Direct naar artikelinhoud

Die Porsche 'is geleend': jagen op zwart geld in de PC Hooft

De P.C. Hooftstraat is ook in de feestmaand vergeven van criminelen op zoek naar dure spullen. Politie en belastingdienst jagen op zwart geld. Winkels moeten geen pakken cash aannemen, vinden ze.

De controle-actie van de politie en de fiscus­Beeld Het Parool

Een naaste familielid van een van de meest gezochte criminelen van Nederland heeft een uitkering. Toch rijdt de 19-jarige met een vriend in een sportieve Porsche Cayenne de P.C. Hooftstraat uit, waar hij bij Christian Louboutin voor 1200 euro contant een paar schoenen heeft afgerekend. Voor zijn zusje dat gaat trouwen, legt hij uit als hij verderop in Zuid aan de kant is gezet.

Het is de zesde keer in twee maanden dat hij agenten vertelt dat hij die Porsche heeft geleend. Hij heeft een schuld bij de belasting maar mazzelt, want de fiscus heeft als norm dat die schoenen niet in beslag worden genomen omdat ze op een veiling te weinig opbrengen.

Spotters
De jonge telg van de beruchte onderwereldclan is de tweede bestuurder die wordt aangehouden in een controle van de politie en de belastingdienst. Onopvallende 'spotters' zoeken in en rond de winkels opvallende klanten en slaan alarm als die met pakken cash afrekenen.

Eerst zijn al twee sjofel geklede Zwollenaren gevolgd die schichtig een tas van Louis Vuitton in de kofferbak legden. Ze hebben hun aankopen contant betaald. De één (22) heeft een strafblad met 17 vermogensmisdrijven, drie drugszaken en drie verkeerszaken, de ander (30) eentje met negen geweldszaken, twee vermogensmisdrijven en twee drugszaken.

Als agenten een praatje met ze aanknopen, weigeren ze de auto te laten doorzoeken; de controleurs kunnen hun daartoe nu ook niet dwingen.

'Vuurwapengevaarlijk'
Soms lopen controles zo met een sisser af. Vaak is dat niet zo. Recent werd de koopster van een tas van 1400 euro aangegeven bij de instantie waar ze een uitkering had, omdat ze in de schuldhulpverlening zat en haar aankoop niet kon verklaren.

De koper die 18.000 euro neerlegde voor exclusieve spullen en bij een juwelier een glimmend 'klokkie' (horloge) met 525 briefjes van twintig betaalde, viel op. Hij bleek veroordeeld voor het uit de haven halen van drugs en mocht een openstaande schuld van 19.000 euro pinnen bij een deurwaarder. Hij zette de komma verkeerd, waarna de betaalautomaat zonder haperen 190.000 euro van zijn rekening af schreef. Dat verschil kreeg hij vanzelfsprekend terug.

525

Het viel op dat de koper ‘een klokkie’ betaalde met 525 briefjes van 20 euro.

Als de schemering in donker overgaat, herkennen we onder de vier inzittenden van een Range Rover die op de Eerste Constantijn Huygensstraat aan de kant is gezet, twee criminelen. Het kwartet viel op bij Gassan Diamonds, waar de mannen uitvoerig dure sieraden bekeken.

Van de drie Nederlanders en een Brit staan er twee als 'vuurwapengevaarlijk' in de systemen. De recordhouder heeft 44 vermogensmisdrijven, vijf geweldsmisdrijven en twee drugszaken op zijn strafblad. Ze laten zich lachend fouilleren. De politie mag ook hun bolide doorzoeken, maar vindt niets onoorbaars.

Nieuwe controles
Ook vanavond doen vanzelfsprekend niet alleen maar criminelen 'de PC' aan. Het arsenaal min of meer bekende Nederlanders schuift voorbij en een enkele profvoetballer (of vader van een profvoetballer), te midden van de andere klanten met een voorkeur voor duur.

Maar op hen is de aandacht nu niet gevestigd. Wel op een Italiaanse drugshandelaar in een Audi (zes drugsdelicten, zes vermogensmisdrijven, twee geweldsmisdrijven en een verkeerszaak) en twee Turks Nederlandse broers in een Mercedes.

De laatsten zijn veroordeeld voor het bezit van drugs en explosieven en zijn verdacht van het financieren van terrorisme. De bijrijder, met een UWV-uitkering, blijkt een Breitinghorloge van 3500 euro te hebben gekocht. De diensten zullen zijn aankoop bij de uitkeringsinstantie melden, ook al pinde hij.

De politie overweegt binnenkort nieuwe controles te houden.

Ze laten zich lachend fouilleren; de politie mag hun bolide doorzoeken