Direct naar artikelinhoud

Bijeenkomst Gerrit Rietveld Academie geschrapt om racisme

Een kunstbijeenkomst op de Gerrit Rietveld Academie in Zuid werd dinsdag afgelast wegens 'racisme en seksisme' van de kunstcritici van Kirac.

De leiding van de Gerrit Rietveld Academie besloot de bijeenkomst te schrappen.Beeld Gerrit Rietveld Academie

Willen we een rel, dan krijgen we een rel. Kunstkritiekplatform Keeping It Real Art Critics (Kirac) had het zich niet mooier kunnen wensen: een bijeenkomst op de eerbiedwaardige Gerrit Rietveld Academie werd op het laatste moment afgelast wegens 'racisme en seksisme' van het collectief.

De kunstcritici van Kirac hebben van de provocatie hun corebusiness gemaakt. Zo sprak Kate Sinha van het platform zich op het internetforum The Post Online uit over de 'gierende beerput van corrupte lelijkheid', die Stedelijk Museum heet.

Grens van bezoedeling
Eind vorig jaar schreef ze: 'Het toppunt was wel de tentoonstelling van Zanele Muholi, waarbij de bezoeker geacht werd geïnteresseerd te zijn in de luie spinsels van een verwende snol, alleen omdat ze uit Zuid Afrika komt, lesbisch en zwart is.'

In een filmpje over Harvey Weinstein op YouTube zegt Sinha dat het een misvatting is dat vrouwen alleen van hun eigen begeerlijkheid kunnen genieten als ze niet door een man worden aangerand of betast. Vrouwen zouden maar wat graag 'de grens van bezoedeling opzoeken'.

Voor studenten, docenten en oud-studenten van de Gerrit Rietveld Academie was het voldoende om op te roepen tot een boycot van Kirac, dat donderdag op de school een lezing en debat zou houden over de kunsthandel.

Grondrechten
De leiding van de Academie is hen voor: de bijeenkomst is simpelweg geschrapt.

"De vrijheid van meningsuiting is belangrijk, zeker in de kunst," zegt collegevoorziter Annelies Eenennaam. "Maar wij wegen dat ook af tegen andere grondrechten. Wij willen geen platform bieden aan racisme en seksisme. Er is hier ook geen sprake van controversiële kunst, die is gemaakt binnen ons onderwijs. dan zou het een ander verhaal zijn."

Kirac is uitgenodigd voor een gesprek, maar de bijeenkomst zal niet doorgaan. Daar denkt Kirac anders over: het platform roept op donderdag vooral te komen. Eenennaam: "Als er commotie ontstaat zulen we hen verzoeken het terrein te verlaten. De veiligheid van studenten en docenten staat bij ons voorop."

"Wij wegen de vrijheid van meningsuiting af tegen andere grondrechten"