Direct naar artikelinhoud
Transferblog

'Bod van miljoen op assistent-trainer Schreuder'

Wie komt? Wie gaat? Er zingen altijd geruchten rond over mogelijke transfers van voormalige, huidige en toekomstige Ajacieden. Hier verzamelen we ze.

'Bod van miljoen op assistent-trainer Schreuder'
Beeld Het Parool

09:59 woensdag 6 februari 2019

RB Leipzig wil assistent-trainer Alfred Schreuder van Ajax uit Amsterdam halen. De club uit de Bundesliga heeft een miljoen over voor de rechterhand van Erik ten Hag, weet De Telegraaf.

Maar Ajaxdirecteur Marc Overmars wil hem niet laten vertrekken en hem aan zijn contract tot de zomer van 2020 houden.

Dat ze in Leipzig interesse in Schreuder hebben is niet gek. Vanaf komende zomer is Julian Nagelsmann daar de hoofdtrainer, die eerder bij Hoffenheim nauw samenwerkte met Schreuder.

Erik ten Hag (links) en zijn assistent Alfred Schreuder tijdens Bayern Munchen - Ajax.Beeld anp

13:59 donderdag 31 januari 2019

Mateo Cassierra vervolgt zijn voetballoopbaan in Zuid-Amerika. De 21-jarige spits van Ajax ondertekende donderdag een verbintenis bij Racing Club. De koploper uit de Argentijnse competitie huurt Cassierra voor anderhalf jaar en heeft de optie om hem daarna definitief over te nemen.

Ajax nam Cassierra in de zomer van 2016 over van Deportivo Cali voor een bedrag van rond de 5 miljoen euro. In Amsterdam wist de Colombiaan niet door te breken. Hij kwam vooral uit voor het tweede elftal, waarmee hij vorig seizoen in de eerste divisie de titel behaalde. Met achttien doelpunten werd Cassierra topscorer van Jong Ajax.

Dit seizoen verhuurde Ajax de spits aan FC Groningen, maar ook daar groeide Cassierra niet uit tot basisspeler. Na de eerste seizoenshelft keerde de Colombiaan terug bij Ajax. Trainer Erik ten Hag nam hem in januari al niet mee op trainingskamp naar Florida.

Twitter bericht wordt geladen...

10:09 donderdag 31 januari 2019

De transferwindow gaat zijn laatste dag in. Wie kwamen, gingen, komen en gaan tot nu toe? Dat lees je hier.

20:31 woensdag 30 januari 2019

Ajacied Mitchel Bakker (18) staat voor een zeer opmerkelijke overgang naar PSG, schrijft Voetbal International (VI). De linksback zou zijn transfer naar Parijs op korte termijn afronden.

Een tegenvaller voor Ajax. Bakker is een talentvolle jeugdspeler en mocht begin januari mee op trainingskamp naar de Verenigde Staten.

Begin dit seizoen maakte hij zijn debuut in het eerste elftal van Ajax. Hij speelde de hele wedstrijd mee in de bekerduels tegen Te Werve en Go Ahead Eagles. Ook zat Bakker regelmatig op de bank bij het eerste elftal tijdens Eredivisiewedstrijden.

15:15 woensdag 30 januari 2019

Ajax en sc Heerenveen hebben overeenstemming bereikt over de verhuur van Dennis Johnsen aan de Friese club. Er zijn ook afspraken gemaakt over een definitieve overname na de huurperiode van een half jaar.

Johnsen bewandelde in de zomer van 2017 de omgekeerde weg, maar wist nooit indruk te maken in Amsterdam. De buitenspeler speelde vier keer voor het eerste elftal. De Noor heeft een contract 30 juni 2021 bij Ajax.

08:48 woensdag 30 januari 2019

Borussia Dortmund heeft zich bij Ajax gemeld voor een directe overgang van Hakim Ziyech, zo weet France Football te melden. De aanvallende middenvelder zou zelf geïnteresseerd zijn in een transfer. Dortmund heeft nog 48 uur voor het sluiten van de transfermarkt om de 25-jarige Ziyech over te halen per direct naar Duitsland te halen.

Ziyech zag afgelopen zomer een transfer naar AS Roma op het laatste moment afketsen. Directeur voetbalzaken Marc Overmars liet de afgelopen week weten dat geen enkele speler nog mag vertrekken deze winter.

'Bod van miljoen op assistent-trainer Schreuder'
Beeld anp

22:56 dinsdag 29 januari 2019

Dennis Johnsen (20) gaat op huurbasis terug naar SC Heerenveen. Dat meldt De Telegraaf. De Ajacied wordt het komende half jaar verhuurd aan de Friese club, die hem anderhalf jaar geleden nog verkocht aan Ajax.

