Direct naar artikelinhoud
Overzicht

Dit verandert er per 1 januari allemaal in Amsterdam

Met het ontkurken van de champagne verandert tijdens oud en nieuw niet alleen het jaar, maar veranderen ook een hoop andere dingen. Een lijstje.

Dit verandert er per 1 januari allemaal in Amsterdam
Beeld ANP

Geen sticker? Geen reclamefolders

Amsterdammers die na 1 januari nog reclamefolders willen, moeten een ja/ja-sticker op de brievenbus plakken. Ondanks felle protesten van de folderbranche besloot de rechter in november dat de stad de sticker mag invoeren.

Geschat wordt dat zo'n 20 procent van de Amsterdammers die nu folders in de bus krijgen zeker geen ja/ja-sticker gaat plakken. In dat geval wordt per jaar in heel Amsterdam 1,8 miljoen kilo papier minder bezorgd. Toch zo'n 6000 bomen.

Geen sticker? Geen reclamefolders
Beeld anp

Vieze scooter, taxi of touringcar mag er niet meer in

In de strijd voor schonere lucht wordt in het nieuwe jaar de milieuzone flink uitgebreid. Eerder werden al bepaalde vrachtwagens of bestelbusjes geweerd, maar daar komen oude scooters, brommers, taxi's en touringcars bij. 

Zo mag iedereen die een scooter of brommer uit 2010 of ouder rijdt de stad niet meer in. Ook dieseltaxi's uit 2008 of ouder en touringcars van voor 2005 riskeren een boete wanneer ze de milieuzone inrijden. 

In de eerste maanden worden er trouwens nog geen boetes uitgedeeld. Overtreders krijgen tot eind april slechts een waarschuwingsbrief, daarna kun je wel een boete op de mat verwachten. Met kentekencheckers op straat en online kan worden bekeken voor wie de regels precies gelden. 

De meest vervuilende scooters en brommers mogen in het nieuwe jaar sowieso ook niet meer verkocht worden. De veelbesproken verbanning van de snorfietser naar de rijbaan gaat waarschijnlijk pas dit najaar in.

Vieze scooter, taxi of touringcar mag er niet meer in
Beeld Roï Shiratski

Alleen nog schone(re) taxi's bij CS en Leidseplein

Nog een manier om de uitstoot in de binnenstad terug te dringen. De populaire taxistandplaatsen bij Amsterdam Centraal Station en op het Leidseplein zijn vanaf 8 januari alleen nog bedoeld voor schone taxi's.

Dat zijn taxi's die op groen gas, of helemaal emissievrij rijden, zoals elektrische taxi's of auto's op waterstof. Voor chauffeurs die een taxi aanschaffen die volledig op stroom rijdt, is subsidie beschikbaar.

Gratis peuterspeel­zalen verdwijnen

Ouders, opgelet. Vanaf 2018 verdwijnen de 196 gratis Amsterdamse peuterspeelzalen zoals we die nu kennen. Meer dan 6000 ­peuters in de stad maken daar nu gebruik van.

De gratis peuterspeelzalen worden commerciële kinderopvangorganisaties, waar ouders een inkomensafhankelijke bijdrage voor moeten betalen. Voor de één is dat 5 euro per maand, maar het kan ook oplopen naar 250 euro. Alle peuters tussen 2,5 en 4 jaar hebben recht op minimaal vijftien uur, verdeeld over drie dagen.

Het idee is dat hiermee meer duidelijkheid komt en de verschillen tussen kinderopvang, voorscholen en peuterspeelzalen verdwijnen. Ook hoeven ouders niet meer hun kinderen én naar een peuterspeelzaal én een kinderopvang te brengen.

Gratis peuterspeel­zalen verdwijnen
Beeld anp

Niet meer roken op de pont

De ponten over het IJ worden vanaf 2018 helemaal rookvrij. Nu mag er nog op het achterdek worden gerookt, maar dat is straks ook verboden. Het blijkt als pontreiziger namelijk lastig om de rook te ontwijken. 

Er zal trouwens niet keihard worden gehandhaafd op het rookverbod. Passagiers worden er wel geattendeerd met stickers, posters en borden.

Toeristenbelasting omhoog én omlaag

Hotels in Centrum, Zuid, Oost en West gaan meer toeristenbelasting betalen. Hier stijgt het tarief van 5 naar 6 procent, daarbuiten daalt die juist naar 4 procent. Dit moet de spreiding van toeristen bevorderen.

Toeristenbelasting omhoog én omlaag
Beeld anp

Ook meldplicht bij Booking.com

Wie zijn of haar woning voor vakanties verhuurt via Booking.com, moet zich vanaf 1 januari ook houden aan nieuwe regels.

Zo moet vakantieverhuur verplicht gemeld worden bij de gemeente, mag het niet langer dan zestig dagen per jaar en niet aan groepen van meer dan vier personen. Adver­tenties die in strijd zijn met de regels, verdwijnen grotendeels van de site.

Fiets stallen eerste 24 uur gratis

Op verschillende stations was het al zo, maar vanaf 2018 is in meer fietsenstallingen de eerste dag gratis. In de stallingen Pathé de Munt, Paradiso, Zuidplein, Station RAI en Vijzelstraat kost je fiets de eerste 24 uur in het rek niets, daarna 1,25 euro per dag.

Bijlmerbajes nu écht dicht

Het azc aan de Wenckebachweg, in de oude Bijlmerbajes, sluit in januari de deuren. Sinds augustus 2016 bood de voormalige gevangenis plek aan maximaal duizend vluchtelingen en statushouders. Vanaf maart komt de Bijlmerbajes in handen van een projectontwikkelaar die er de nieuwe wijk Bajes Kwartier gaat bouwen. 

Ook Lola Lik, de creatieve broedplaats in het voormalige hoofdgebouw, gaat dicht. Onder andere A Beautiful Mess, het pop-uprestaurant dat gerund wordt door vluchtelingen, en The Movement Hotel blijven waarschijnlijk wel nog langer open.

Bijlmerbajes nu écht dicht
Beeld anp

Petje af voor alle KLM-piloten

Piloten van KLM zullen vanaf 1 januari geen pilotenpet meer dragen. De luchtvaartmaatschappij vindt dat de pet geen toegevoegde waarde meer heeft en wil de outfits van de piloten moderniseren en toegankelijker maken. 

Daarom worden vanaf volgend jaar alle dames- en herenpetten geschrapt uit het uniform, zowel op de reguliere vluchten als de cityhoppers. Piloten mogen hun pet wel houden als aandenken.

Landelijke veranderingen

Een beknopt overzicht van wat er landelijk per 1 januari 2018 wijzigt.

- Het minimumloon gaat wat omhoog: van 72,25 euro naar 72,83 euro per dag

- De AOW-leeftijd gaat omhoog met 3 maanden naar 66 jaar

- Zorgtoeslag stijgt, het eigen risico blijft hetzelfde

- Wie in het huwelijk treedt, doet dat niet meer in algehele gemeenschap van goederen, maar in een beperkte gemeenschap

- De maximale hypotheek daalt van 101 naar 100 procent van de woningwaarde

- Maaltijdenbezorgdienst Thuisbezorgd verhoogt het tarief dat restaurants moeten betalen van 12 naar 13 procent

- Jonge vechtsporters mogen elkaar niet meer naar het hoofd trappen of stoten

- Vereniging van Eigenaars (VvE) moeten verplicht potje maken voor onderhoud aan het gebouw