Direct naar artikelinhoud
Han Lips

Een avondje smullen van een dag vol stormdrama

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: live-verslaggeving van een dag vol stormbeleving.

NOS JournaalBeeld NPO 1

Opnieuw moesten we het zonder Gerri Eickhof stellen - waarschijnlijk nog altijd herstellende van een heupoperatie. Deze windhoos vanjewelste kon weleens een uitdaging zijn voor de NOS zonder de gemutste verslaggever.

Die angst bleek ongegrond; Amber Brantsen had er vanaf de ochtenduitzendingen goed de wind onder. Het eerste extra NOS Journaal volgde snel. Lips turfde een aantal 'bar en bozen', minimaal tien keer 'ontwricht' en het 'regende' gekantelde vrachtwagens.

Wel wat lafjes: vrijwel alle NOS-verslaggevers in den lande hadden zich handig inpandig gepositioneerd. Alleen bij Ireen Oostveen in Den Haag waaiden heur haren voortdurend voor haar gezicht - zoals dat toch hoort bij een beetje storm.

Martijn Bink interviewde op Utrecht CS een gestrande man die met de trein naar Goes wilde.

Man: "Ik neem het de NS wel kwalijk."

Bink: "Maar hier kunnen ze toch niks aan doen? Er liggen omgevallen bomen op het spoor."

Man: "Het lijkt net alsof het hier Siberië is."

En door naar Loenen aan de Vecht, waar een boom - ze knakten weer allemaal als luciferhoutjes - óp een brandweerwagen was gevallen. De commandant had het handenwrijvend over 'een stormvloed' aan meldingen.

Bij DWDD werd 's avonds geresumeerd met de hoofdpersonen van een dag vol drama, zoals Matthijs zei. Een overenthousiaste stormchaser, een juffrouw van Go Ahead Eagles met baksteen uit de Vetkampstraat en Maud Dekkers uit Horst.

Ze had een engeltje op haar schouders toen een boom omviel, vlak naast haar en de kinderwagen. Ze had de studio niet gehaald, dus ging het gesprek telefonisch. Inbellen in DWDD, Lips kan zich de laatste keer niet heugen. Dekkers: "Ik word op dit moment een beetje geleefd."

En dan willen ze amusements-tv bij de NPO verbieden.

Reageren? hanlips@parool.nl

Inbellen in DWDD, Lips kan zich de laatste keer niet heugen