De Friezen hebben ook een optie tot koop bedongen op de Noorse buitenspeler. De jonge aanvaller wordt woensdagochtend medisch gekeurd en zal ’s middags worden gepresenteerd in het Abe Lenstra Stadion.

15:39 maandag 28 januari 2019

Ajax staat op het punt Mateo Cassierra opnieuw te verhuren. Volgens De Telegraaf speelt de Colombiaan de komende achttien maanden voor Racing Club de Avellaneda, de huidig nummer een van de Argentijnse Superliga.

Het wordt de tweede verhuurperiode voor Cassierra, die in 2016 tegelijkertijd met landgenoot Davinson Sánchez naar Amsterdam kwam. Waar de verdediger wel succesvol was, was Cassierra dat allerminst. Bij de beloften werd hij vorig seizoen topscorer van de Keuken Kampioen Divisie, maar in het eerste elftal komt de spits maar niet aan bod.

Ajax verhuurde hem het afgelopen half jaar aan FC Groningen, waar Cassierra tien wedstrijden (gedeeltelijk) speelde, en één doelpunt maakte.

18:03 vrijdag 25 januari 2019

Antero Henrique moet vrezen voor zijn baan als technisch directeur van Paris Saint-Germain nu hij er niet in is geslaagd om Frenkie de Jong binnen te halen. Volgens ESPN zijn de Qatarese eigenaren klaar met de 50-jarige Portugees nu de Ajacied toch voor Barcelona heeft gekozen. Henrique, die in juni 2017 bij PSG de opvolger werd van Patrick Kluivert, lukte het eerder al niet om Lucas Paqueta te contracteren. AC Milan kaapte de Braziliaan van Flamengo voor zijn neus weg.

Antero HenriqueBeeld AFP

17:59 vrijdag 25 januari 2019

Barcelona heeft zijn oog laten vallen op Nicolas Otamendi. De 30-jarige Argentijn is geen vaste waarde meer bij Manchester City en kan deze winter een transfer maken. Volgens The Sun wil trainer Pep Guardiola de verdediger graag kwijt. Matthijs de Ligt moet in Manchester zijn opvolger worden. The Citizens, die er niet in slaagden om Frenkie de Jong vast te leggen, willen een serieuze poging wagen om het andere wonderkind van Ajax los te weken.

'Bod van miljoen op assistent-trainer Schreuder'
Beeld anp

10:27 donderdag 24 januari 2019

In de race om Matthijs de Ligt gaat Juventus momenteel aan kop. De Italiaanse club heeft verrassend goede papieren om onder andere Manchester City, Paris Saint Germain en Barcelona af te troeven. Het ziet De Ligt als de perfecte opvolger van routinier Giorgio Chiellini.

Juventus hikt nog aan tegen de vraagprijs voor De Ligt, naar verluidt zo’n 60 miljoen euro, maar het heeft een belangrijke troef in handen: Mino Raiola. De zaakwaarnemer van De Ligt is uiterst machtig in het miljoenenspel in de top van Europa, en zijn banden met Juventus zijn zeer nauw.

Cristiano Ronaldo
Sportief directeur Pavel Nedved was jarenlang een belangrijke pupil van Raiola, die eerder ook sterspeler Paul Pogba onderbracht in Turijn. Bij Juventus hebben ze er inmiddels steeds meer vertrouwen in dat ze ook De Ligt, na een aantal constructieve gesprekken te hebben gevoerd, kunnen overtuigen.

De aanwezigheid van Cristiano Ronaldo is daarbij één van de troeven in dat verhaal: een speler met wie De Ligt dolgraag zou willen trainen en spelen, om zo alles uit zijn fysieke en sportieve mogelijkheden te halen.

Juventus heeft daarnaast een helder plan met de Nederlander: De Ligt moet een prominente, concrete rol gaan krijgen op de plek van Chiellini. Voor een verdediger is de stap van de eredivisie naar de Serie A bovendien al vaker een succesvolle gebleken, zoals recent Stefan de Vrij nog bewees.

Of de deal snel rondkomt, moet de komende weken gaan blijken. Als Manchester City en Paris Saint Germain hun oliegeld zouden aangrijpen om de prijs tot nog grotere hoogte op te stuwen, zou Juventus af kunnen haken in de ratrace.

Maar de Italiaanse club put vertrouwen uit de gesprekken die het voerde met het kamp rond De Ligt. Oud-Ajacied Barry Hulshoff is al jaren de persoonlijk begeleider van de verdediger, maar zakelijk gezien heeft Raiola de touwtjes in handen.
Sjoerd Mossou

22:35 woensdag 23 januari 2019

'Een nieuwe artiest komt eraan.' Met deze ronkende tekst kondigt FC Barcelona op Twitter (ruim 29 miljoen volgers) de komst in de zomer aan van Ajacied Frenkie de Jong.

Daarbij is de 21-jarige international al te zien in een shirt van de Spaanse kampioen. 'EnjoyDeJong' (Geniet van De Jong), staat er als hashtag bij.

