Direct naar artikelinhoud

GroenLinks doet niet mee met gezamenlijke Prideboot

GroenLinks heeft de uitnodiging afgeslagen om samen met D66, VVD, CDA, SP en PvdA op een boot mee te varen tijdens de Canal Parade.

De D66-boot tijdens de Canal Parade van 2015Beeld ANP

Met groen, oranje, blauw en rood heb je al bijna een hele regenboog. De politieke partijen D66, VVD, CDA, SP en PvdA varen komende zomer niet met een eigen vaartuig-in-partijkleur, maar met een gezamenlijke politieke regenboogboot tijdens de Canal Parade in Amsterdam. Opvallende afwezige: GroenLinks.

Het Amsterdamse D66-Kamerlid Vera Bergkamp nam het initiatief om samen op te trekken. "Het was al langer een wens van mij en van de LHBTIQ-netwerken binnen ­politieke partijen. We verschillen als politieke partijen vaak van ­mening, maar hierbij kunnen we zichtbaar uitstralen dat we er hetzelfde over denken: dat we tegen discriminatie zijn, dat je zichtbaar jezelf kunt zijn en mag houden van wie je wilt."

Volgens Bergkamp past het initiatief goed in het thema van dit jaar, dat terugblikt op de Stonewallrellen in New York, dit jaar vijftig jaar geleden en een kantelpunt in de homorechtenbeweging. "Mensen werden toen strijdbaar en bundelden hun krachten. Nu ­laten we weer zien dat je met ­samenwerking meer bereikt."

In december begon Bergkamp met het benaderen van de andere partijen.

Vluchtelingen
GroenLinks sloeg de uitnodiging af. Kamerlid Nevin Özütok, die emancipatie in haar portefeuille heeft, was enthousiast, zegt Bergkamp, maar Roze Links 'wilde een eigen geluid laten horen'.

GroenLinks was al bezig met een eigen thema, zegt Rocco Piers van Roze Links. "Wij willen het spotlight zetten op LHBTIQ-vluchtelingen en daar zijn we al ver mee. De organisatie wil ook boten zien met een duidelijk statement." Hij noemt de gezamenlijke boot 'een prima initiatief'. "Je mag best weten dat ik ons thema niet echt zag landen op een boot waar de VVD ook op meevaart."

Roze rook
Saillant: ook in Utrecht voer afgelopen jaar tijdens Canal Pride een politieke boot mee met meerdere lokale politieke partijen. Ook daar wilde GroenLinks niet meedoen, totdat de organisatie de partij dwong: samen of helemaal niet.

Een partij die wel graag wilde meedoen, is het CDA. De christendemocraten richtten onlangs zelfs een CDA Pride op. Ook de Partij voor de Dieren werd benaderd, maar die vindt het een ledenactiviteit en zei nee.

De vijf partijen delen de kosten van de deelname. Bergkamp: "Dat moest even langs de partijbureaus, maar we kregen al snel roze rook." De gezamenlijke boot moet nog wel door de ballotage. "We hopen dat we aan alle eisen voldoen."

Voor het eerst varen politieke partijen samen op één boot tijdens Pride

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.