Direct naar artikelinhoud

Ook OLVG en MC Slotervaart overwegen tabak-aangifte

In navolging van het Antoni van Leeuwenhoek (AvL) doet ook het Groningse UMCG aangifte tegen de vier grootste tabaksfabrikanten. Ook OLVG en MC Slotervaart overwegen juridische stappen.

Ook OLVG en MC Slotervaart overwegen tabak-aangifte
Beeld anp

Als meerdere ziekenhuizen zich aansluiten kan dat de zaak tegen de tabaksindustrie een enorme steun in de rug geven, zegt strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq, die de strafzaak doet.

Nooit eerder deed een zorginstelling aangifte van zware mishandeling die de dood tot gevolg heeft. "Het is buitengewoon uitzonderlijk dat een ziekenhuis zo'n activitistische stap zet," zegt Ficq.

Het team van tabaksbestrijders is met de aansluiting van het AvL in één klap enorm versterkt.

AMC
Overigens is het voor de zaak heel belangrijk dat ziekenhuizen zich aansluiten, zegt Ficq, omdat het Openbaar Ministerie ook de maatschappelijke druk laat meewegen in de beslissing om tot vervolging over te gaan.

René Medema, voorzitter van de raad van bestuur van het AvL, deed een oproep aan alle ziekenhuizen om het voorbeeld van AvL te volgen.

MC Slotervaart overweegt dat te doen, zegt een woordvoerder. "Wij vinden het een goed initiatief van het AvL. Het geeft een sterk signaal. MC Slotervaart gaat met de raad van bestuur en de juristen onderzoeken wat de consequenties van een aangifte zijn."

Het AMC, waar volgens een woordvoerder 'duidelijk een groeiend anti-rooksentiment leeft', heeft maanden geleden een gift gedaan aan de zaak tegen de tabakafabrikanten. Maar het AMC heeft vooralsnog geen plannen om zelf aangifte te doen.

BovenIJ
Dat geldt ook voor VUmc, meldt een woordvoerder. "Wij voeren hele discussies over rookbeleid, bijvoorbeeld of je op het grondgebied van het ziekenhuis zou mogen roken. Maar juridische stappen tegen tabaksfabrikanten, zover zijn wij nog niet."

Het BovenIJ ziekenhuis volgt de ontwikkelingen 'met belangstelling', aldus een woordvoerder.

De eerste aangifte tegen de tabaksfabrikanten werd in in 2016 door longpatiënten gedaan. In maart 2017 besloot KWF Kankerbestrijding datzelfde te doen. De vereniging die aan het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde gelieerd is, waarvan ruim 250 artsen lid zijn, stelde vorig jaar enkele honderdduizenden euro's beschikbaar voor de strafzaak.

Uitgesteld
Ook het AvL laat zich, net als die andere partijen, bijstaan door Ficq. De aangifte richt zich op de 'sjoemelsigaret'. Kleine gaatjes in de sigaret zorgen ervoor dat meetapparatuur minder schadelijke stoffen meet dan de roker daadwerkelijk binnen krijgt.

Al maanden hangt de beslissing van het Openbaar Ministerie in de lucht om wel of niet tot vervolging over te gaan van de vier grote tabaksproducenten in Nederland.

Dat besluit is al meerdere keren uitgesteld. Volgens een woordvoerder duurt het lang omdat het 'juridisch een zeer complexe zaak' is.

Lees ook: Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis daagt tabaksindustrie en Roken? Dat moet niet meer mogen

Juridische stappen tegen tabaksfabrikanten, zover zijn wij nog niet
Een woordvoerder van het VUmc

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.