Direct naar artikelinhoud
weekendtips

Stout en Sint, films en feest: dit wil je dit weekend niet missen

Van stout bier tot lieve kinderen bij de intocht van Sinterklaas: dit winterse weekend heeft heel wat in zijn marsepein!

Amerigo brengt Sinterklaas zondag naar de Dam.Beeld ANP

Hij komt! Hij komt! 
Sinterklaas komt zondag voor de tachtigste keer aan in Amsterdam. En natuurlijk komt hij niet alleen: in zijn kielzog reizen 400 Pieten mee, onder wie muziekpieten, dj-pieten, skatepieten en fietspieten. In hun zakken zitten 3 miljoen pepernoten en duizend kilo schuimpjes. De stoomboot van de Goedheiligman meert om 11.45 uur aan bij het Scheepvaartmuseum. Daarna gaat hij op zijn paard richting de Dam.
Zondag 18 november, van 10.30 - 15.15 uur

Zondag meert Sint aanBeeld Sint in Amsterdam

Claire is jarig
Claire wordt vrijdag 2 jaar en dat viert de club aan het Rembrandtplein natuurlijk met een verjaardagspartijtje. Neem je zwemkleding mee want de dj's van Tropical Lazer Storm toveren de backstageruimte om tot een subtropisch ravefeest. In de achterzaal wordt een oud-Amsterdams feestcafé ingericht met het EK van 1988 op repeat. Dan wordt er in ieder geval gescoord. Achter de draaitafels staan vrienden van Claire, onder wie Alain, Boris en Elias. En wie goed zoekt, of luistert, vindt ergens in het pand ook nog een geheime karaokebar.
Vrijdag 16 november, 23.00 - 07.00 uur, Claire, €11,15

Claire is jarigBeeld Peak Mystique

Als je van stout houdt
Als je van stout houdt ben je bij Poesiat & Kater aan het goede adres. Zaterdag komen 11 brouwerijen samen voor het Stout Fest. Op de toog staan 16 verschillende stouts waaronder de Russian Imperial Stout 10.5% van Two Chefs Brewing en de Oatmeal Session Stout 4.1% van Bruut en Poesiat & Kater. Daarnaast is er de hele dag barbecue en muziek. 
Zaterdag 17 november, vanaf 14.00 uur, Brouwerij Poesiat en Kater, gratis

Liefhebbers van stout komen zaterdag aan hun trekken bij Poesiat & Kater.Beeld Brouwerij Poesiat & Kater

Foodie festival
Hou je van koken en van boeken? Dan zal het Foodie Festival ongetwijfeld bij je in de smaak vallen. Ter ere van de Kookboekenweek zijn er de hele dag interviews, tentoonstellingen en masterclasses over kookboeken. Zo kun je je instagramfeed opwaarderen met een stoomcursus foodfotografie en maak je kennis met duurzame zeewiertapenade en linzenkaviaar tijdens de masterclass fooddesign.
Tim Kessel leert je (op eigen risico) hoe je je keukenmes het best gebruikt. Laat je het koken liever aan iemand anders over? Mariëlla Beukers van Wijnkronieken en Manon Henzen van Eetverleden organiseren een proeverij met historische hapjes.
Zaterdag 17 november, 17.50, 12.30 - 18.30 uur, Bijzondere Collecties UvA

Het Foodie Festival is voor iedereen die van koken, boeken en eten houdt.Beeld Bob Bronshoff

Bagdad in Bos en Lommer
Journalist Chris Keulemans en cineast Enikdu Khaled brengen Bagdad nog een keer tot leven op het podium van het Mozaïektheater in Bos en Lommer. Tijdens de laatste theatervoorstelling van hun stuk Bagdad vertellen ze over de stad waar ze beiden geboren zijn en opgroeiden in compleet verschillende werelden. Keulemans in een expat-paradijs, Khaled in een oorlogsgebied.
Vrijdag 16 november, 21.00 uur, Podium Mozaïek, €15,50

Chris Keulemans en Enikdu Khaled groeiden op in ander Bagdad.Beeld Koen Broos

Alors on dance
Het is bijna knap als je niet kunt dansen op de energieke muziek van Vaudou Game. De Frans-Tongolese band, met Peter Solo aan het roer, combineert traditionele West-Afrikaanse voodoomuziek met rauwe afrofunk uit de seventies, blues en soul à la James Brown. Voor hun derde album Otodi, dat vorige week uitkwam, werkte Vaudou Game samen met lokale muzikanten in Togo. 
Donderdag 15 november, Paradiso Noord, 20:00 tot 00:00, €20,43

Vaudou Game combineert traditionele voodoomuziek met afrofunkBeeld Vaudou Game

Filmfestival van tegenwoordig
De Jeugd van Tegenwoordig staat deze week vijf keer op de planken bij de Melkweg en daarom mogen ze ook bepalen wat er op het witte doek te zien is. Faberyeyo, Vjeze Fur, Willie Wartaal en Bas Bron selecteerden hun favoriete films van tegenwoordig maar ook klassiekers van toen, zoals de Terminator en Dirty Dancing. In cafe Milk is donderdag een wedstrijd Mariokart en vrijdag een Pim Pam Fred Karaoke.
donderdag 15 en vrijdag 16 november, verschillende tijden, Melkweg, €9,65

De Jeugd van Tegenwoordig verzorgt deze week de filmprogrammering.Beeld still uit Dirty Dancing

Het licht zien
Mocht je het licht nog niet gezien hebben dan is zondag je laatste kans. Tot en met dit weekend staat de lichtkunst van festival Polderlicht in het Noordelijke deel van het Oosterpark. De installaties, sculpturen en projectoren zijn het werk van o.a. kunstenaars Yasuhiro Chida, Tamar Frank en beeldhouwer Herman Lamers. Je vindt ze op de gebaande paden en daarbuiten. Op zaterdagavond is er ook een aanvullend lichtconcert in Hotel Arena.
Woensdag 14 t/m zondag 18 november, van 18.00 - 23.00 uur, Oosterpark, gratis

In het Oosterpark is het dit weekend lang licht.Beeld Yasuhiro Chida

Verantwoord bingewatchen
Het Amsterdamse documentairefestival Isfa is in volle gang. Krijg je keuzestress van zoveel aanbod? Installeer jezelf dan zondag de hele dag op zo'n lekkere stoel in Carré. Daar worden vier films vertoond met randprogrammering. Zo wordt de documentaire Sylvana - Demon or Diva geëvalueerd met niemand minder dan hoofdpersoon Sylvana Simons zelf, gaat voormalig Amerika-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal in gesprek met Errol Morris over diens Steve Bannon-documentaire en wordt de film over bandoneonist Astor Piazzolla ingeleid met live muziek van Carel Kraayenhof. (Of ga voor een van de filmtips van de Parool-redactie.)
Zondag 18 november, vanaf 11.00 uur, Carré, €15 per voorstelling  

De documentaire over bandoneonist Astor Piazzolla wordt ingeleid met muziek.Beeld Filmstill uit Piazzolla

Blijf op de hoogte

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.