Direct naar artikelinhoud
Update

Restaurants 212 en Bougainville krijgen eerste Michelinster

Michelin maakte maandagochtend in het DeLaMar Theater bekend hoe zijn beroemde sterren in de gids van 2019 zijn verdeeld.

Groepsfoto met de koks en hun partners tijdens de presentatie van de Michelin Gids 2019.Beeld ANP

Restaurant 212 aan de Amstel en Bougainville op de Dam kregen hun eerste ster. Sazanka in het Okura Hotel verliest zijn ster.

212: een ster die anders is
Chef Richard van Oostenbrugge van 212 is "supertrots" dat hij met collega Thomas Groot een Michelinster heeft weten binnen te halen. "Een ster is toch het summun voor een chef. Een bekroning."

Het duo wist eerder bij Restaurant Bord'Eau in Hotel L'Europe meerdere Michelinsterren te winnen. Maar deze ster is volgens Van Oostenbrugge anders. "212 is onze eigen zaak, je moet alles regelen. We hebben veel geleerd. Als je dan na elf maanden al een ster wint, kun je alleen maar trots zijn."

Volgens smulpaap Samuel Levie is het volkomen terecht dat 212 een ster heeft binnengesleept. "Richard van Oostenbrugge heeft een gewaagde stap gemaakt en die wordt hiermee beloond, dat is tof. Hij ging weg bij Hotel L'Europe en opende op een steenworp afstand een eigen zaak die toch heel anders is en superverfijnd. Echt een aanwinst voor de stad."

Culinair journalist Mara Grimm is niet verbaasd over de ster voor 212 en vindt de bekroning dan ook zeer terecht. Ze hield zelfs rekening met twee sterren. "Het niveau in 212 is hoger dan in Bord'Eau toentertijd. Van Oostenbrugge en Groot behoren samen met Sidney Schutte van Liberije's Zusje tot de beste chefs van Amsterdam."

In het Proefwerk (9) uit april schreef Hiske Versprille over 212: "De gerechten die ons echt sprakeloos maken, doen dat niet door trucs, maar door hun enorme finesse en balans: zachte krab met pittig-vlezige XO-saus van krab, een briesje citroengras, een obsceen knapperig kip-tapiocading en een ongelooflijk zwezerikschuim."

Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot van 212.Beeld ANP
Als je dan na elf maanden al een ster wint, kun je maar een ding zijn: trots
Richard van Oostenbrugge van 212

Bougainville: een teamprestatie
Voor Tim Golsteijn, uitvoerend chef van Bougainville, voelt het nog steeds onwerkelijk dat hij een Michelinster heeft binnengehaald. "Kippenvel. Ik had dit totaal niet verwacht. Je werkt zo hard en dan is een ster het mooiste dat je als chef kan overkomen. Langzaamaan begint het door te dringen."

Het was een lastig jaar voor Bougainville. Hotel TwentySeven op de Dam haalde vorig jaar met veel tromgeroffel chef Pascal Jalhay binnen, maar na drie maanden vertrok hij alweer. Een grote klap, die opvolger Golsteijn voor een moeilijke opdracht stelde. "De verwachtingen waren torenhoog." 

Hij besloot samen met sommelier Lendl Mijnhijmer om niet bij de pakken neer te gaan zitten en door te gaan. "Daardoor kwam er ook ruimte om een eigen signatuur te ontwikkelen."

Volgens Samuel Levie is de Michelinster voor Bougainville 'echt een prestatie van het team, dat in zo'n bewogen jaar toch een ster weet te halen'. Golsteijn: "Zaterdag waren we een jaar open. Het kan niet beter."

Bougainville kreeg in juni in Proefwerk een 8 van Hiske Versprille. "Fantastisch gepocheerde zeebaars op een geinig hartig gebakken risottokoekje, met crème van geroosterde pequillo (een kleine puntpaprika) en langoustineschuim. Erg lekker en compleet."

Sazanka verliest ster
Verlies is er ook: in Amsterdam raakt Sazanka in het Okura Hotel zijn ster kwijt. Noël Vanwittenbergh van Ciel Bleu, ook in het Okura, kreeg wel de jaarlijkse Michelin Award voor beste sommelier uitgereikt.

In totaal kregen twaalf restaurants in Nederland een eerste ster. Naast de twee zaken uit Amsterdam zijn dat Flicka (Kerkdriel), Voltaire (Leersum), Restaurant de Rozaria (Helmond), The Millén (Rotterdam), Olivijn (Haarlem), O&O (Sint Willebrord), Rijnzicht (Doornenburg), De Loohoeve (Schoonloo), Monarh (Tilburg) en Oonivoo (Uden).

Sabero in Roermond en Pure C in Cadzand kregen beide een tweede ster uitgereikt. In Amsterdam is er geen tweesterrenrestaurant bijgekomen. Wel behouden &Moshik, Ciel Bleu, Librije's Zusje en Aan de Poel hun twee sterren.

Lees ook: Hoe de Michelin Gids dé autoriteit is geworden

Tim Golsteijn van Bougainville wordt gekust door sommelier Lendl Mijnhijmer.Beeld ANP
Je werkt zo hard en dan is een ster het mooiste dat je als chef kan overkomen
Tom Golsteijn van Bougainville

Sterrenrestaurants in Amsterdam

Een ster: 212, Bolenius, Bord'Eau, Bougainville, Brides, Lastage, Le Restaurant, Mos, Rijks, Ron Gastrobar, Sinne, The Duchess, The White Room, Vermeer, Vinkeles, Yamazato

Twee sterren:
&Moshik, Aan de Poel, Ciel Bleu, Librije's Zusje