Direct naar artikelinhoud
interview

Van Aartsen: 'Dit is niet in een handomdraai geregeld'

Zeer emotioneel, zo omschrijft waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen zijn bezoek aan de Oostelijke Eilanden woensdagavond. Vrijdag stierf daar een 17-jarige jongen bij een schietpartij in het buurtcentrum op Wittenburg.

en
Jozias van Aartsen bracht woensdag een bezoek aan WittenburgBeeld Joris van Gennip

U sprak woensdagavond vier uur lang met bewoners van de Oostelijke Eilanden. Ook met nabestaanden van de onschuldige Mohammed Bouchikhi en kinderen die de moordaanslag van dichtbij zagen. Hoe was dat?
"Het was een zeer indrukwekkende bijeenkomst, die mij ook persoonlijk heeft geemotioneerd. We hebben verdriet met elkaar gedeeld. Er is mij gebleken dat er een grote behoefte is om te rouwen, met name bij de Marokkaanse moeders uit de buurt. Daarvoor moet rust zijn. Ik heb vooral gepoogd troost te bieden. De impact is heel erg groot, dat is duidelijk."

Jonge Amsterdammers van de Oostelijke Eilanden zijn de laatste jaren geregeld betrokken bij zwaar geweld. De politie heeft grote moeite contact te krijgen met de buurt. U bent nu zo'n twee maanden interim-burgemeester, hoe zorgt u dat u in korte tijd op de hoogte bent over zo'n complex onderwerp?
"Ik zit hier pas acht weken en ik ken dit deel van de stad nu eenmaal niet zo goed als ik bijvoorbeeld Den Haag ken. Ik hoor nu dat er al een aantal jaren zorgen zijn over de ontwikkelingen op de Oostelijke Eilanden. Ik leer nu heel veel over die problematiek en hoe die in het verleden is aangepakt. Dat geeft mij inzicht in wat we nu kunnen doen."

"In deze omvang en met zo'n walgelijk misdrijf heb ik het niet eerder meegemaakt. Tegelijk kom ik natuurlijk niet van de maan, ik weet hoe bureaucratieën werken. In dit geval is het nodig dat er iemand is die alle elementen van het stadsbestuur namens mij coördineert. Die ambtenaar is inmiddels begonnen en ik zal daar veel zicht op houden."

U sprak over de cultuur van zwijgzaamheid tegen de politie.
"Ik heb daar gisteren tegen de buurt ook heel voorzichtig iets over gezegd. In geen enkel opzicht wil ik hen enig verwijt maken, maar er moeten mensen zijn die meer weten. Zij hebben kennelijk problemen dat te melden."

"Ik wil geenszins kritiek geven op wat er voor mijn komst allemaal is gebeurd, maar er zijn ontwikkelingen geweest die niet zo gelukkig zijn. Er is bezuinigd op jeugdwerk bijvoorbeeld. Dat stapelt zich op, waardoor in de buurt een gevoel is dat 'de overheid' toch niet luistert. Daardoor staan we nu op een achterstand."

Hoe is dat te herstellen?
"Door er permanent aandacht voor te houden. We kunnen het contact met de buurt verbeteren via de politie, maar er zijn ook andere wegen. Via straatcoaches, het onderwijs en de zorg die op gang komt na dit afschuwelijke incident. Dit zal niet in korte tijd zijn geregeld. Ik hoop dat ik aan mijn opvolgster of opvolger iets kan overdragen waarmee zij of hij aan de gang kan.

Er moeten mensen zijn die meer weten, zij hebben problemen dat te melden'

Op de Oostelijke Eilanden toont criminaliteit zich in verschillende vormen: van oudere beroepscriminelen tot twintigers die zich bezighouden met liquidaties en een nog jongere groep die vooral op straat lijkt rond te hangen, maar die ook betrokken is bij zwaar geweld. Hoe zorgt u voor een aanpak die voor al die groepen werkt?
"Daarover wil ik nu nog niet filosoferen, dat gaan we uitvinden. Op de korte termijn heb ik reeds een aantal maatregelen genomen. Over de lange termijn moet worden nagedacht, maar ik ben optimistisch. Dat komt vooral doordat buurtbewoners zich heel verbonden voelen met Amsterdam. Zij zien deze problematiek als iets waar heel veel energie in moet worden gestoken. Ik heb ook de steun van de wethouders nodig en van alle onderdelen van het stadsbestuur. Dit probleem is niet in een handomdraai geregeld, maar ik blijf er bovenop zitten."