Direct naar artikelinhoud

Politie nam vorig jaar ruim 73 duizend kilo coke in beslag

Opsporingsdiensten hebben in 2018 in Nederland en België liefst 73.931 kilo cocaïne in beslag genomen, tegenover 54.792 kilo het jaar daarvoor. Dat is een toename van ongeveer een kwart.

De kotter die in 2017 onderschept werd in de haven van Harlingen, met aan boord 261 kilo cocaïne.Beeld anp

De in beslag genomen drugs is naar schatting 1,8 miljard euro waard. Het aantal ontmantelde 'cocaïnewasserijen', waar voor het smokkelen in pasta verwerkte cocaïne met chemicaliën wordt bewerkt tot het weer snuifbaar poeder is, steeg van vijf in 2016 naar 21 in 2018.

Nederland wil nauwer samenwerken met productielanden Colombia, Peru en Bolivia, maar focust ook op zogeheten 'transitielanden' als Brazilië, Ecuador, Panama, Suriname en Costa Rica, waar de cocaïne - vaak met bemoeienis van Nederlandse tussenpersonen - wordt doorgevoerd. 

Dat zei chef Jannine van den Berg van de Landelijke Eenheid van de politie dinsdagmorgen op een groot internationaal congres voor drugsbestrijders in Voordorp, bij Utrecht.

De productie van cocaïne in bijvoorbeeld Colombia en Peru is de laatste jaren fors gestegen en de bulk komt nog altijd binnen via de havens van Antwerpen en Rotterdam, die kampen met corruptie. Kleinere havens in Zeeland, België en Duitsland spelen ook steeds meer nadrukkelijke rollen, merkte een recherchechef op.

Tweelinghavens
In een filmpje waarin minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus de conferentie toesprak, wees hij er op dat criminelen de havens van Rotterdam en Antwerpen 'als tweelingen' beschouwen. Hij sprak zijn zorgen uit over 'de recordproductie' van cocaïne in de afgelopen jaren. Onder gebruikers van cocaïne vallen wereldwijd jaarlijks 8000 doden, waar liquidaties honderdduizenden slachtoffers vergen.

Politiechef Van den Berg memoreerde dat Nederland van oudsher 'een transitieland' is van waaruit de cocaïne verder gaat naar het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië en de rest van Europa. Dat komt door 'de ligging in de delta van drie grote Europese rivieren en de uitstekende infrastructuur', gepaard aan 'de kenmerkende handelsgeest en wereldwijde oriëntatie'. "Bestrijding is alleen mogelijk door een sterke internationale verbinding."

Dreiging
Nederland heeft steeds meer last van de rol in de cocaïnehandel. Van den Berg: "Het effect van deze internationale handel is in Europa en vooral ook in Nederland steeds meer en sneller voelbaar."

Ze wees ook op de toegenomen dreiging tegen politie, officieren van justitie en journalisten die over (de gevolgen van) drugshandel schrijven. "Wij laten ons niet weerhouden door dreigementen. Wij staan voor een fatsoenlijke rechtstaat waarbinnen we criminaliteit begrenzen, preventieve barrières bekrachtigen en gewone burgers en overheidsdienaren beschermen."

Het effect van deze internationale handel is in Europa en vooral ook in Nederland steeds meer en sneller voelbaar.
Jannine van den Berg, chef Landelijke Eenheid