Direct naar artikelinhoud

Blote benen, teenslippers: wat kun je aan op je werk?

Wat kun je eigenlijk aan naar je werk tijdens deze bloedhitte? Bij twijfel: geen korte broek of blote schouders. 'Lillend vet is nooit lekker.'

en
Blote benen, teenslippers: wat kun je aan op je werk?
Beeld Shutterstock

De ondergrens is duidelijk. Noem het de strandtest: als je iets perfect geschikt vindt voor een dagje Zandvoort, dan moet je nog twee keer nadenken of je het naar je werk aantrekt.

Het is ongeveer de enige kledingregel die ze hebben bij mediabedrijf Viacom (MTV, Nickelodeon, Spike, Comedy Central). Geen teenslippers, ontbloot bovenlijf of Daisy Dukes - die ultrakorte spijkerbroekjes die ooit werden gedragen door Daisy Duke uit de jarentachtigserie The Dukes of Hazzard.

"Daar ligt de grens," zegt Laïla Abid van Viacom. "Al is het bij ons eigenlijk geen onderwerp van gesprek. We hebben hier airconditioning, het is hier bijna te koud. Als je naar een klant gaat, kleed je je representatief. Maar we hebben er geen regels voor. Er werken hier veel creatieve mensen, die doen lekker aan wat ze willen. Korte broeken, blote schouders, allemaal prima."

Korte rokken afgeraden
Buiten de creatieve sector is de korte broek op de werkvloer taboe. Net als blote schouders. Er zijn weinig bedrijven die het letterlijk verbieden, maar van werknemers wordt verwacht dat ze zelf aanvoelen dat dat niet kan. ABN Amro heeft formeel geen dresscode, maar mannen in korte broeken zie je er niet, stelt Jarco de Swart vast.

"Het hoeft ook niet, het is hier koel. Vrouwen dragen rokjes, jurkjes." Dus vrouwen mogen wel blote benen hebben, en mannen niet? Droogjes: "Dat is de pech die wij hebben."

Accountancybedrijf EY (voorheen Ernst & Young) laat nieuwe werknemers in een magazine  weten hoe het moet: mannen wordt aangeraden een pak te dragen; slippers, polo's, sneakers, T-shirts en spijkerbroeken zijn not done, ook voor de vrouw, korte rokken worden afgeraden.

Jaap Schuler van EY benadrukt dat iedereen zelf de afweging moet maken: een accountant die een afspraak heeft met een start-up kan iets anders uit de kast trekken dan eentje die spreekt op een aandeelhoudersvergadering.

Businessdresscode
ING, in Amsterdam-Zuidoost, is naar eigen zeggen minder formeel dan de Zuidaskantoren. Maar ook hier geldt: geen korte broeken. Een overhemd met korte mouwen evenmin, trouwens. Maar niets staat zwart op wit.

Bedrijven moeten hun dresscodes vaker vastleggen, vindt Anne-Marie van Leggelo van Het Etiquette Bureau. "Nu zorgt het nog voor veel discussies. Soms vinden juist collega's dat iets niet kan. En nu, in de zomer, zijn we van slag en hebben we geen idee wat we aanmoeten."

Over de korte broek is ze onverbiddelijk. Die kan, in 90 procent van de bedrijven, niet. "De korte broek voor mannen is gewoon nog niet opgenomen in de businessdresscode." Voorgeschreven roklengte: op, net over of net boven de knie. Als je zit moet nog twee derde van het bovenbeen bedekt zijn. "Te veel bloot wordt gezien als niet professioneel, te sexy. Geen inkijk, een klein mouwtje. Eigenlijk moet je ook altijd een panty aan."

90%

De korte broek kan, in 90 procent van de bedrijven, niet. ‘De korte broek voor mannen is gewoon nog niet opgenomen in de businessdresscode.’

Dus dat we van vrouwen meer bloot accepteren dan van mannen is niet helemaal waar. "Een man in korte broek heeft daaronder blote, vaak hárige, benen. Dat vinden we op kantoor niet zakelijk. En wat doe je met de kousen? Je kunt er geen slippers of sandalen onder dragen."

Meer vlees
Modejournalist Fiona Hering vindt het maar onzin dat de korte broek niet mag. Hij kan best smaakvol zijn, betoogt ze, en ze verwijst naar een foto van een creatie van ontwerper Thom Browne: een prachtig mannenpak met een korte broek, hoge schoenen en kousen eronder.

Het model in kwestie is basketballer LeBron James, ook geen alledaagse verschijning, dat zal zeker helpen. Maar dan nóg, zegt ze: "In het weekend dragen we allemaal een korte broek, onder onze bierbuiken. En dan kan het opeens wel?"

Hering trekt de grens bij het onsmakelijke. Een overhemd met korte mouwen? Draagt haar man ook ('maar die heeft wel een atletisch lichaam'). Birkenstocks kunnen prima, zeker onder een pak - wel even de teennagels knippen. "Kijk, vrouwen met kwabben onder de armen, die doen niet snel een mouwloos shirt aan. Lillend vet is nooit lekker. Niet dat het niet mág, maar je benadrukt toch niet je lelijke plekken?"

Het is nu eenmaal warm, dus er komt meer vlees tevoorschijn, zegt ze. "Van mij mag alles. Ik zeg alleen: wees een beetje kritisch op jezelf."

Dus vrouwen mogen wel blote benen hebben, en mannen niet? 'Dat is de pech die wij hebben'
Duco HeijkeBeeld Daniel Cohen

De ober heeft geen keuze

Duco Heijke (30) is horecamedewerker bij Café Restaurant De Ysbreeker. Het liefst loopt Heijke in een zomer als deze in korte broek met teenslippers. Maar op zijn werk heeft hij geen keuze: "Een lange zwarte (spijker)broek, zwarte schoenen, een wit overhemd en zwarte sloof zijn verplicht, ook bij dit weer op het terras."

Jammer? "Nee, ik vind een korte broek bij De Ysbreeker niet passen. Kijk, werk je in een informele bierkroeg of iets hips zoals de Waterkant, dan snap ik het. Hier zou het ongepast zijn. We zijn een quasi-internationale brasserie. Gasten verwachten dat we er netjes bijlopen."

Marion HaringBeeld Daniel Cohen

Niet is te gek, maar hemdjes...

Marion Haring werkt als advocaat bij Boogert & Haring Advocaten. Kledingvoorschriften, daar doen ze niet aan. "Hier op kantoor mag alles", zegt Haring, die omringd is door twee mannelijke collega's in korte broek. "Eén collega draagt er teenslippers onder."

Maar ondanks dat er geen airco is op kantoor, verschijnt zij zelf nooit met blote benen op haar werk. "Onder een jurk draag ik altijd een legging." En op de vraag of een bepaald kledingstuk écht niet op de werkvloer thuishoort, kan Haring kort zijn: "Niets is te gek. Maar hemdjes, ik denk niet dat dat iemand hier dat zal dragen."

Jonathan SlagterBeeld Daniel Cohen

Altijd een uniform aan

Jonathan Slagter (23), beveiliger bij ISG Security, weet niet beter dan dat hij een uniform draagt als hij aan het werk is. "Als je in een winkel staat, draag je een pantalon, nette zwarte schoenen, een overhemd, gilet en clipdas. Daar raak je op de opleiding al aan gewend. Daar zaten we in werk­kleding in de klas."

Op evenementen is een polo met korte mouwen toegestaan, maar een korte broek? "Absoluut niet. Dat straalt geen autoriteit uit." Daarom gaat Slagter alleen voor blote benen als hij niét aan het werk is.