'We zullen goed voor hem zorgen,' belooft Barcelona aan Ajax.

"Met de komst van Frenkie de Jong voegen we talent, jeugd en Barça-stijl toe aan ons voetbalproject," laat voorzitter Josep Maria Bartomeu weten. "We zijn ervan overtuigd dat hij jarenlang een belangrijk onderdeel zal zijn van ons team. Welkom Frenkie!"

Twitter bericht wordt geladen...

FC Barcelona's president, Josep Maria Bartomeu, met Frenkie de JongBeeld anp

22:31 woensdag 23 januari 2019

Nu Frenkie de Jong, inclusief bonussen, voor 86 miljoen euro naar Barcelona vertrekt kan Willem II 8,6 miljoen euro bijschrijven op zijn bankrekening. Voor RKC Waalwijk is dan een bedrag van bij 5,2 miljoen euro weggelegd. Lees hier meer.

22:28 woensdag 23 januari 2019

In een korte videoboodschap op het twitterkanaal van Ajax geeft Frenkie de Jong toe dat niet alleen zijn toekomstige werkgever FC Barcelona veel interesse in hem heeft getoond. "De andere opties waren ook goed, ik wil daar totaal niets negatiefs over zeggen. Ik kon uit genoeg clubs kiezen, zeker. Daar ben ik alleen maar blij mee en trots op.''

Barcelona is met Ajax echter de lievelingsclub van De Jong. Het lag derhalve voor de hand dat de 21-jarige international bij de Spaanse grootmacht onderdak zou vinden.

"Barcelona was ook echt serieus en daarmee kwam voor mij persoonlijk een droom uit. Ik denk dat ik deze kans moet pakken en er het beste van moet maken. Ajax is natuurlijk een droom, maar je hebt als jongen vaak ook een ultieme topclub als droom en dat is voor mij altijd Barcelona geweest. Messi speelt er natuurlijk en dat is voor mij een extra reden om er naartoe te gaan. Ik kijk er heel erg naar uit, maar ik kijk nog meer uit naar de tweede seizoenshelft met Ajax.''

Twitter bericht wordt geladen...

22:24 woensdag 23 januari 2019

Directeur voetbalzaken Marc Overmars van Ajax is blij dat de 'soap' rond de transfer van Frenkie de Jong is afgelopen. "Het sluimerde maandenlang door. Bijna alle topclubs in Europa hebben met zijn management gesproken. Barcelona kwam pas in de laatste weken vol in de strijd. Het is mooi dat hij voor deze club heeft gekozen. Ajax en Barcelona zijn aan elkaar verbonden, qua speelwijze en qua historie. Frenkie past ook heel goed bij Barça.''

Overmars: "De focus gaat bij ons nu weer op het winnen van wedstrijden en op het kampioen worden. Donderdag en zondag wachten belangrijke wedstrijden voor Ajax. Dan ben ik deze transfer al weer vergeten. Frenkie staat er ook zo in. Hij kan alles goed van zich afzetten en zich nu weer volledig richten op het voetbal.''

Overmars sprak onomwonden van een transfersom van 86 miljoen euro, terwijl in het persbericht melding werd gemaakt van een gegarandeerd bedrag van 75 miljoen, dat via allerlei bonussen op maximaal 86 miljoen kan uitkomen. "Die bonussen zijn vrij zeker," sprak Overmars nuchter.

Marc OvermarsBeeld anp

18:19 woensdag 23 januari 2019

Ajax en FC Barcelona hebben een akkoord bereikt over Frenkie de Jong. De middenvelder vertrekt deze zomer voor 75 miljoen euro naar de club uit Spanje.

17:02 woensdag 23 januari 2019

De transfer van Frenkie de Jong is bijna afgerond. De middenvelder is zelf al rond met FC Barcelona. Ajax en FC Barcelona zitten alleen nog om tafel om de laatste details af te ronden, schrijft het AD.

De Jong tekent voor meerdere jaren Barcelona en blijft nog een half jaar in Amsterdam spelen. De transfersom bedraagt minimaal 75 miljoen euro en kan nog oplopen aan de hand van bonussen.

12:11 woensdag 23 januari 2019

Volgens het AD wil FC Barcelona snel een deal sluiten over Frenkie de Jong. De club reist volgens de krant vandaag met een zware delegatie af naar Amsterdam.

Voorzitter Josep Bartomeu, algemeen directeur Pep Segura en directeur Oscar Grau landen vandaag op Schiphol. Segura en Grau waren volgens Spaanse media al onderweg met een privéjet. Voorzitter Bartomeu kwam hen later achterna via een commerciële vlucht.

Het AD meldt verder dat het transferbedrag niet 90 miljoen, maar 75 miljoen zou zijn, al kan het bedrag nog verder oplopen aan de hand van bonussen.

