Direct naar artikelinhoud

Ombudsman: 'Stad is slachtoffer van economische overbegrazing'

Amsterdam moet meer doen om de situatie in de binnenstad onder controle te krijgen, vindt de gemeentelijk ombudsman: extra handhaving, een toekomstvisie en een verbod op eten op straat.

De Ombudsman stelt een verbod op eten en drinken op de Wallen voorBeeld ANP

Er kan nog een flinke tand bij, stelt Arre Zuurmond, ombudsman van de gemeente Amsterdam, in zijn eindrapport Feesten of beesten. Dat rapport is het resultaat van bijna drie jaar onderzoek naar de situatie in de binnenstad, waarbij hij ook vier maanden op de Wallen woonde.

"Er wordt gefeest maar vooral veel te veel gebeest," aldus Zuurmond, die het rapport zondagavond presenteerde in De Balie.

Zuurmond pleit voor 'Venetiaanse maatregelen', waarmee hij verwijst naar de plannen die de Italiaanse toeristentrekker neemt om het 'lompe gedrag' van toeristen in te dammen.

Een verbod op eten en drinken in bepaalde straten, bijvoorbeeld. Met name op de Wallen eten toeristen hun fastfood op straat op. Ook zou Amsterdam de aandelen in Schiphol moeten gebruiken om het aantal goedkope vluchten, met drommen toeristen, te beperken.

Zeven hoofdproblemen
De Amsterdamse binnenstad is het slachtoffer van 'economische overbegrazing', aldus Zuurmond, waarbij partijen streven naar zo veel mogelijk winst. "Inwoners en bewonderaars hebben het nakijken."

De overheid heeft volgens Zuurmond verkeerde keuzes gemaakt door te bezuinigen en terug te treden. Het streven naar efficiëntie leidt er bijvoorbeeld toe dat vuilniswagens alleen nog maar bakken legen en er niet meer wordt omgekeken naar losliggende vuilniszakken.

Zuurmond signaleert zeven hoofdproblemen waarover wordt geklaagd: vervuiling, overlast, overtoerisme, dak- en thuislozen, sekswerk, drugs en ondermijning. Hier en daar gebeurt al wat; zo heeft burgemeester Femke Halsema eind vorig jaar ingezet op extra handhaving van het alcoholverbod en snellere inning van boetes. Dat is nog lang niet genoeg, zegt Zuurmond die wil dat meer handhavers de straat op gaan en werkelijk optreden.

De ombudsman pleit voor betere, slimmere en vooral langdurigere maatregelen. Wat willen we met de stad en haar historisch hart? Het ontwikkelen van zo'n visie vergt tijd en debat - en tot die tijd moet er bijvoorbeeld cameratoezicht komen om het dumpen van vuilnis tegen te gaan.

Veel dak- en thuislozen
Controleurs van horeca werken te weinig avonden, aldus Zuurmond, er zijn te weinig mensen om taxi's te controleren, of ze beschikken over te beperkte bevoegdheden. De gemeente zou klachten moeten meenemen in de beoordeling van een vergunningsaanvraag.

Klagers zijn veelal kosmopolieten die van de stad en haar dynamiek houden

Zuurmond was verrast door het grote aantal dak- en thuislozen op de Wallen; een vaste kern van dertig tot vijftig mensen, plus een wisselende groep van enkele honderden. Ze willen of mogen de opvang niet in. Vaak zijn ze dronken of verward en daarmee een bron van overlast.

Niet gehoord
De ombudsman komt op voor de klagende Amsterdammers. Hun klachten zijn volgens Zuurmond vaak terecht, maar ze voelen zich niet gehoord. Of ze worden weggezet als mensen die van Amsterdam een 'Lunteren aan de Amstel' willen maken. "Klagers zijn veelal kosmopolieten die van de stad en haar dynamiek houden en hier al langer wonen dan menig Amsterdammer. Maar de drukte is zo groot dat ze uitgeput raken."

Burgemeester Halsema komt nog met maatregelen voor de middellange termijn. Na de zomer presenteert ze een toekomstvisie. Halsema: "We moeten iets doen aan toeristenstromen, wangedrag, maar ook aan de manier waarop naar dit gebied wordt gekeken. Nu wordt het vooral als een economische zone gezien en minder als een cultuurhistorisch gebied."

Lees ook: Ombudsman: Amsterdam zit in een handhavingscrisishttps://www.parool.nl/amsterdam/ombudsman-amsterdam-zit-in-een-handhavingscrisis~a4607429/

Volgens de gemeentelijk ombudsman, Arre Zuurmond, is er behoefte aan betere, slimmere en vooral langduriger maat­regelen.Beeld Martin Dijkstra