Direct naar artikelinhoud

Geluidsbelasting Amsterdamse festivals live in te zien

De gemeente werkt met organisatoren van grootschalige evenementen en festivals aan een systeem waarbij actuele informatie over het aantal geproduceerde decibellen voor ­iedereen beschikbaar komt.

Beeld uit 2017 van festival MilkshakeBeeld Amaury Miller

Amsterdam heeft het afgelopen jaar op een aantal festivals geëxperimenteerd met het real-time doorspelen van meetgegevens.

Dat gebeurde ten behoeve van toezichthouders en handhavers, maar het is redelijk eenvoudig om deze informatie ook via internet voor omwonenden beschikbaar te maken.

Het technische snufje wordt een van de onderdelen van het nieuwe evenementenbeleid, dat volgende week waarschijnlijk groen licht krijgt van de gemeenteraad.

Ruimte krijgen
Tijdens de behandeling in de raadscommissie van Algemene Zaken werden dinsdagavond veel kritische opmerkingen gemaakt, maar de uitgangspunten van het nieuwe beleid kunnen rekenen op brede steun.

Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen vroeg nadrukkelijk om de steun van de raad voor het compromis waaraan onder leiding van burgemeester Eberhard van der Laan gedurende ruim drie jaar door organisatoren, bewoners, externe deskundigen en ambtenaren is gewerkt. "Het is mijn plicht deze erfenis van Eberhard door de raad te halen."

Uitgangspunt van het nieuwe beleid is dat organisatoren van evenementen en festivals de ruimte krijgen op ruim vijftig locaties in de stad. Tegelijkertijd worden maatregelen genomen om de overlast zo veel mogelijk te beperken.

Aanzet tot innovatie
Volgens Van Aartsen neemt Amsterdam met het nieuwe beleid een unieke plek in Nederland in. Hoewel het aantal evenementen voorlopig niet kleiner wordt, is er toch sprake van een restrictief beleid.

De strenge eisen aan organisatoren op het terrein van overlast, duurzaamheid en creativiteit zullen volgens het college leiden tot innovatie van de branche.

Het is mijn plicht deze erfenis van Eberhard door de raad te halen
Jozias van Aartsen

De gemeente zelf zal ook grote stappen moeten zetten. Er zullen meer handhavers en toezichthouders moeten komen, net als deskundigen op het gebied van geluidsbelasting.

Er wordt gewerkt aan een 'regie­tafel', waar de gang van zaken rond evenementen in de gaten wordt gehouden en vanwaar meteen kan worden bijgestuurd als organisatoren zich niet aan de afspraken zouden houden.

De maximale gevelbelasting wordt vastgesteld op 85 decibel. In de raad gaan stemmen op om deze limiet te verlagen naar 80 decibel, ook vanwege de kans op gehoorschade bij bezoekers.

Dat stuit weer op bezwaren van organisatoren, die aangeven dat de verlaging ten koste gaat van de muziekbelevenis die niet per se alleen met de oren wordt genoten.

Dreigend einde
Een rondgang door evenementenland leerde dat een verlaging van de geluidsbelasting zeer waarschijnlijk het einde zou betekenen van belangrijke dancefestivals als Open Air, Loveland en Milkshake, maar ook van het Jordaanfestival, Kwaku en het Prinsengrachtconcert.

Stuk voor stuk festivals die Amsterdam graag behoudt als onderdeel van de sociale structuur van de stad, zoals Van Aartsen dat dinsdag omschreef.

Lees ook: Gemeente beloont goed gedrag van evenementen

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.