Direct naar artikelinhoud

Gemeente eist 15 kunstwerken uit MC Slotervaart terug

De gemeente Amsterdam eist vijftien kunst­werken op uit de failliete boedel van het MC Slotervaart. Het gaat onder meer om 'belangrijk en monumentaal werk' van Karel Appel.

Interim-directeur Jan Willem Sieburgh van het Stede­l­ijk Museum verwacht dat de vijftien overgebleven kunstwerken uit het Slotervaart worden geretourneerd.Beeld Dingena Mol

De vijftien teruggevraagde kunstwerken maken deel uit van een verzameling van 37 objecten die de gemeente Amsterdam sinds de opening van het ziekenhuis in 1976 heeft uitgeleend.

De rest is kwijt.

De werken kwamen alle uit de collectie van het Stedelijk Museum. Dat attendeerde de gemeente nu ook op de achtergebleven kunst die nog altijd gemeentebezit is, zegt interim-directeur Jan Willem Sieburgh.

"Bij een faillissement van een ziekenhuis denkt iedereen vanzelfsprekend als eerste aan de patiënten en het personeel, maar de kunst mag niet worden vergeten. Ik heb de gemeente geadviseerd dit de curator te laten weten voordat die ze te gelde maakt. Omdat de werken geleend zijn, horen ze niet bij de boedel."

Marcel Paapst, woordvoerder van de curator van het ziekenhuis, bevestigt dat hij in december een verzoek van de gemeente heeft ontvangen. "De mobiele kunst, zoals enkele schilderijen, is ondergebracht in een depot. Andere, vaste objecten, zijn nog in het ziekenhuis."

Karel Appel
Voor de curator had de kunst aanvankelijk 'niet de eerste prioriteit'. "We moeten nog inventariseren wat er precies is." Hij verwacht binnen enkele dagen met resultaat te komen. Eén ding is volgens Paapst wel zeker: "De Appel hangt er nog."

De curator doelt op een glasappliqué van Karel Appel in de hal bij de entree van het ziekenhuis.

Kunstadviseur en taxateur Matthijs Erdman noemde het uit 1976 daterende in Het Parool eerder 'belangrijk, monumentaal en uniek'. Ook zei hij: "De waarde is moeilijk te bepalen. Het is waarschijnlijk alleen geschikt voor een ander groot gebouw."

Het is een van de twee glasramen die Appel in Amsterdam heeft gemaakt. Het andere is 30 meter lang en in bezit van ABN Amro.

Het werd in 2012 getaxeerd op een verzekeringswaarde van 3 miljoen euro. Kunsthistorica Yteke Spoelstra zei eerder dat het werk in het Slotervaart daarmee vergelijkbaar is.

Vernietigd
Toen het Stedelijk in 2009 de werken inspecteerde die in langdurige bruikleen waren, werd duidelijk dat van de 37 werken er 22 niet meer in het ziekenhuis aanwezig waren.

Waar de kunst is gebleven, is onbekend. Vermoedelijk werden enkele werken, zoals wandkunst, bij verbouwingen vernietigd. Ook zouden sommige schilderijen in de loop der jaren zijn weggegeven.

Volgens Sieburgh is het lastig vast te stellen welke waarde de collectie van het Slotervaart vertegenwoordigt. Het gaat volgens hem voornamelijk om werken van zogeheten BKR-kunstenaars, die in ruil voor kunstwerken een gesubsidieerd salaris ontvingen.

Zij leverden bij de opening van het ziekenhuis 25 'mobiele kunstwerken'.
Later kwamen daar nog twaalf kunstwerken in opdracht bij: de 'onroerende' kunstwerken die onderdeel waren van het gebouw.

Omdat in 2006, bij de verzelfstandiging van het Stedelijk, de registratieplicht van de ziekenhuiskunst werd beëindigd, is het Sieburgh niet exact duidelijk welke kunst nog in het ziekenhuis aanwezig is. Hij zegt te verwachten dat de vijftien overgebleven werken worden geretourneerd.

We moeten nagaan wat er precies is. De Appel hangt er nog

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.