgend jaar wordt alles nog duurder. De regering gaat de btw verhogen op de dagelijkse boodschappen. De energierekening en de zorgverzekering worden weer duurder. Ik weet het even niet meer. Dus dan maar minder naar de kapper en nog beter opletten bij de super."

"We werken in de mooiste winkel van Nederland en ik heb het echt naar mijn zin. Maar ik vind wel dat we meer moeten verdienen."

"We werken ook al lang niet meer van 9.00 tot 18.00 uur, maar moeten zeven dagen per week inzetbaar zijn van 7.00 tot 22.30 uur. Twee koopavonden in de week en na de avond de volgende dag weer vroeg beginnen. Ik vind het een zigzagrooster, en dat is elke week weer anders. Soms zie ik mijn kind helemaal niet."

"Maar ja, het gaat goed met de Bijenkorf en met de economie. Zelfs premier Rutte roept op de lonen te verhogen. Dan zal er wel iets inzitten voor ons, toch?"

Dan zit de lunchtijd er weer op en ik geef mijn collega nog wel een knuffel, waarop ze zegt: "Ik voel me soms zo moe en uitgeknepen, bedankt dat je even naar me luisterende."

Voordat we de vloer op gaan, moeten we even in de spiegel kijken: zit alles goed? Ja, en dan weer met een glimlach aan de arbeid.

Namens BeeUnited, Sarah Vrij-Peerdeman, Bonnie Rietveld, Wilma van Aken, Caroline ten Thij, Marcello Ara, Tineke Hofstede, Janette Webbers, Marita van Schaik, José van Weert.

Het gaat goed met de economie, er zit wel iets in voor ons, toch?