Direct naar artikelinhoud

Student blijft zweven na rumoerig UvA-debat

Studenten overtuigen doe je niet met oud politiek gedoe. Ze willen woningen, diversiteitsquota, en een klein groepje eist actie tegen Forum voor Democratie.

Lijsttrekkers op een kluitje. Moderator Ruben Koops deelt spreektijd uitBeeld Dingena Mol

Het blijft de UvA. Er is een traditie van protest in stand te houden, dus staat zelfs bij het grote studentenverkiezingsdebat van Het Parool en de UvA op Roeterseiland een groepje fanatieke studenten met spandoeken. Ze zijn tegen de komst van Forum voor Democratie, die ze een racistische partij vinden. 

Dat Sylvana Simons van Bij1 haar deelname afzegde omdat ze weigerde met FvD-lijsttrekker Annabel Nanninga in debat te gaan, vinden deze studenten, die allemaal anoniem willen blijven, terecht. 

Na aanvang gooit een groepje naar binnen geglipte activisten de flyers, ondertekend door de Anti-Fascistische Actie, van het balkon de collegezaal in.

Kort en hevig is het protest, beveiligers zetten de demonstranten al gauw de zaal uit.

Het verkiezingsdebat met de vijf grootste gemeentepartijen en de drie belangrijkste uitdagers gaat daarna onverstoord door. De Partij voor de Dieren neemt de plaats in van Bij1.

Waardevol publiek
De redelijk gevulde zaal heeft een waardevol publiek: studenten maken met hun tienduizenden een groot deel van het potentiële kiesvolk uit. Genoeg zwevers ook aanwezig. Zeker de helft weet nog niet op wie hij gaat stemmen.

Stellingen over studentenhuisvesting, internationale studenten, diversiteitsquota en Airbnb liggen dichtbij hun belevingswereld en trekken misschien net een twijfelaar over de streep.

Maar zodra politici van de zittende partijen soebatten over wie wat wanneer stemde tijdens de afgelopen raadsperiode, pakt een paar studenten resoluut hun tas in.

Twitter bericht wordt geladen...

Leuker is de persoonlijke noot van de lijsttrekkers, via een vrolijk raadspel. Zo leren we dat Eric van der Burg (VVD) lid was van een operettevereniging, Marjolein Moorman (PvdA) betaald 'handmodel' is geweest voor een spotje van de SP, Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren) ooit een prijs won voor 'smerigste studentenkeuken' en Mourad Taimounti (Denk) op zijn negentiende een ponytail had, die zijn vader 's nachts stiekem wilde afknippen.

Vlekkeloos Engels
Verrassend genoeg zijn er weinig vragen uit de zaal. Een student wil weten waar de door alle partijen beloofde extra studentenwoningen komen. Nieuw-West vindt ze namelijk te ver fietsen. En over internationalisering kunnen de meeste partijen wel wat roepen, maar over beleid van de universiteit hebben ze eigenlijk niets te zeggen.

Een voorstel om de vraag dan maar aan de aanwezige UvA-collegevoorzitter te stellen wordt gracieus afgewimpeld. Eén student laat in het Engels horen wat de nieuwe realiteit is op de campus. Annabel Nanninga gaat er in dezelfde taal vlekkeloos op in, al verkondigt ze wel dat de studie Nederlands Recht in het Engels wordt gegeven, wat op de UvA overigens niet het geval is. 

Over eventueel diversiteitsquotum bij instellingen waarmee de gemeente werkt - Denk is opmerkelijk genoeg tegen, FvD ook, de andere partijen voor - zijn de studenten wel uitgesproken. Velen vinden een quotum onmisbaar. Eén studente spreekt alle lijsttrekkers aan op het gebrek aan diversiteit op de kieslijst.

Twijfel
Na het debat blijft de twijfel. Hugo (18), rechtenstudent, zweeft nog tussen SP, GroenLinks en D66. Terwijl Joost (19), student business and administration, een van de weinige FvD-leden onder linkse studenten, naar de VVD neigt, omdat hij Nanninga's optreden vindt tegenvallen. En Wynona Redmond (30), rechtenstudente uit Suriname, wil zelf graag de politiek in. "Ik twijfel alleen nog welke partij."

Van de demonstratie zijn ze nauwelijks onder de indruk. En Sylvana Simons had er gewoon moeten zijn. Redmond: "Als politicus moet je met alle kritiek, ook racistische, kunnen omgaan. Je moet jezelf nooit buiten het debat plaatsen."

Bekijk hier het liveblog van het Parool/UvA-debat

Eén studente spreekt alle lijsttrekkers aan op het gebrek aan diversiteit op de kieslijst

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like Amsterdam Kiest op Facebook om niets meer te missen.

Stemadvies nodig? Vul de Kieswijzer van Het Parool in.