Direct naar artikelinhoud

Record: 4,2 miljoen aan boetes voor woonfraude

Amsterdam heeft vorig jaar 4,2 miljoen euro aan boetes opgelegd voor woonfraude, veelal illegale vakantieverhuur. Een record. Het zijn niet meer alleen de pandjesbazen, ook veel particulieren gaan de fout in.

Record: 4,2 miljoen aan boetes voor woonfraude
Beeld anp

De afgelopen jaren gingen vooral grote partijen de mist in met vakantieverhuur: beleggers en pandjesbazen, die woningen kochten en die het hele jaar door verhuurden aan toeristen.

'Vastgoedhufters', zoals de gemeenteraad deze partijen noemde, die met hun illegale hotels zorgden voor overlast en woonfraude.

In de nieuwste cijfers over de handhaving in de stad staan de eerste signalen dat, zoals wethouder Laurens Ivens het omschrijft, 'het grote geld wordt geweerd'.

Amsterdam schreef in 2017 4,2 miljoen euro aan boetes uit. Dat is een record en ruim twee keer zo veel als een jaar eerder, toen de handhavers uitkwamen op 1,9 miljoen euro.

Tegelijkertijd nam het aantal sluitingen van woningen af, van 284 naar 148. Dat lijkt met elkaar in tegenspraak.

Verklaring
Volgens Ivens komt dit doordat het type fraudeur verandert. "We komen minder illegale hotels tegen," zegt hij.

"We zien dat fraude zich meer over de stad verspreidt. Het gaat nu vaker om kleinere overtredingen, bijvoorbeeld van twee Amsterdammers die gaan samenwonen en één van hun appartementen aanhouden om te verhuren aan toeristen. Dat is dan geen belegger die een heel pand als illegaal hotel aanbiedt, maar een kleine jongen."

De gemeente sluit wel illegale hotels, die bestaan uit meer appartementen, in verband met de brandveiligheid, maar doet dit niet met woningen van particulieren. Dit verklaart de afname van het aantal gesloten woningen.

De gemeente Amsterdam kreeg veel meer meldingen binnen van woonfraude: 3245 tegen 2606 in 2016. Het overgrote deel betrof vakantieverhuur en onderverhuur.

Ook zijn er meer meldingen binnengekomen over woningdelen, waarbij pandeigenaren hun woningen verhuren aan groepen bewoners, veelal studenten en starters. Hierbij kan sprake zijn van overlast of verhuur aan te grote groepen.

Omvang
Vakantieverhuur leidt weliswaar tot meer klachten, maar neemt in omvang nauwelijks meer toe. Aan de onstuimige groei van Airbnb is een einde gekomen, blijkt uit het jaaroverzicht van de gemeente.

In december vorig jaar telde Airbnb 18.852 Amsterdamse advertenties, tegen 18.042 in januari 2017. Met name in het najaar slonk het aanbod. Op de andere platforms, zoals Booking en Wimdu, nam het aantal advertenties licht af, al vallen deze concurrenten in het niet bij Airbnb.

Het gaat nu vaker om kleinere overtredingen
Wethouder Ivens

Vakantieverhuur komt het meest voor in West, daarna in Centrum, waar sprake is van een afname, en in Zuid.

Opvallend is dat het aanbod aan vakantieverhuur in Amsterdam groter is dan in Barcelona, Berlijn, Wenen en Madrid en slechts iets minder dan in Rome. Parijs is Europees koploper, gevolgd door Londen.

Meldplicht
De gemiddelde prijs is in Amsterdam het hoogst van allemaal: 140 euro per woning, tegen 127 euro een jaar eerder. Londen volgt op ruime afstand: 113 euro.

Volgens Ivens hebben de afspraken die de gemeente heeft gemaakt met Airbnb effect. Nog maar vijf procent van de woningen op Airbnb staat langer in de verhuur dan de toegestane zestig dagen, tegen 18 procent in 2016.

Amsterdam voerde op 1 oktober ook de meldplicht in voor verhuurders aan toeristen. Tot nu toe zijn 7743 meldingen binnengekomen op 18.000 advertenties.

Conclusie: nog lang niet iedereen heeft zich gemeld. "Dat moet veel beter," zegt Ivens, "daarom zijn we begonnen om de meldplicht actief te handhaven."

Lees ook: In 2017 huurden 800.000 mensen bij Amsterdamse Airbnb en Maximale verhuurtermijn Airbnb naar 30 dagen

We zijn begonnen om de meldplicht actief te handhaven
Wethouder Ivens

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.