07:06 woensdag 23 januari 2019

Europese topclubs bieden tegen elkaar op in hun jacht op de twee grootste Ajaxtalenten: middenvelder Frenkie de Jong en verdediger Matthijs de Ligt. Volgens Spaanse media heeft Barcelona 90 miljoen over voor De Jong.

Dat zou van De Jong in één klap de duurste Nederlandse voetballer aller tijden maken. Dat is nu Virgil van Dijk, die voor 84 miljoen euro van Southampton naar Liverpool verkaste. Voor Ajax was de duurste transfer die van de Colombiaan Davinson Sánchez, die in 2017 voor bijna 45 miljoen euro naar Tottenham Hotspur ging.

Ajax spint garen bij de prijsopdrijving tussen de Europese topclubs. Zowel de belangenbehartigers van De Jong (21) als van Matthijs de Ligt (19) spraken de afgelopen maanden met clubs als Paris Saint-Germain, Manchester City, Juventus en Barcelona.

Een delegatie van Barcelona was vorige week in Amsterdam om te praten met de zaakwaarnemer van De Jong, Ali Dursun. In de Spaanse krant Mundo Deportivo zei technisch directeur Eric Abidal: “Of De Jong naar Barcelona komt, moet je aan hem vragen. Wij kunnen enkel wachten.”

De Jong staat ook in de belangstelling van Paris Saint-Germain en Manchester City. Dat heeft ervoor gezorgd dat Barcelona nu een ultieme poging doet om PSG af te troeven op de markt. Volgens Marca en ÁS, ook Spaanse sportkranten, is de deal al rond, maar Ajax wilde dat maandagochtend niet bevestigen.

Manchester City leek al eerder afgehaakt in de race om De Jong, tot teleurstelling van trainer Pep Guardiola, maar strijdt nog wel voor Matthijs de Ligt. City heeft concurrentie van, onder meer, Juventus.

Eind december was De Ligt voor de Golden Boy, de prijs voor Europees talent van het jaar, in Turijn. Daar sprak vader Frank de Ligt met vertegenwoordigers van de Italiaanse kampioen. “Maar dit is niet de enige club die geïnteresseerd is,” zei De Ligt senior toen tegen Tuttosport.

Ajax dacht zo’n 60 miljoen euro voor De Ligt te kunnen beuren, maar dat bedrag zou nu best eens flink hoger kunnen liggen. De Ligt zal de komende weken zijn beslissing nemen. Zowel De Jong als De Ligt wil pas na dit seizoen bij Ajax vertrekken.

Frenkie de Jong omhelst Hakim ZiyechBeeld anp

10:13 zondag 20 januari 2019

Het leek in kannen en kruiken. Zelfs in de Spaanse media geloofden ze het niet meer: Frenkie de Jong zou voor Paris Saint-Germain kiezen. Deze week landde Barcelona echter met een grote delegatie topmannen in Amsterdam om toch nog een poging te doen.

Onder meer technisch directeur Eric Abidal was in de hoofdstad gespot en volgens het Catalaanse Sport heeft het gewerkt: De Jong denkt nu toch weer aan Barça. PSG zou namelijk een dag later in Amsterdam zijn geweest in de hoop het contract te tekenen, maar kwam van een koude kermis thuis. Barcelona zou ook het bod verhoogd hebben tot boven de gevraagde 75 miljoen euro. Volgende week zou de beslissing vallen.

14:19 zaterdag 19 januari 2019

Marc Overmars onderhandelt gewoonlijk over transfers van spelers voor Ajax, maar staat nu mogelijk zelf in de belangstelling bij een internationale topclub. De 45-jarige directeur spelerszaken is namelijk volgens VI een van de kandidaten voor de functie van technisch directeur van Arsenal.

Dik twintig jaar geleden maakte Overmars, toen nog als speler, ook de overstap van Ajax naar Arsenal. Na het Europese succes van Ajax, vertrok de snelle aanvaller in 1997 ook naar Arsenal, waar hij tot 2000 speelde.

Overmars, die sinds de zomer van 2012 als directeur spelerszaken actief is bij Ajax, heeft in Amsterdam nog een verbintenis tot 2020.

09:36 zaterdag 19 januari 2019

Het ziet ernaar uit dat de Franse club Paris Saint-Germain (PSG) zijn tanden heeft gezet in een deal over Frenkie de Jong. De Telegraaf meldt dat een delegatie van de club vrijdag in het Amstel Hotel aan tafel zat met het management van de middenvelder, die zelf niet aanwezig was.

Volgens de krant zou de club bereid zijn het bedrag dat Marc Overmars voor de 21-jarige De Jong wil hebben - 75 miljoen euro - te betalen. Manchester City, FC Barcelona en Juventus, die ook interesse hebben in de speler, zouden dan het nakijken hebben.

