Direct naar artikelinhoud

Belastingrechter: WOZ-waardes huizen op erfpacht te hoog

Het verschil tussen de waarde van een huis op eigen grond en een woning op grond in erfpacht blijkt minder groot dan de gemeente veronderstelt. De WOZ-waardes van de meeste woningen op erfpacht in Amsterdam zijn over 2017 te hoog vastgesteld.

Belastingrechter: WOZ-waardes huizen op erfpacht te hoog
Beeld Rink Hof

Dit heeft de belastingrechter van de rechtbank Amsterdam vorige week in een beroepsprocedure geoordeeld.

Het blijkt, oordeelt de rechter, dat de belastingdienst voor waardebepalingen van woningen op erfpacht bij vergelijkbare panden steeds op te hoge WOZ-waardes uitkwam.

Nieuwe berekeningen
Volgens Peter van Gool, hoogleraar vastgoedeconomie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), is de uitspraak verstrekkend. Het heeft gevolgen voor onroerendgoedbelasting over 2018 van Amsterdammers met panden op erfpacht.

Dat kan om huizen gaan, maar ook om kantoor- en winkelpanden. Ook voor de 250 erfpachters die bezwaar tegen de WOZ-waardes aantekenden moet Amsterdam nieuwe berekeningen maken.

Volgens advocaat Eduard de Geer van de Stichting Erfpachters Belang Amsterdam (Seba) betekent dit ook dat de WOZ-waardes die Amsterdam gebruikt om de prijs voor de overstap van voortdurende naar eeuwigdurende erfpacht te berekenen verkeerd zijn.

Het gevolg is volgens De Geer dat de WOZ voor die huizen moeten worden herberekend en Amsterdam met nieuwe voorstellen voor overstappers moet komen.

Aanleiding is het beroep dat de eigenaar van een woning aan de Lisdoddelaan op IJburg aantekende tegen de WOZ-waarde over 2017. Die berekende de gemeente naar aanleiding van de erfpachtrechten van vergelijkbare woningen in de omgeving.

Omdat bij de WOZ-waarde moet worden uitgegaan van 'vol eigendom' van de grond, telt de gemeente daar een bedrag bij op voor het 'bloot eigendom', het eigendomsrecht dat zij zelf bezit. Volgens de rechter schat de gemeente echter het eigen aandeel consequent te hoog in. De WOZ-waarde van de woning van negen ton werd met 10.000 euro verlaagd.

Hoger beroep
Koen de Lange, voorzitter van Seba, zegt dat de uitspraak gevolgen heeft voor het hele erfpachtstelsel. "Mensen met woningen op erfpacht hebben allemaal een verkeerde aanslag voor de onroerendezaakbelasting gekregen," zegt hij. De berekening van de WOZ-waardes zal opnieuw moeten. "Gelukkig zijn heel weinig mensen overgestapt op eeuwigdurende erfpacht. Want alle offertes van de gemeente moeten opnieuw."

Het laatste woord is er niet over gezegd, want de gemeente kan nog in hoger beroep. Amsterdam liet maandagmorgen weten deze zaak te zullen bestuderen.

Alle offertes van de gemeente moeten opnieuw
Koen de Lange van Seba

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.