Direct naar artikelinhoud

Huisartsen willen taken afstoten: geen wissewasjes meer

De huisarts krijgt zoveel extra werk op het bord, dat het hoog tijd is om grenzen te stellen: 's avonds alleen nog spoedgevallen. En overdag is er geen ruimte meer voor zaken als afslankcursussen.

Huisartsen willen taken afstoten: geen wissewasjes meer
Beeld ANP

Voortdurend en tegen de regels in melden patiënten zich 's nachts onaangekondigd bij de huisartsenpost met kwalen die best tot de volgende ochtend kunnen wachten.

Een rare moedervlek. Een licht verzwikte enkel. Een beginnende oorpijn.

Dat moet afgelopen zijn, zeggen de huisartsen nu. De huisartsenposten zijn er in de avond en de nacht voor de spoedgevallen - zoals druk op de borst of een fikse hechtwond. En als patiënten zich daar met wissewasjes melden, moeten ze naar huis worden gestuurd met de boodschap dat ze de volgende ochtend bij hun eigen huisarts terechtkunnen. Nu gebeurt dat veel te weinig.

Nieuwe stijl
De emmer van de huisarts stroomt al geruime tijd over. Op initiatief van acht huisartsen­verenigingen en organisaties hebben duizenden huisartsen in enquêtes en zestig bijeenkomsten zich uitgesproken over de vraag: wat is de taak van de huisarts?

Maar vooral ook: wat niet? Maandag werd de huisarts nieuwe stijl op een congres in Woudschoten gepresenteerd.

Ja, de huisarts is er voor de spoedzorg. En nee, dat betekent niet dat je 's nachts met een kleine kwaal naar de huisartsenpost kunt gaan.

"De 24 uurseconomie is mooi, maar dat is voor de huisartsenzorg niet vol te houden. Niet met het huidige aantal huisartsen," zegt bestuurder Wendy Borneman van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

"Een huisarts is geen Albert Heijn, waar je tot tien uur 's avonds je boodschappen kunt doen," zegt de Amsterdamse huisarts Bart Meijman van actiegroep Het Roer Gaat Om.

Stervensbegeleiding
De huisarts moet, zo heeft de beroepsgroep besloten, weer terug naar de kern: dokteren. Ze behandelen aandoeningen, verwijzen, begeleiden stervende mensen en houden alle medische ontwikkelingen bij om patiënten goed te kunnen adviseren. Ook zijn zij eerste aanspreekpunt voor andere zorgverleners.

De laatste jaren kregen de huisartsen steeds meer taken naar zich toe geschoven, ook omdat zorg uit de ziekenhuizen naar de huisartsenpraktijk wordt verplaatst. Daar hebben ze hun handen vol aan.

Er zijn ook zaken waar de huisarts nu van zegt: goed dat het gebeurt, maar niet door ons. Wandelclubjes en afvalsessies, bijvoorbeeld. Of het oplossen van maatschappelijke problemen.

"Dokters willen dokters blijven," zegt Borneman. Tijd van de huisartsen is schaars. Uit onderzoek bleek vorige maand dat in veel regio's in Nederland de komende vijf jaar een tekort aan huisartsen dreigt te ontstaan. Uit een ander recent onderzoek bleek dat de fulltime werkweek van een huisarts gemiddeld 59 uur telt.

Een huisarts is geen Albert Heijn, waar je tot tien uur 's avonds je boodschappen kunt doen

"Wij kunnen ons niet langer permitteren om 's nachts mensen te behandelen met een ingegroeide teennagel of pijn aan de schouder," zegt Meijman.

De huisartsen die 's nachts de diensten draaien, hebben overdag hun eigen praktijk. Als ze nog meer worden belast, is de vrees dat ze de brui geven aan deze verplichting.

Volgens Stella Zonneveld van de Huisartsenkring Amsterdam wordt de volgende stap 'spannend'. "Hoe gaan we dit uitvoeren? In de zomer was er wegens personeelsgebrek slechts één huisartsenpost in de nacht open. Het was een noodscenario, maar eigenlijk werd er gewerkt zoals nu de bedoeling is: alleen de spoedgevallen. En dat is de artsen, en ook de patiënten, goed bevallen."

Lees verder: Huisartsen spreken zich uit: dokters willen dokters blijven

Wij kunnen ons niet langer permitteren om 's nachts mensen te behandelen met een ingegroeide teennagel

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.