13:04 vrijdag 18 januari 2019

Opnieuw heeft een Chinese club interesse getoond in een speler van Ajax. Hebei China Fortuna heeft een bod gedaan van 25 miljoen euro op Dusan Tadic. Dat meldt de Servische nieuwswebsite Mozzart Sport.

De kans is echter klein dat Marc Overmars mee zal werken aan een vertrek van de Serviër. De technisch directeur heeft vaak benadrukt dat niemand van de basisspelers verkocht wordt tijdens de winterstop.

Ajax nam de 30-jarige Tadic afgelopen zomer boot 11,4 miljoen euro over van Southampton. Hij beschikt nog over een contract tot de zomer van 2022.

Al eerder sloeg Ajax een bod van Guangzhou Evergrande van liefst 43 miljoen euro op David Neres af.

Dusan TadicBeeld anp

08:51 donderdag 17 januari 2019

David Neres blijft dit seizoen toch gewoon bij Ajax. Dat zegt directeur voetbalzaken Marc Overmars tegen de Telegraaf.

Een Chinese club zou 43 miljoen euro over hebben gehad voor de Braziliaanse speler, maar nu Ajax heeft misgegrepen in de strijd om Diego Lainez (die naar Real Betis gaat) blijft Neres gewoon in Amsterdam, aldus Overmars.

'Bod van miljoen op assistent-trainer Schreuder'
Beeld anp

15:34 woensdag 16 januari 2019

Er gaat nog steeds geen dag voorbij of Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong worden in verband gebracht met een Europese topclub. In Spanje wisten ze het zeker: Frenkie de Jong gaat naar Barcelona.

Volgens de Catalaanse media leek het daar ook lange tijd op. De middenvelder van Ajax zou zelfs een contract voor vijf jaar overeen zijn gekomen, enkel de clubs moesten elkaar nog weten te vinden.

Deze week is daar echter verandering in gekomen, zo meldt Mundo Deportivo. De Jong zou twijfelen aan zijn rol bij Barcelona en de beloofde speeltijd bij Paris-Saint Germain zou veel groter zijn.

De Ajacied zou zijn mening volgens het Spaanse medium hebben herzien en voor PSG kiezen. Bij PSG is er minder concurrentie op het middenveld en volgens Mundo Deportivo zouden de Fransen hebben gezegd ook Matthijs de Ligt te halen, zodat hij met zijn goede vriend samen kan blijven spelen.

Frenkie de JongBeeld anp

19:30 dinsdag 15 januari 2019

Aanvaller Ryan Babel zet zijn avontuurlijke loopbaan voort in de Premier League. De 32-jarige spits heeft bij degradatiekandidaat Fulham een contract tot het einde van het seizoen ondertekend. De international komt over van de Turkse club Besiktas, waar hij sinds januari 2017 speelde. Babel speelde eerder voor Ajax (twee periodes), Liverpool, 1899 Hoffenheim, Kasimpasa, Al Ain en Deportivo La Coruña.

Twitter bericht wordt geladen...

19:26 maandag 14 januari 2019

Voormalig Ajax-spits Dario Cvitanich wordt in mei 35 jaar, maar de Argentijn maakte afgelopen weekend nog een mooie transfer. Hij verliet zijn grote voetballiefde Banfield voor Racing Club, de huidige koploper in de Argentijnse Superliga. Bij de club uit Avellaneda tekende Cvitanich een tweejarig contract. Eerder speelde Cvitanich ook voor Pachuca, OGC Nice, Boca Juniors en Miami FC.

Twitter bericht wordt geladen...

21:25 zaterdag 12 januari 2019

Oud-Ajacied Ryan Babel maakt het seizoen op huurbasis af bij Fulham. Volgens De Telegraaf wordt de aanvaller van het Nederlands elftal dinsdag gekeurd bij de club uit Londen.

De 32-jarige Babel was op een zijspoor geraakt bij Besiktas. Hij voetbalde in het shirt van Liverpool al eerder in de Premier League.

Babel komt bij een club terecht die tegen degradatie vecht. Fulham staat op de voorlaatste plaats, met drie punten meer dan hekkensluiter Huddersfield Town.

07:36 vrijdag 11 januari 2019

Maximilian Wöber heeft het trainingskamp van Ajax in Florida verlaten. De Oostenrijkse verdediger vliegt naar Spanje om zijn transfer naar Sevilla af te ronden. Ajax ontvangt naar verluidt 12 tot 14 miljoen euro voor de 20-jarige Wöber, die geen basisplaats had in het elftal van trainer Erik ten Hag. Hij gold als 'back-up' voor de vaste centrumverdedigers Matthijs de Ligt en Daley Blind.

