Direct naar artikelinhoud

IJzerwarenwinkel Rademaker sluit na 47 jaar

Rademaker IJzerwaren en Gereedschappen in de Rijnstraat gaat sluiten. De teruglopende klandizie, als gevolg van de financiële crisis en werkzaamheden aan de straat, ­betekenen de doodsteek voor weer een speciaalzaak in Amsterdam.

Jeroen Rademaker in zijn winkel op de Rijnstraat. 'Vroeger zaten hier in de straat wel zes zaken zoals de onze'Beeld Tammy van Nerum

Binnen zijn de muren kaal en liggen de schappen half leeg. Achter de toonbank staat eigenaar Jeroen ­Rademaker (43) een van de laatste klanten te helpen. "We verkochten hier 33.000 verschillende artikelen. Moet je nu eens om je heen kijken."

De winkel kwam in 1971 in handen van zijn vader, Peter Rademaker (72). Peter: "Destijds stond hier een weduwe op leeftijd in haar eentje in de winkel. Ik was toen vertegenwoordiger van de ijzerwarenhandel van mijn ­vader en kwam hier geregeld over de vloer. Ik besloot haar af en toe te helpen en op mijn 21ste heb ik de zaak overgekocht."

Rademaker zit nu 47 jaar op de Rijnstraat. In 1980 hebben ze het naastgelegen pand bij de winkel getrokken. "In en rondom Amsterdam kwamen mensen hier niet alleen voor gereedschappen en materialen," zegt Peter, "maar vooral voor de expertise. Dat is niet meer van deze tijd. Jongeren bellen nu voor alles een klusjesman."

Urenlang onbereikbaar
Tien jaar geleden nam zoon Jeroen de winkel over. Zijn vader komt twee keer per week langs om te helpen. Personeel heeft hij sinds januari al niet meer.

"Het lijkt wel alsof niemand weet dat de speciaalzaak nog bestaat," zegt Jeroen. "Internet zal hier wel een rol in hebben gespeeld. Ook hebben de crisis en de werkzaamheden aan de straat ons zeker veertig tot vijftig klanten per dag gekost. Soms waren wij urenlang onbereikbaar."

De klassieke ijzerwarenwinkel sterft langzaam uit in Amsterdam. In 2016 viel na 85 jaar ook voor IJzerhandel Resseler op de Bilderdijkstraat het doek. Zij konden de veranderingen in de buurt niet meer bijbenen.

De Haan IJzerwaren in de Gerard Doustraat ondergaat momenteel hetzelfde lot. Medio januari gooien zij, na 87 jaar, om vergelijkbare redenen de handdoek in de ring.

"Het zijn andere tijden," aldus ­Jeroen. "Op de Rijnstraat alleen al zaten zes zaken zoals de onze. Dat was misschien wat veel van het goede, maar vanaf december is er geen eentje meer over."

Deur op slot
In de maand november zal de korting op het hele assortiment van Rademaker oplopen. De maand december zullen ze nodig hebben om de zaak leeg te maken en alles op te ruimen. "Het zal geen feestelijk einde worden," zegt Jeroen.

"Dit is absoluut niet wat ik wil, maar het is niet anders. Eind december draai ik voor het laatst de deur op slot en in januari ga ik aan iets nieuws beginnen." Vader Peter: "Ik heb mijn werk hier altijd met liefde gedaan, maar het mag niet meer zo zijn. C'est la vie."

Dit is absoluut niet wat ik wil, maar het is niet anders

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.