Direct naar artikelinhoud

'Broer kroongetuige Nabil B. vroeg wél om bewaking'

Dat de doodgeschoten broer Reduan van kroongetuige Nabil B. 'maar zeer beperkt beveiliging wilde', zoals justitie volhoudt, klopt volgens een reeks direct betrokkenen niet.

'Broer kroongetuige Nabil B. vroeg wél om bewaking'
Beeld ANP

De familie van de op 29 maart in Amsterdam-Noord geliquideerde Reduan B. had volgens direct betrokkenen juist herhaaldelijk aangedrongen op maatregelen en gewezen op de zorgplicht van de overheid. Reduan B. zei als ondernemer geen idee te hebben welke maatregelen nodig waren. Hij wilde dat van de specialisten van het Openbaar Ministerie (OM) horen.

Hij en het merendeel van de familieleden waren volgens de betrokkenen niet of nauwelijks beveiligd toen het nieuws over de kroongetuige op 23 maart in hun ogen 'triomfantelijk' naar buiten werd gebracht.

De familie had verwacht dat de kroongetuige pas zou worden gepresenteerd als de kopstukken uit de door hem beschuldigde misdaadgroep waren gearresteerd. De reden van die vroegtijdige bekendmaking van de kroongetuige was dat het OM een verdachte die in december was gepakt, in de cel wilde houden.

'Onderschatting'
B.'s naasten waren verbijsterd en woedend toen justitie na de moord, zes dagen later, naar buiten bracht dat hij beveiliging had afgeslagen.

Reduan B. was fel tegenstander van de kroongetuigendeal van zijn broer, juist ook omdat die de levens van de hele familie in gevaar bracht.

Door een volgens een ingewijde 'fundamentele onderschatting van de ernst van de dreiging' was onvoldoende ingeschat dat de presentatie van de kroongetuige als een provocatie kon worden opgevat door de door hem beschuldigde criminele organisatie van de voortvluchtige Ridouan Taghi en Said Razzouki. Die groepering wordt verantwoordelijk gehouden voor meer dan twintig liquidaties en moordpogingen.

In een tekstbericht dat Het Parool heeft ingezien, schrijft de voor de beveiliging van de familie B. verantwoordelijke functionaris van het OM in Midden-Nederland op 27 maart aan de familie dat hij gaat 'bekijken wat een passende maatregel is bij de werklocatie' van Reduan B.

Het gaat over zijn beletteringsbedrijf Knibbe Lettering aan de tt. Melissaweg. Daar schiet Shurandy S. hem twee dagen later dood op de trap naar zijn werkplek. S. heeft de moord inmiddels bekend en staat daarvoor donderdag terecht.

Google Maps
Na de belofte voor beveiliging te zorgen, heeft justitie de omgeving van B.'s bedrijf volgens ingewijden 'bekeken via Google Maps', maar nog geen fysieke maatregelen genomen. Hij had volgens zijn naasten niet eens een alarmknop. Na de moord kregen B.'s zussen te horen dat de politie op 30 maart bij hem langs had willen gaan.

Naasten waren verbijsterd toen het OM zei dat B. geen beveiliging wilde

De kroongetuige heeft inmiddels bij herhaling gedreigd te zwijgen als zijn familie niet beter wordt beveiligd. Zijn advocaten wezen eerder op het onderschepte bericht waarin Ridouan Taghi over hem zou hebben geschreven: 'Ik ga iedereen van hem laten slapen als hij mijn naam heeft genoemd'. Dat bericht dateert van januari 2017 en werd in november aan Taghi gelinkt.

Dat bericht was een van de redenen voor Nabil B. om kroongetuige te worden.

'Er zijn geen woorden voor'
Zijn advocaat Bart Stapert zei op een zitting: "De dreiging was expliciet aangekondigd. Toch is zijn broer op brutale en onbegrijpelijke wijze vermoord. Er zijn geen woorden voor de pijn, het gemis en de woede bij onze cliënt."

Dat het OM stelt dat Reduan B. geen zware beveiliging wilde, noemde Stapert toen al 'voorbarig'.

Betrokkenen zeggen het gevoel te hebben dat de overheid 'met de levens van de familie een ondoordacht, nauwelijks voorbereid en gevaarlijk experiment heeft uitgevoerd'.

De dreiging was expliciet aangekondigd. Toch is zijn broer op brutale en onbegrijpelijke wijze vermoord

Reactie Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie herhaalt dat 'Reduan niet in gesprek wilde over beschermingsmaatregelen, ondanks nadrukkelijke uitnodigingen. Zonder medewerking is adequate beveiliging vrijwel onmogelijk'.

Na de presentatie van de kroongetuige vroeg de familie volgens het OM 'aanvullende beperkte maatregelen rond B.'s  werklocatie'.

Daaraan werd gewerkt.

Het OM vindt niet dat de kroongetuige prematuur is gepresenteerd.

"Zoals gebruikelijk is een inschatting van risico's gemaakt en zijn maatregelen getroffen," stelt een woordvoerder. "Beveiliging is geen statisch concept. Het is niet vreemd dat na de presentatie aanvullingen plaatsvonden."

Voor de presentatie 'waren passende maatregelen aangeboden ten aanzien van de dreiging, zoals die toen ingeschat werd'. "Dat veiligheid niet is te garanderen, is pijnlijk gebleken. Dit betekent niet dat de inschatting niet deugde. Deze wordt gedaan op basis van beschikbare informatie. Een represaille zoals op 29 maart lijkt uitgevoerd, had in Nederland nog niet plaatsgevonden."