Direct naar artikelinhoud

Buitenlandse studenten bibberen in Spaarnwoude

Waar moeten de duizenden buitenlandse studenten wonen? In vakantiehuisjes op Droompark Spaarnwoude bijvoorbeeld. Comfortabel wel, maar ver van de stad. En koud soms.

Droompark SpaarnwoudeBeeld Marcel Wogram

Bij de ingang van Droompark Spaarnwoude is de lobby. Daar kun je skelters huren of tandems. Binnen regel je een bezoek aan de Zaanse Schans.

Het is twintig minuten lopen of vijf minuten fietsen van station Halfweg, maar met de auto kom je er het makkelijkst. Liefst overdag, want de weg naar het vakantiepark met bijna driehonderd huisjes is nauwelijks verlicht.

Een prima plek om een weekje vakantie te vieren. Met een zwembad, een sportschool, een speeltuin en leuke watertjes tussen de huisjes die van alle gemakken zijn voorzien.

In de winter is het park meestal uitgestorven. Tot dit jaar. In 25 huisjes verspreid over het park wonen nu honderd vooral internationale studenten, uit Spanje, Bulgarije, Oostenrijk en de Verenigde Staten.

Lekker warm? 
Ze zijn hier gehuisvest door de Universiteit van Amsterdam, die met man en macht probeert de toestroom van de duizenden buitenlandse studenten in goede banen te leiden.

Als een internationale student in Amsterdam komt studeren, moet er meteen een plek zijn om te verblijven; bij je ouders wonen is er om voor de hand liggende redenen niet bij.

De voorraad studentenwoningen in de stad is te klein. Inclusief Nederlandse studenten, op zowel hbo als universiteit, komt Amsterdam twaalfduizend woningen tekort.

In huisje 254 wonen sinds september Chris­tian (19) uit Bulgarije en Tobias (19) uit Oostenrijk. De bungalow is een vrijstaande minivilla met moderne keuken, kookeiland, hippe meubels en twee slaapkamers. Buiten in de tuin staat omgewaaid tuinmeubilair, de asbak is vol. Ze hebben een pittoresk uitzicht op het water.

Binnen is het lekker warm, maar dat is omdat het al middag is. De verwarming van de matig geïsoleerde vakantiehuisjes slaat pas aan als er beweging is in huis. 's Ochtends, na een lange nacht, is het ijskoud, zegt Christian. De twee slaapkamers delen ze met zijn vieren. De bedden staan maar een paar centimeter uit elkaar.

Verder is het er goed toeven, haasten ze zich te zeggen. Het was niet wat ze zich hadden voorgesteld bij studeren in Amsterdam, maar veel keus hadden ze niet.

De verwarming slaat pas aan als er beweging is in huis. 's Ochtends is het ijskoud

"Ik was al sinds juni aan het zoeken," zegt Tobias. "Op een gegeven moment was ik gewoon wanhopig."

Broeinesten
De studenten betalen ieder 400 euro per maand, 1600 euro voor een huisje. "De huur valt me mee, maar je moet je kamer dus delen. En de reisjes met de trein zijn duur," zegt Georgia (18), een Italiaanse eerstejaarsstudent in een huisje verderop. "Ik wil niet klagen, maar het is hier niet zo fijn."

Toen ze een keer na het uitgaan een verkeerde afslag nam vanaf het station, verdwaalde ze in het bos. "Ik heb staan huilen, omdat ik het zo eng vond."

Het is een wonderlijke biotoop op het Droompark. Een soort dorp, ver van de stad, zegt een Ier die er sinds drie weken is gestationeerd.

Niet alleen studenten hebben tijdelijke woonruimte gevonden in de bungalows, ook timmerlieden uit Ierland, hotelpersoneel uit Roemenië en werklieden uit Hongarije, Slowakije en Bulgarije wonen er, getuige de nummerplaten van de geparkeerde auto's.

Zelfs inwoners van Haarlem hebben hier tijdelijk onderdak gevonden. Een gezin overbrugt vijf maanden voordat het zijn nieuwbouwhuis kan betrekken.

Na het uitgaan nam ze een verkeerde afslag en verdwaalde in het bos. 'Ik heb staan huilen, omdat ik het zo eng vond'

Onlangs bleek uit een groot onderzoek onder vakantieparken, uitgevoerd door adviesbureau ZKA Leisure Consultants, dat veel kleine vakantieparken het hoofd niet boven water kunnen houden zonder verhuur aan arbeidsmigranten en statushouders, en ook sommige mensen die 'onder de radar willen blijven' zoeken er soms hun toevlucht. Zo kan zo'n park veranderen in een broeinest van criminaliteit.

Bezichtiging
Voor het Droompark is het een zakelijke en pragmatische oplossing. Normaal is het rustig op het park, nu helpen ze woningzoekenden en levert het nog wat op ook. Droomparken is een grote organisatie.

Studenten Gonzalo (23) uit Spanje en Tuomas (28) uit Finland zijn wel blij met de ruime woonkamer, het contact met de andere studenten en de groene omgeving. "Sommige medestudenten wonen nog steeds in een hostel," weet Gonzalo.

Toch komt het vakantiegevoel voor hen ook binnenkort ten einde. Uiterlijk 28 januari moeten ze zijn vertrokken. De UvA biedt studenten eerste hulp bij wonen, maar alleen voor het eerste semester. Deze honderd studenten zoeken dus een nieuwe woning. De eerste afspraken voor kamerbezichtigingen zijn al gemaakt.

Buitenlandse studenten bibberen in Spaarnwoude
Beeld Marcel Wogram
28 januari moeten alle studenten vertrokken zijn.Beeld Marcel Wogram
Tuomamas uit Finland en Gonzalo uit Spanje delen een vakantiehuisje op Droompark.Beeld Marcel Wogram

Studentenwoningen
De UvA probeert ook op andere plekken het woningtekort tegen te gaan. Zo zijn er plannen om in Almere 3000 studentenwoningen te bouwen, vooral voor internationale studenten. De UvA betaalt overigens niet mee aan de plannen, maar probeert ontwikkelaars en woningbouwverenigingen bij elkaar te krijgen.