Direct naar artikelinhoud

Housing First boekt nu ook succes met dakloze gezinnen

Het aantal dakloze gezinnen is vorig jaar opnieuw toegenomen. Sinds kort is er een traject dat ze blijvend helpt: via Housing First krijgen ze eerst een woning en werken daarna aan hun problemen.

De dakloze Sharmaine en haar kinderen kregen via Housing First een woningBeeld Ivo van der Bent

Bijna driehonderd dakloze gezinnen in Amsterdam hebben vorig jaar gebruikgemaakt van de noodopvang. Dat is een stijging van 33 procent ten opzichte van 2016, toen 217 dakloze gezinnen werden opgevangen. Dakloosheid onder gezinnen neemt elk jaar toe.

Sinds medio vorig jaar hebben 25 dakloze gezinnen via het project Housing First eerst een woning gekregen, en vervolgens intensieve begeleiding om aan hun problemen te werken. Dit pilotproject slaat zo goed aan dat zorginstelling HVO-Querido en het Leger des Heils het graag uitbreiden.

Gescreend
Housing First is ruim tien jaar geleden gestart voor alleenstaande dakloze mannen. Het werd bij deze groep zo'n succes dat vorig jaar is besloten ook dakloze alleenstaande moeders (en soms vaders) met hun kinderen een woning aan te bieden via Housing First.

De gezinnen, die door de GGD zijn gescreend, kwamen in kindvriendelijke wijken met speeltuin of school in de omgeving te wonen. Ze zijn verdeeld over de stad en krijgen gemiddeld vier uur per week begeleiding.

"We zijn heel blij met deze ontwikkeling. Op één van onze veertien gezinnen na is het heel goed gegaan. Ze komen op afspraken, gaan voor schuldhulpverlening en laten zich opvoedkundig begeleiden. Ze zijn veel meer gemotiveerd om aan hun problemen te werken, want ze hebben een woning te verliezen," zegt Anita Schaaij, directeur van HVO-Querido.

Op adem komen
Ook het Leger des Heils heeft goede ervaringen met 'zijn' elf gezinnen. "Wonen in de opvang kan heftig en stressvol zijn. In een eigen woning komen de moeders weer op adem. We zien dat ze daarna aan hun toekomst gaan werken," zegt Sonja Steman, zorgcoördinator bij het Leger.

Schaaij: "Het zou mooi zijn als over drie jaar  alleen nog crisisopvang bestaat en de rest van de gezinnen gelijk een woning krijgt."

HVO-Querido vangt op de crisisopvanglocatie Walborg in Buitenveldert 25 gezinnen op. In het noodverblijf Nicolaas Witsenkade en het Wow-hotel in West begeleidt de instelling dertig gezinnen. Het Leger des Heils vangt zestig dakloze gezinnen op verschillende opvanglocaties op. De organisaties Timon en de Volksbond hebben samen nog dertig opvangplekken.

De meeste dakloze gezinnen hebben verschillende problemen als schulden, psychische klachten, relatie- en opvoedproblemen, weinig scholing, geen werk of zijn slachtoffer van huiselijk geweld.

Lees ook: Dakloze gezinnen na jaren uit de stress: 'Eén week leek wel tien jaar'

De gezinnen zijn veel meer gemotiveerd om aan hun problemen te werken, want ze hebben een woning te verliezen