Direct naar artikelinhoud

Rekenkamer: brexit zonder deal is duur voor Nederland

Een brexit zonder deal tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie kost Nederland miljarden.

Rekenkamer: brexit zonder deal is duur voor Nederland
Beeld anp

Dat stelt de Algemene Rekenkamer, dat berekende dat het Nederland tot 2023 minimaal 2,3 miljard euro kost als het Britse parlement de overeenkomst bij de stemming dinsdag afwijst.

Bij een no deal is ons land de komende twee jaar 1,6 miljard euro kwijt aan de directe gevolgen van de vechtscheiding. Het kabinet investeert tot 2023 sowieso ook nog zo'n 700 miljoen euro in overheidsdiensten die meer taken krijgen door de brexit.

Daar blijft het niet bij: ook de Nederlandse afdracht aan de EU stijgt. Dat zou hoe dan ook het geval zijn, maar door de brexit loopt dat bedrag op tot 1,25 miljard in 2021. Vanaf 2026 draagt Nederland tussen de 2,5 en 3 miljard euro extra bij.

Bij de harde brexit krijgt ons land, dat nauwe economische banden met het Verenigd Koninkrijk heeft, de ergste klappen. De Rekenkamer constateert dat de overheid zich al op tijd is gaan voorbereiden op dat scenario. Bedrijven doen dat echter nauwelijks.

Bedrijfsleven
'De belangstelling van het bedrijfsleven voor de brexit is nog niet groot,' stelt de Rekenkamer met zorg. Het kabinet deelt die zorg, maar wijst op de eigen verantwoordelijkheid.

Ook bedrijven die zich wel voorbereiden, krijgen mogelijk te maken met vertragingen bij export en import uit het Verenigd Koninkrijk. Van de 928 fulltimers die de douane op 29 maart 2019 - de brexitdatum - zegt nodig te hebben voor controles van goederen, zijn er volgens de Rekenkamer op die datum maar 300 geworven. 

Daarvan hebben er slechts 115 in maart hun opleiding afgerond. Er moeten 'scherpe prioriteiten' worden gesteld bij de afwikkeling van goederen en 'vertragingen in de goederenstroom' kunnen optreden, aldus het brexitrapport.

In een reactie stelt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken dat de 300 douaniers wél volledig operationeel zijn, omdat er sinds het afronden van het Rekenkameronderzoek - op 31 juli 2018 - inmiddels 500 extra fulltimers zijn geworven. Daarmee ligt de douane 'op koers', stelt Blok.

Terwijl de overheid zich al voorbereidt op een mogelijk harde brexit, doen bedrijven dit nauwelijks