Direct naar artikelinhoud
Column

Breinscheet Blue Monday is een belediging

James WorthyBeeld Agata Nowicka

Het is vandaag Blue Monday. De deprimerendste dag van het jaar, althans, zo staat de derde dag van januari al jaren te boek. Het is een dag die je moet zien te overleven.

Blue Monday is de dag die als geen ander symboliseert hoe een groot deel van de wereldbevolking nog steeds over bepaalde geestesziekten denkt.

En waar ik denkt zeg, bedoel ik het bijkans ontkennen van de grootst denkbare kwelling waar een mens in zijn of haar leven mee te maken kan krijgen.

Blue Monday is een pseudowetenschappelijke for­mule. Een formule die ooit in het leven lijkt te zijn geroepen voor of door een reisbureau, en dat is ook zo.

Voel je je down? Ben je nog een beetje blut van de feestdagen? Voel je je sip door het weer? Vlieg dan voor 99 pond naar Marbella!!!

En het doodenge is dat die pseudowetenschappelijke breinscheet door veel mensen als de waarheid wordt gezien. Vandaag is een gevaarlijke dag. In elke volwassen krant zal een foto staan van een meisje dat door de regen loopt en naar de grond kijkt.

Pas op! Het is de derde maandag van januari! Trek je gladste regenjas aan en laat de neerslachtigheid van je afglijden. Laat je niet verrassen door het kilste blauw en zorg ervoor dat je vandaag extra sterk in je schoenen staat. Je kunt het! En vergeet niet dat het morgen gewoon weer een normale dinsdag is. Morgen ben je veilig.

Blue Monday, in Nederland ook wel deprimaandag genoemd, is een belediging voor iedereen die weet, voor iedereen die voelt of ooit heeft gevoeld hoe donker de duisternis daadwerkelijk kan zijn.

Door dit soort dagen, die in feite gewoon om onbehagen draaien, is het natuurlijk niet meer dan logisch dat veel mensen nog steeds geen verschil kunnen zien tussen een depressie en een gevoel van onbehagen.

Het is vandaag de somberste dag van het jaar. Voor iedereen! Dat is pseudowetenschappelijk bewezen.

Het weer + de tijd van het jaar + je gebrek aan motivatie + je financiële situatie = een onontloopbare dreiging die na vierentwintig uur wel weer ontloopbaar zal zijn.

Dat massale, het slaat helemaal nergens op, maar dat de nadruk op het tijdelijke ligt, is niets minder dan gek­makend. Morgen ben je weer veilig. Dan zal de broeitijd verstreken zijn. Ja, morgen zit ons mentaal welbevinden weer stevig op de troon. De indringers zullen zijn opgepakt en terechtgesteld.

Morgen is het dinsdag en dinsdag is, zoals iedere pseudowetenschapper weet, de rustdag voor dat wat ons kapot wil maken. Op dinsdag slaapt het uit en doucht het een halfuur langer dan normaal. Op dinsdag is het niet zo streng voor zichzelf en eet het vier witte boterhammen met melkchocolade vlokken als ontbijt.

Daarna gaat het naar een museum of stapt het op een rondvaartboot. En de dinsdag is geen dinsdag zonder kaasfondue. Niets maakt de donkerte gelukkiger dan oud stokbrood, een lange vork en een borrelende kazige pap in een oranje pan.

Net voor middernacht pakt het een taxi naar huis. "Verdikkeme, dat was een mooie dag," zegt het, terwijl het door de knieën gaat en de poststukken van de mat plukt.

Het ziet een brief van Waternet, een aanmaning van Ziggo, een folder van een parfumerie en de nieuwe Linda. Dan ziet het nog een blauwe envelop liggen. Het scheurt de envelop open en leest de kaart:

Happy Blue Monday! We wensen je een fijne derde
maandag van januari. Maak ze gek, tijger!
Liefs,
Mamma en pappa.

De in Amsterdam geboren en getogen schrijver James Worthy (1980) probeert in zijn columns iets van het leven te begrijpen. Lees al zijn columns hier terug. 

Reageren? james@parool.nl

Door dit soort dagen is het niet meer dan logisch dat veel mensen geen verschil zien tussen een depressie en een gevoel van onbehagen