Direct naar artikelinhoud
Kaart

In deze zwemwateren zit wel/geen blauwalg

Op heel veel plekken in en rond Amsterdam is blauwalg aangetroffen in het water. Waar kun je wel of niet meer zwemmen?

Blauwalg bij Steigereiland.Beeld Wilma Vendel

Behalve in de Sloterplas, de Nieuwe Meer en Het Twiske, heeft Waternet de giftige bacterie ook in de Amstel en bij IJburg gevonden. Op strand Blijburg wordt sterk afgeraden nog te zwemmen.

"We zien blauwalg opduiken op plekken waar we het nooit zien," zegt een woordvoerder van Waternet. In de grachten en de Amstel is de kans op blauwalg minder groot, zegt de woordvoerder. Toch is bij een meting in de Amstel, ter hoogte van Somerlust, ook blauwalg geconstateerd. 

Ook bij IJburg werd door Waternet na verscheidene meldingen vastgesteld dat hier blauwalg in het water aanwezig is. "De blauwalg bij IJburg is afkomstig uit het IJmeer. Bij het schutten van de sluizen komt er blauwalg mee." 

Officiële zwemlocaties
De Amstel en IJburg zijn niet aangemerkt als officiële zwemlocaties. Daarom worden geen zwemadviezen gegeven. "Als het wel officiële zwemlocaties waren, zou het advies nu zijn er niet te zwemmen."

In deze zwemwateren zit wel/geen blauwalg
Beeld LvdB/Het Parool

Door het aanraken of binnenkrijgen van de algen bestaat een grote kans op een geïrriteerde huid of ogen. Ook kunnen de bacteriën hoofdpijn en maag- en darmklachten veroorzaken. Vooral kleine kinderen zijn hier vatbaar voor. Voor dieren kan het zelfs dodelijk zijn.

Kijk op de kaart hieronder of op zwemwater.nl om te weten welke wateren wél geschikt zijn om te zwemmen.

Lees ook: Blauwalg in het water: wanneer kunnen we weer zwemmen? en Hoe gevaarlijk is blauwalg?