Met de Argentijn Lisandro Magallán heeft Ajax deze winter al een nieuwe verdediger aangetrokken. Daardoor mag Wöber vertrekken. De Oostenrijkse international trainde donderdag in Orlando nog wel mee, maar stapte daarna in het vliegtuig. Wöber heeft van Ajax toestemming gekregen om zijn transfer af te ronden. Hij sloeg de wedstrijd tegen Flamengo (2-2, verlies na strafschoppen) op het toernooi om de Florida Cup over.

Wöber tijdens het Champions League-duel met Bayern München.Beeld Pro Shots

22:38 donderdag 10 januari 2019

Lainez gaat naar Real Betis, melden verschillende Mexicaanse media, waaronder ESPN Mexico en Televisa Deportes. Zijn club América bevestigt dat bericht. Ajax onderhandelde lang met América en leek naar een akkoord toe te werken, maar Real Betis lijkt de jonge Lainez te hebben overtuigd van een transfer naar Spanje.

07:41 donderdag 10 januari 2019

De Chinese club Guangzhou Evergrande heeft het bod op David Neres verhoogd van 30 naar 43 miljoen euro, schrijft De Telegraaf. Ajax zou volgens de krant openstaan voor een deal, als de club tenminste Diego Lainez van het Mexicaanse Club America weet binnen te halen. Een akkoord hierover zou nabij zijn.

Lees ook: Miljoenenspel rond Neres: kan Ajax hem behouden?

'Bod van miljoen op assistent-trainer Schreuder'
Beeld anp

19:25 woensdag 9 januari 2019

Sevilla wil zich per direct versterken met Max Wöber. De Spaanse club heeft 12 miljoen euro over voor de 20-jarige Oostenrijkse verdediger die door Ajax 1,5 jaar geleden voor 7 miljoen euro werd gekocht van Rapid Wien. In die 1,5 jaar is Wöber er niet in geslaagd een basisspeler te worden.

Eerder al meldde de directie van Guangzhou Evergrande zich bij Ajax om David Neres (21) over te nemen. De Chinese club zou liefst 30 miljoen over hebben voor de Braziliaanse aanvaller: meer dan het dubbele van zijn aankoopbedrag. En ook Neres is onder trainer Erik ten Hag niet altijd zeker van een plek in het basiselftal.

Wöber overweegt een transfer vanwege een beter sportief vooruitzicht in Spanje. Hij heeft de ervaren Daley Blind vóór zich en die speelt hij niet zomaar uit het elftal. Neres lijkt vooral onder de indruk van het salaris (naar verluidt 8 miljoen per jaar) dat hij bij Guangzhou kan verdienen.

Het is verleidelijk voor Ajax om zaken te doen, maar noodzakelijk is het niet: de clubkas is de afgelopen jaren al behoorlijk gevuld en komende zomer zal het eigen vermogen nog verder groeien als de beste spelers en de grootste talenten, onder wie Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong, zullen worden verkocht.

Maar belangrijker nog is de sportieve aderlating voor Ajax als Wöber en Neres tussentijds vertrekken. Beide spelers hebben ontegenzeggelijk hun waarde gehad in de eerste seizoenshelft. Denk aan het puike optreden van Wöber en Neres in de Allianz Arena tegen Bayern München en aan de beslissende actie van de Braziliaan tegen Benfica die leidde tot de 1-0 zege.

De Amsterdammers staan in de achtste finales van de Champions League tegenover Real Madrid (13 februari en 5 maart) en moeten in de eredivisie twee punten goed maken op koploper PSV om kampioen te worden. Op 27 januari al wacht de zware wedstrijd tegen Feyenoord in De Kuip, waar Wöber en Neres in het recente verleden overigens óók sterk voor de dag kwamen.

Ajax heeft zich weliswaar onlangs versterkt met de ervaren centrale verdediger Lisandro Magallán (25) en ook een nieuwe vleugelaanvaller lijkt onderweg, in de persoon van de jonge Mexicaan Diego Lainez (18). Maar zij kunnen op korte termijn onmogelijk dezelfde inbreng en invloed hebben als Wöber en Neres. De breedte van de bank bepaalt de kracht van de selectie, niet de dikte van de bankrekening.

Dick Sintenie

Max Wöber.Beeld anp

21:27 maandag 7 januari 2019

FC Utrecht versterkt zich met Riechedly Bazoer (22). De voormalige speler van Ajax speelde het afgelopen half jaar op uitleenbasis bij FC Porto en is eigendom van Wolfsburg uit Duitsland, waarvan Utrecht hem zal huren. Bazoer is geboren in de Domstad.

Bazoer speelde tussen 2012 en 2016 voor Ajax, dat hem overnmam van PSV. In zijn laatste seizoen in Amsterdam werd Bazoer talent van het jaar in de Eredivisie. Bazoer speelde zes interlands in het Nederlands elftal.

