Direct naar artikelinhoud

Dit is de koudste straat van Amsterdam

De schaatskoorts slaat toe, plassen zijn bevroren en voor dinsdag wordt sneeuw en gladheid verwacht. Het is eindelijk winters koud in de stad, maar in één straat in Amsterdam glibber je altijd net iets eerder dan in de rest van de stad.

De Cuserstraat is de koudste straat van Amsterdam, onder andere door de vrijstaande huizen en weinig bomenBeeld Lin Woldendorp

Liggen de krabbers bij de meeste Amsterdammers nog ergens diep en vergeten in het handschoenenkastje, grote kans dat bewoners van de De Cuserstraat in Zuid ze al tevoorschijn hebben gehaald.

In die straat is het volgens Erik Neumeier, toezichthouder gladheidsbestrijding van de gemeente Amsterdam, namelijk altijd net iets eerder koud. Neumeier houdt samen met een aantal collega's en een weercomputer onder meer de wegdektemperatuur in de gaten. Zo wordt besloten of wel of niet gestrooid moet worden.

"Heel bizar, is er in heel Amsterdam niets te zien, zie je daar al bevroren autoruiten." 

Waar dat door komt, weten ze bij de gemeente niet. Wellicht ligt het aan het kleine aantal bomen, of de lage gebouwen. Misschien komt het door de breedte van de straat, de ligging nabij het Amsterdamse Bos?

Bomen
Bij Weeronline hebben ze, na de straat en ligging in Buitenveldert te hebben bekeken via Google Streetview, wel een idee. "De straat is heel open," zegt meteoroloog Jaco van Wezel, "en kan daardoor gemakkelijk afkoelen. Veel bomen en hogere gebouwen voorkomen dit. Kijk naar veel andere straten in Amsterdam: daar staan veel woningen dicht bij elkaar, die stralen warmte uit."

Maar er speelt meer mee. "Je kunt via Google zien dat het asfalt aan de zijkant, bij het fietspad, rood is. Dat deel is nog kouder dan de rest van de weg. Door het vermengen van de verf met het asfalt verandert de eigenschap van het materiaal. Daarom wordt op fietspaden vaker met zout gestrooid."  

1 graad
Er zijn meer factoren die mee kunnen spelen, zoals de ondergrond. "Ligt onder het asfalt zand, dan koelt het sneller af dan bij een ondergrond van bijvoorbeeld klei." En dan is er nog de wind. "Afkoeling begint aan de grond. Staat er wind, dan mengt de koude lucht met warmere lucht, maar is het windstil dan overheerst de kou."

In de Cuserstraat moeten bewoners eerder hun ruiten krabben dan in andere straten in AmsterdamBeeld Lin Woldendorp

Veel kouder is het in de De Cuserstraat overigens niet; slechts één graad. Je begeeft je, wanneer je de bocht om komt niet plotseling in Siberië en ook extra thermo-ondergoed hoef je er niet aan. Je merkt het volgens een woordvoerder van de gemeente alleen maar aan het ijs op de ramen. Speciale maatregelen zijn er dan ook niet en strooiwagens worden, net als in andere delen van de stad, ingezet om gladheid voorkomen.   

Een andere plek waar het altijd net iets kouder is, is de Uyllanderbrug tussen IJburg en Diemen, zegt de gemeentewoordvoerder, en ook in landelijk Noord kan het frisser zijn.

Rood asfalt is kouder, daarom wordt op fietspaden vaker gestrooid