Direct naar artikelinhoud
Proefwerk

Obalade Suya (7,5)

Er wordt serieus gekookt en met liefde bediend in Nigeriaans restaurant Obalade Suya. Chef Arwa's goat pepper soup en moin moin waren zo goed dat we er snel voor terug zullen komen.

Obalade SuyaBeeld Dingena Mol

De locatie en pui van Obalade Suya zijn niet direct redenen voor een bezoek. Wie het Bullewijkpad volgt en langs de garageachtige bouw komt waarin dit restaurant is gevestigd, krijgt weinig gevoel over wat hij binnen kan verwachten.

Omdat we geen andere ingang kunnen vinden dan een dichte glazen deur met bel, bellen we maar aan. We bereiken door een bijkeukenachtige ruimte de raamloze kleine eetzaal, waar de eigenaar zijn gasten met enthousiasme begroet. Hij doet dit door een loket in de wand, waarachter de kassa en keuken zijn. Aan het fornuis staat de vrouwelijke chef van dit Nigeriaanse restaurant, de serieuze maar vriendelijke Arwa.

Een goed gebruik
In het zaaltje ligt een witte laminaatvloer, er is een tiental kleine tafels en de stoelen zijn met licht katoen bekleed. Tegen een oranje wand leunt een bord met daarop foto's van alles wat je kunt bestellen. Erboven hangt een grote televisie, die naar goed gebruik door alle gasten wordt genegeerd.

Met onze drankbestelling heb ik meer geluk dan mijn tafelgenoot: mijn ijskoude Guinness (€3,50) blijkt fantastisch bij alles wat we proeven.

Bij een rustige meneer in coltrui bestellen we beef suya (€11,00). Geroosterde stroken rundvlees, die well done en heel smakelijk zijn. Zonde als het mag lijken om vlees zo gaar te serveren: er zit meer smaak aan dan wanneer het rosé gehouden is.

Suya wordt gekruid met poeder van gember, pinda, ui, peper, en diezelfde mix zit in een kommetje bij het vlees, zodat de gast naar believen bij kan pakken.

De meneer met de coltrui brengt ons okra met runderstoof en een bol pounded yam (samen €11,00). Yam is een wortelknol die geschild, gekookt en gemalen wordt, waardoor je er een pureebal van kunt vormen. Met de hand trekken we er stukjes af en halen die door de gekookte okra, wat zelfs voor een liefhebber als ik van deze ladyfinger lastig is, omdat gesneden okra van koken heel slijmerig wordt.

De runderstoof is fris tomatig, met stukjes schenkel en reepjes pens (die een diepe smaak aan het geheel geeft, en net wat steviger is dan je zou willen).

Moi moi forever
Dan volgen jollof rice, plantain en moi moi (€11,00). Die rijst - feitelijk een soort pilav met ui, tomaat en peper - schijnt een bron van onenigheid te zijn tussen Nigerianen en Ghanezen, die beide vinden dat ze de beste maken. De rijst van Obalade Suya zouden Ghanezen toch wel lekker móeten vinden. Ook op het bord: stevige gefrituurde bakbanaan.

Best
Obalade Suya’s goat pepper soup is een van de beste soepen die ik in tijden at.

Minder
De bitter leaf bevat voor ons te veel garnalenpasta. Na twee happen geven we het op.

Opvallend
Hoewel de Ethiopische keuken al jaren voet aan de grond heeft in ons land, zien we niet vaak Nigeriaanse restaurants, en daar mag best verandering in komen.

Moi moi kenden we nog niet, en wát een ontdekking is dit gestoomde timbaaltje van gemalen witte bonen met trassie, klipvis, rode peper en nootmuskaat. Het resultaat doet aan Chinese rettichcake denken, en ik neem me meteen voor hier thuis mee te gaan experimenteren.

Een cassavetennisbal
Egusi soup is een gerecht met een hüttenkäse-achtige textuur, dat wordt gemaakt met meel van pompoenzaden. Hartig, zalvend en fris tegelijk.

Erbij komt gefrituurde heek in tomatensaus en weer een ander soort zetmeelbol: eba (gemalen en gegaarde cassave). Op de rekening verschijnt later de prijs van €11,00 voor alle drie, en deze combi is een maaltijd op zich.

De bitter leaf (€6,00) is het enige gerecht waarmee ik worstel. Hoewel ik erg houd van bitter, is het de overdaad aan garnalenpasta en klipvis waarop ik afknap. Ook voor mijn gezelschap blijkt er een grens aan de hoeveelheid gefermenteerd schaaldier die hij kan hebben.

De eigenaar van Obalade Suya reist regelmatig naar zijn vaderland voor inkopen, en dat is te merken aan de goat pepper soup (€ 11,00). Een schoonheid is de inhoud van deze kom zeer zeker niet, maar wát een smaak. Hartig, heet en pittig, met de diepe rijkdom van gestoofd geitenvlees-aan-het-been.

Gilles van der LooBeeld Oof Verschuren

De gebruikte specerijen, waarover de chef mysterieus doet en die na speurwerk door mij alleen maar mysterieuzer worden (onder meer omilo, ehuru, gbafilo, uziza en uda), smaken nog het meest naar een combinatie van zwarte peper en piment (de bolletjes die allspice worden genoemd). Een van de fijnste soepen die ik in tijden at. 

Vinger aan de pols
Tegen het eind van ons bezoek stelt eigenaar Kamal zich voor, en al snel wordt duidelijk hoezeer hij zijn vinger aan de pols houdt, hoe serieus hij is over wat de chef en hij hier doen. 

Obalade Suya is voor veel inwoners van Zuidoost geen geheim meer, maar het wordt tijd dat de rest van de stad dit gastvrije zaakje ontdekt. Voor prijzen waar moeilijk aan te tippen valt, zet chef Arwa op deze onverwachte locatie knallers van authentieke smaken neer.

Obalade Suya
Bullewijkpad 29
1102 LB Amsterdam

Open: di t/m zo 16.00-23.00 uur

020-4164705
obaladesuya.com

Vorige proefwerken
Kannibalen en Paradijsvogels (7,5)
Bar Alt (8+)
Cinema Paradiso (4,5)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.