07:58 zondag 6 januari 2019

Het is eigenlijk niet meer de vraag of Matthijs de Ligt komende zomer naar een Europese topclub verkast, maar welke club er met de Ajacied aan de haal gaat. Manchester City, Barcelona, Bayern München en Paris Saint-Germain werden genoemd als potentiële nieuwe werkgevers, en volgens Corriere dello Sport voegt Juventus zich als serieuze kandidaat aan dat lijstje toe. De Italiaanse sportkrant meldt dat Juve niet onder de indruk is van de pogingen van zijn concurrenten om De Ligt tot een transfer te verleiden. Voorzitter Andrea Agnelli zou na de uitreiking van de Golden Boy-award in december lang hebben gesproken met De Ligt en zijn familie. Ajax-directeur Edwin van der Sar, oud-speler van Juventus, zou daar ook bij aanwezig zijn geweest.

'Bod van miljoen op assistent-trainer Schreuder'
Beeld anp

08:22 zaterdag 5 januari 2019

De Chinese club Guangzhou Evergrande zou 30 miljoen euro over hebben voor David Neres. Ook al zei directeur Marc Overmars dat er niemand deze winter mag vertrekken, zou hij volgens de Telegraaf nu toch twijfelen.

Voor 40 miljoen zou hij bereid zijn de Braziliaan te laten gaan. Dat zou ermee te maken hebben dat Neres baalt dat hij niet altijd aan spelen toekomt. Ondertussen is Ajax daarnaast bezig de Mexicaanse aanvaller Diego Lainez (18) naar Amsterdam te halen.

'Bod van miljoen op assistent-trainer Schreuder'
Beeld anp

14:29 vrijdag 4 januari 2019

Ajax heeft zich opnieuw versterkt in de tussentijdse transferperiode. Na de Argentijnse verdediger Lisandro Magallán wordt ook spits Lassina Traoré per direct aan de selectie van trainer Erik ten Hag toegevoegd. Traoré bereikt 12 januari de leeftijd van 18 jaar. Hij ondertekent een contract tot de zomer van 2022 bij de Amsterdammers. Lees hier meer.

11:00 vrijdag 4 januari 2019

Toby Alderweireld voetbalt ook volgend seizoen bij Tottenham Hotspur. De leiding van de Engelse voetbalclub licht de optie in het na dit seizoen aflopende contract van de Belgische verdediger, die nu tot de zomer van 2020 aan Tottenham verbonden is. Trainer Mauricio Pochettino zei eind december al dat een akkoord over een langer verblijf met Alderweireld aanstaande was.

Alderweireld (29) voetbalt sinds de zomer van 2015 voor Tottenham. Daarvoor kwam hij uit voor Ajax, Atlético Madrid en Southampton. De verdediger speelde 88 interlands voor het Belgisch nationale elftal. Marc Overmars, directeur voetbalzaken van Ajax, liet de naam van de verdediger onlangs vallen toen hem gevraagd werd naar ervaren versterkingen in de komende jaren.

Twitter bericht wordt geladen...

15:32 donderdag 3 januari 2019

Het is algemeen bekend dat half voetballend Europa achter Ajacieden Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong aan zit. De Franse kampioen Paris Saint-Germain, die De Jong volgens de overlevering al praktisch binnen had, zou donderdag een goede voorsprong hebben genomen op mede-geïnteresseerden als FC Barcelona en Manchester City.

Volgens de Spaanse krant Marca hebben de Fransen in de voorbije uren een bod gedaan waar 'geen enkele andere Europese club aan kan tippen'. Daarmee is in ieder geval Barcelona voorlopig buitenspel gezet, aldus Marca.

15:21 donderdag 3 januari 2019

Jaap Stam heeft zijn eerste versterking als trainer van PEC Zwolle binnen. Pelle Clement komt over van Reading en ondertekent bij de Overijsselse club een contract voor tweeënhalf jaar.

Stam, die vorige week werd aangesteld als opvolger van de ontslagen John van 't Schip, werkte in Engeland bij Reading al samen met Clement. De 22-jarige aanvallende middenvelder kwam tot 29 wedstrijden bij de club die uitkomt in het Championship.

Clement is afkomstig uit de jeugdopleiding van Ajax. Hij speelde ruim vijftig duels met Jong Ajax in de eerste divisie.

"Met Pelle halen we een technische middenvelder in huis met inzicht en loopvermogen. Een talentvolle speler, die ons meer mogelijkheden biedt waardoor de onderlinge concurrentie verder toeneemt'', zegt Gerard Nijkamp, technisch directeur van PEC Zwolle.

Clement en Stam in hun gezamenlijke tijd bij Jong Ajax, in 2015.Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe

08:44 woensdag 2 januari 2019

Martin Jol zou op het moment de belangrijkste kandidaat zijn om trainer te worden van de Belgische topclub Anderlecht. Dat melden Belgische media. Jol was in het seizoen 2009-2010 trainer van Ajax. In Amsterdam won hij weliswaar de beker, maar ontbond hij ook voortijdig zijn contract vanwege teleurstellende prestaties in de competitie.

