Direct naar artikelinhoud

'Griep grijpt sneller om zich heen dan gedacht'

De griepepidemie gaat zijn achtste week in en nog altijd groeit het aantal nieuwe griepgevallen.

'Griep grijpt sneller om zich heen dan gedacht'
Beeld ANP

De piek van afgelopen week overtrof die van de afgelopen drie jaar. Het einde is volgens deskundigen nog niet in zicht.

Hoesten, keelpijn, hoofdpijn, koorts, soms oorontsteking, snotterigheid, spierpijn, rillen - influenzavirus type B, de variant die nu vele mensen velt, onderwerpt zijn slachtoffer aan het complete arsenaal aan griepverschijnselen.

Griep is een ziekte waarbij het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken raakt. Er zijn op dit moment drie soorten griep actief en allemaal hebben ze het hele pakket aan symptomen in de aanbieding.

Dat niet alleen. De griepepidemie breidt zich ook nog eens heel snel uit. Volgens onderzoeksinstituut Nivel gingen 165 op de 100.000 mensen afgelopen week naar de huisarts met griepklachten. Dat is een forse toename ten opzichte van de week daarvoor.

Toen ging het om 110 mensen met klachten op 100.000 mensen.

De piek van afgelopen week overtrof die van de afgelopen drie jaar. Het Nivel baseert zich op cijfers van 42 huis­artsenpraktijken door het land.

Stevig fundament
"Het grijpt sneller om zich heen dan we hadden gedacht," zegt huisarts Gé Donker, die als epidemioloog en griepdeskundige aan het Nivel is verbonden.

"Mogelijk komt het doordat er verschillende griepvarianten rondgaan en misschien werkt het griepvaccin niet optimaal. Al moet je dat ook niet overschatten: slechts een op de zes Nederlanders heeft de griepprik gehad."

Dat het einde van de griepepidemie nog niet in zicht is, wordt duidelijk uit de neus- en keelmonsters die van de patiënten zijn genomen. "In driekwart van de monsters wordt het griepvirus gevonden. Dat is heel veel. Andere jaren is dat rond 66 procent."

165

Op elke 100.000 inwoners hebben zich er afgelopen week 165 bij de huisarts gemeld met griepklachten.

Het griepvirus heeft dus nog een stevig fundament. Gemiddeld duurt een griepepidemie ongeveer negen weken, maar vorig jaar hield de griepgolf vijftien weken aan.

Huisarts
Huisartsen zien volgens het Nivel vooral veel jonge kinderen van wie er opvallend veel koorts hebben.

Overigens is het devies aan de mensen met griep: rust en ziek uit. "De koorts gaat meestal na drie, vier dagen over. Als ze langer aanhoudt, is het goed om naar de huisarts te gaan. Maar dat geldt ook voor mensen die kortademig zijn en voor mensen die pijn hebben bij het ademhalen. Het zou kunnen duiden op een longontsteking of bronchitis. Ook mensen die veel zieker zijn dan je bij een griep zou verwachten, worden aangeraden naar de huisarts te gaan."

In het geval van bronchitis of longontsteking behandelt de huisarts met antibiotica. "Voor mensen die nachten wakker liggen van het hoesten, kan codeïne helpen."

In driekwart van de monsters wordt het virus aangetroffen

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.