Direct naar artikelinhoud

Dirigent Reinbert de Leeuw oudste kanshebber op een Grammy

Dirigent Reinbert de Leeuw (79) is de enige Nederlandse kanshebber op een Grammy, de belangrijkste muziekprijs ter wereld.

Reinbert de LeeuwBeeld anp

De Grammy's worden zondagnacht voor het eerst in 15 jaar weer uitgereikt in New York, in Madison Square Garden. Presentator van dienst is de Britse talkshowhost James Corden, die de awardshow in 2017 ook aan elkaar praatte.

Amsterdammer De Leeuw is samen met producer Guido Tichelman, het Asko/Schönberg Ensemble en het Groot Omroepkoor genomineerd in de categorie Best Classical Compendium voor het album Kurtág: Complete Works for Ensemble & Choir.

'Beter kan niet' 
Paroolrecensent Erik Voermans omschreef het album als 'gedroomde opnamen' voor componist György Kurtág. "Zijn muziek wordt in het hart getroffen. Beter kan het niet." 

De Leeuw is met zijn 79 jaar meteen ook de oudste genomineerde dit jaar. In liefst 84 categorieën worden zondag prijzen uitgereikt. Het is de vierde keer dat De Leeuw kans maakt op een gouden grammafoonspeler-beeldje. In 1996, 2001 en 2008 greep de dirigent naast de prijzen. 

Jay-Z
De grootste kanshebber van de avond is rapper Jay-Z. Met zijn album 4:44 sleepte hij acht nominaties in de wacht. Kendrick Lamar volgt met zeven nominaties voor DAMN., Bruno Mars' 24k Magic is zes keer genomineerd.

Die drie albums dingen allen mee in de categorie Album of the Year. Ook Awaken, My Love! van Childish Gambino en Melodrama van Lorde maken kans.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.