Jol's laatste club was Al-Ahly, waarmee hij in 2016 kampioen van Egypte werd. Volgens het Gazet van Antwerpen maakt hij in Brussel goede kans omdat hij op het moment geen club heeft en Anderlecht ook geen geld kost. Zijn salariswensen zijn ook bespreekbaar voor Anderlecht, weet de krant.

Jol in 2010 met toenmalig Real Madrid-trainer Jose MourinhoBeeld Pro Shots

22:21 dinsdag 1 januari 2019

Luis Manuel Orejuela lijkt Ajax na anderhalf jaar alweer te verlaten. De 23-jarige Colombiaanse verdediger wordt voor de rest van 2019 verhuurd aan de Braziliaanse club Cruzeiro. Dat melden verscheidene media in Brazilië. Cruzeiro zou ook een optie tot koop hebben bedwongen. Geslaagd was de periode bij Ajax niet. Orejuela speelde als rechtsback slechts twee eredivisiewedstrijden en kwam de voorbije anderhalf jaar zestien keer uit voor Jong Ajax, waarmee hij afgelopen zomer kampioen werd van de eerste divisie.

Twitter bericht wordt geladen...

18:33 dinsdag 1 januari 2019

Het Nederlandse talent Bobby Adekanye verhuist komende zomer van Liverpool naar Lazio. Dat meldt Liverpool Echo. De jeugdinternational van Nederland (19), ex-speler van Ajax, weigert zijn aflopende contract op Anfield te verlengen. Hij slaagde er niet in een plekje te bemachtigen in de eerste selectie van Jürgen Klopp. Ook kampte Adekanye met blessureleed. Bij Lazio, waar een vijfjarig contract klaarligt volgens Corriere dello Sport, wil hij een nieuwe start maken. De vleugelaanvaller stapte in 2016 over van FC Barcelona, dat hem tussendoor ook nog een jaar stalde bij PSV. Adekanye speelde tot 2011 in de jeugd van Ajax.

'Bod van miljoen op assistent-trainer Schreuder'
Beeld Getty Images

18:31 dinsdag 1 januari 2019

Ajax heeft volgens De Telegraaf bij Club América een bod van elf miljoen euro uitgebracht op Diego Lainez (18). De Amsterdammers hopen de de aanvaller nog deze transfermaand op De Toekomst te verwelkomen. Aanvankelijk wilde Ajax niet verder gaan dan 8,5 miljoen euro, maar dat was voor de Mexicaanse topclub onbespreekbaar. Club América wilde eigenlijk minimaal veertien miljoen ontvangen voor de tiener, maar zou met het huidige bod van Ajax ook zeer in zijn sas zijn.

08:56 zaterdag 29 december 2018

De transfer van Diego Lainez naar Ajax lijkt niet door te gaan. De buitenspeler wil graag naar Europa en zou Ajax als meest aantrekkelijke optie zien volgens de Mexicaanse voetbalsite Marca Claro, maar zijn huidige werkgever Club América wil 12 miljoen euro zien, terwijl Ajax 7 miljoen heeft geboden.

De voetbalwebsite meldt daarnaast dat de onderhandelingen tussen Ajax en de Mexicaanse club stroef verlopen. De Mexicanen willen snel de knoop doorhakken zodat ze voldoende tijd hebben om vervanging aan te trekken. Ajax zou bereid zijn om 10 miljoen euro te bieden, maar de Mexicanen zouden vooralsnog niet willen schikken met een lager bedrag.

Intussen hebben Olympique Lyon en AS Roma, de club van Justin Kluivert, ook interesse in het Mexicaanse talent. Lainez wordt gezien als het grootste talent van Mexico.

09:07 vrijdag 28 december 2018

Jaap Stam volgt per direct John van 't Schip op als hoofdtrainer van PEC Zwolle. Dat meldt Voetbal International vrijdag. Stam was zowel als speler en als trainer actief bij Ajax, waar hij assistent was bij het eerste en hoofdtrainer bij Jong Ajax.

PEC Zwolle kende onder Van 't Schip, die ook speelde én trainde bij Ajax, tot nu toe een teleurstellend seizoen en staat nu zestiende in de Eredivisie. Van 't Schip werd daarop vorige week per direct uit zijn functie ontheven. Stam zat sinds maart zonder club, na zijn ontslag bij de Engelse Championship-club Reading. Stam wordt volgens VI vrijdagmiddag gepresenteerd in het Mac³Park Stadion.

'Bod van miljoen op assistent-trainer Schreuder'
Beeld Pro Shots

09:06 vrijdag 28 december 2018

Lees hier het transferblog over de vorige handelsperiode, de zomer van 2018, hier terug.