Direct naar artikelinhoud

Laatste woord nog niet gezegd over fiasco MC Slotervaart

Nu de doorstart van MC Slotervaart is mislukt, ligt de schuldvraag op tafel. Zilveren Kruis, minister Bruins en oud-eigenaar Loek Winter kunnen hun borst natmaken.

en
Laatste woord nog niet gezegd over fiasco MC Slotervaart
Beeld ANP

"Ik heb slecht nieuws. Het is niet gelukt een doorstart te realiseren zoals wij hadden gewild en hadden gewenst voor jullie allemaal."

Zo ­begon curator Marc van Zanten dinsdag een emotionele personeelsbijeenkomst van MC Slotervaart, waar de laatste hoop op een redding vervloog: het ziekenhuis gaat dicht.

Daarmee is het laatste woord nog niet gezegd over dit fiasco. Eerder erkende minister ­Bruno Bruins van Medische Zorg dat het anders had gemoeten. Door de chaos rond het faillissement kwam van de beloofde 'warme overdracht' van patiënten weinig terecht. Kwam de minister te laat in actie, heeft hij de Kamer wel goed geïnformeerd?

Of het faillissement was te vermijden, moet blijken uit onderzoek dat Bruins heeft aangekondigd. Een veeg teken voor de MC Groep van Loek Winter en Willem de Boer, tot het faillissement eigenaar van MC Slotervaart.

Bij de medische staf, ondernemingsraad (or) en zorgverzekeraars wekten hun dubbele petten - als aandeelhouder van MC Groep en directielid van de ziekenhuizen - wantrouwen.

Dubbele petten
De kwestie wiens belang voorop stond, lag pregnant op tafel toen de directie volgens ingewijden een negatief or-advies negeerde en Cashcure contracteerde. Dat bedrijfje kreeg een contract voor het innen van rekeningen. Een aandeelhouder van Cashcure is zakenpartner van Willem de Boer. In wezen sloot hij een contract met zichzelf.

De connectie van Winter als aandeelhouder met de enige partij die in beeld was voor een doorstart, Cardiologie Centra Nederland (CCN), voedde het wantrouwen verder.

Toch legt de or de schuld voor de mislukte doorstart bij verzekeraar Zilveren Kruis die het CCN-plan onvoldoende vond. "Ik denk dat ze van tevoren dachten: wij zijn er klaar mee," aldus or-lid Roos Blom. 

Volgens een woordvoerder van Zilveren Kruis is dit 'geenszins het geval'. "We hebben de doorstart serieus verkend."

Bestuurlijke en financiële problemen hoorden altijd bij het Slotervaart. Huisbankier ING bouwde al de kredietlijn af. Mariska Tichem resteerde als enige bestuurder, nadat De Boer per 1 oktober was vertrokken met een ongeloofwaardig verhaal. 

Tichem gooide het faillissement op de krappe arbeidsmarkt, waardoor ze dure uitzendkrachten moest inhuren. 

Dat is maar een deel van het verhaal. Een plan uit 2013 om de intensive care te gebruiken van het naburige Antoni van Leeuwenhoek, leidde tot een uittocht van ic-personeel bij Slotervaart. Toen het plan vervolgens niet werd uitgevoerd, vulden uitzendkrachten de gaten.

Volgende week is er een nieuw Kamerdebat. Aan de Kamerleden de taak om de kluwen te ontwarren.

Lees ons blog voor alle ontwikkelingen rond MC Slotervaart

Zie ook: CCN-oprichter vindt mislukte doorstart gemiste kans

Ik denk dat Zilveren Kruis van tevoren heeft gedacht: we zijn klaar met Slotervaart
Or-lid Roos Blom

Plan B: de patiënt

Plan B is in werking getreden: geen doorstart, maar overplaatsing van alle tienduizenden patiënten naar ziekenhuizen in (de regio) Amsterdam. Het MC Slotervaart blijft open tot de logistieke megaoperatie, waar alle ­Amsterdamse ziekenhuizen aan meewerken, is afgerond.

Stella Zonneveld, voorzitter van de Huisartsenkring Amsterdam, vindt het belangrijk dat alle zorg in de stad blijft, dat patiënten zelf hun 'nieuwe' ziekenhuis mogen kiezen en dat de zorgverzekeraars bij deze verhuizing niet bezuinigen op de zorgbudgetten.

"We moeten voorkomen dat patiënten voor hun zorg naar Haarlem of Zaandam worden ­gestuurd. Daar zullen veel mensen geen gehoor aan geven. Mensen willen zorg in de buurt."