Direct naar artikelinhoud

Bijna helft Amsterdammers vindt Wallen niet meer kunnen

Veel Amsterdammers zijn wel klaar met prostitutie op de Wallen. Ze vinden het niet meer van deze tijd, willen minder ramen en mijden het gebied.

Bijna helft Amsterdammers vindt Wallen niet meer kunnen
Beeld Ernst Coppejans

Bijna de helft van de Amsterdammers, 49 procent, vindt het niet meer van deze tijd om vrouwen in een etalage te zetten zoals gebeurt bij raamprostitutie. 

Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van de Dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS), in opdracht van Het Parool en AT5.

Lustobject
Onder vrouwen ligt het percentage dat raamprostitutie afwijst hoger (53 procent), maar ook veel mannen (44 procent) achten het etaleren van vrouwen achter ramen niet meer van deze tijd. Van de mannen vindt 30 procent het prima. Deze tendens past in het maatschappelijk debat over #MeToo en de positie van de vrouw als lustobject.

43 procent van de Amsterdammers pleit voor minder prostitutie in het gebied. Dat is ongeveer evenveel als vijf jaar geleden. De groep die het aantal ramen gelijk wil houden, is wel gekrompen, naar 38 procent.

Veranderende kijk
De resultaten van het onderzoek illustreren een opvallende kentering. Prostitutie was in Amsterdam vanzelfsprekend, een zaak van stoere, zelfbewuste vrouwen en happy hookers. De rosse buurt hoorde net zo bij de stad als de Westertoren. Kanttekeningen hierbij kwamen vooral uit conservatieve en christelijke hoek en later van PvdA-wethouder Lodewijk Asscher, die de aanzet gaf tot een eerste Wallenaanpak.

Amsterdammers blijken nu anders tegen de branche aan te kijken. Slechts 15 procent denkt dat raamprostituees hun werk vrijwillig doen.

Bijna helft Amsterdammers vindt Wallen niet meer kunnen
Beeld Het Parool

Lorraine Nencel, universitair hoofddocent sociologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, die internationaal onderzoek doet naar sekswerk, ziet dat het debat over prostitutie verandert. "Het verbaast mij niet," zegt Nencel. "Sekswerk wordt vaak geassocieerd met uitbuiting - wat mij betreft ten onrechte."

Te druk
Veel Amsterdammers mijden de Wallen: 45 procent komt er zelden of nooit, dat was in 2013 nog 27 procent. Belangrijkste redenen: te druk, te toeristisch en minder leuke winkels. Meer dan 60 procent wil minder coffeeshops in het gebied, 73 procent heeft genoeg van de souvenirwinkels, minisupermarkten en seksshops.

De meeste Amsterdammers vinden de Wallen nog de meest logische plek voor raamprostitutie. Meer dan tachtig procent denkt wel dat sluiting van ramen zal leiden tot minder drukte in de historische binnenstad.

Geen taboes
De toenemende drukte op de Wallen leidt niet alleen tot overlast, maar ook tot minder inkomsten voor de vrouwen achter de ramen. "We hebben minder werk," zegt Nayra Green, een Spaanse sekswerker op de Wallen. "De vrouwen die hier werken, klagen daar al zeker een jaar over. Ook ik verdien minder dan voorheen."

Nencel vindt het vooral belangrijk dat de gemeente meer doet om de positie van sekswerkers te verbeteren, zodat die beter hun werk kunnen doen.
Burgemeester Femke Halsema werkt aan een aanpak om de situatie op de Wallen te verbeteren.

Ze kijkt ook naar prostitutie en daarbij gelden geen taboes, laat ze weten. Halsema begrijpt dat veel Amsterdammers prostitutie op de Wallen niet meer prettig vinden, zegt ze in een reactie. "De sfeer rond prostitutie is veranderd, de omstandigheden waarin vrouwen hun werk moeten doen, is slechter geworden."

Lees verder: Wallen zijn toe aan nieuw verdienmodel

Bijna helft Amsterdammers vindt Wallen niet meer kunnen
Beeld Het Parool