Direct naar artikelinhoud

Nobel streven: een Sinterklaascadeau voor ieder kind

Duizenden kinderen in Amsterdam vieren geen pakjesavond, omdat hun ouders geen geld voor cadeautjes hebben. Gelukkig zijn er hulpsinterklazen in de vorm van vrijwilligersorganisaties.

Nobel streven: een Sinterklaascadeau voor ieder kind
Beeld Getty Images

Sinterklaasavond hoort voor gezinnen een van de leukste avonden van het jaar te zijn. De blijdschap van de kinderen bij het zien van de cadeaus die ze op hun verlanglijstje schreven, de blijdschap van ouders bij het zien van hun kinderen die door het dolle heen zijn. Met wat geluk komen er nog een paar Pieten binnen om gedag te zeggen.

Helaas is het Sinterklaasfeest voor gezinnen die in armoede leven juist een extra bron van zorg, iets waar ze maanden tegenop zien. Ze moeten geld uitgeven dat ze niet hebben, of de avond geruisloos voorbij laten gaan.

Het zorgt voor schrijnende situaties. Leg als ouder maar eens uit aan je dochter van vijf waarom ze geen cadeautjes krijgt van Sinterklaas en haar klasgenoten wel. Nee, ze is niet stout geweest. Maar toch zingen we: 'Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe.' Dat kan zo'n meisje het gevoel geven dat Sinterklaas meer gesteld is op andere kinderen. Dat beeld wordt bevestigd als ze de volgende dag op school komt en haar klasgenoten met al hun cadeautjes ziet.

Daarom kiezen veel ouders ervoor hun kinderen op jonge leeftijd te vertellen dat Sinterklaas niet bestaat. Uit bescherming, maar de lol is er dan natuurlijk wel een beetje af. Dat moet anders, dachten de oprichters van Sinterklaas Bestaat en Sintvoorieder1.

Sinterklaas Bestaat
Rond deze tijd van het jaar is het altijd druk in het hoofd van Kiki Hirschfeldt (39), voorzitter van stichting Sinterklaas Bestaat. Naast haar fulltime werkzaamheden als directeur van Coebergh, een communicatiebureau in Amsterdam, organiseert ze sinds 2005 een sinterklaasfeest voor kinderen die in armoede opgroeien. Dit jaar heeft ze voor ongeveer 200 Amsterdamse gezinnen een zak met cadeautjes ingezameld.

Vanaf september begint de agenda dicht te slibben. Ze vraagt bedrijven of ze willen doneren, onderhoudt contact met de Voedselbank, jeugdinstellingen en gezinnen, stuurt vrijwilligers aan, maakt een begroting en pakt cadeautjes in. En dan de climax waar ze het allemaal voor doet: het sinterklaasfeest op 1 december. "Ik weet soms van gekkigheid niet hoe ik alles aan elkaar vlecht. Maar het lukt."

Dat feest is belangrijk, want het gaat Hirschfeldt niet enkel om het overhandigen van cadeautjes. Sinterklaas draait ook om pakjesavond, de spanning of Sinterklaas en zijn Pieten langskomen, of ze wel goed hebben gelezen wat op het lijstje stond. "Als Sinterklaas en zijn Pieten de feestzaal binnenstappen met zakken vol cadeaus en pepernoten, worden die kinderen zo enthousiast," zegt Hirschfeldt. "Zodra ik al die blije koppies zie, weet ik weer waarvoor ik het doe."

Taboe
Toen ze de stichting in 2005 oprichtte, was ze net werkzaam bij Coebergh. Ze voelde al direct dat ze iets goeds wilde doen naast het werk waarmee ze haar geld verdiende. "Er was toen, en er is nog steeds, veel armoede in Nederland. Het was een taboe. Mensen zeiden: 'Armoede? In Nederland? Ben je gek!' Maar de cijfers liegen er niet om: bijna 300.000 kinderen groeien op in armoede."

Sinterklaas Bestaat groeide  hard en is inmiddels in twaalf steden actief, al moet gezegd dat ze dit jaar maar in twee steden cadeautjes inzamelen. Enerzijds omdat er minder geld en cadeaus zijn gedoneerd, anderzijds vanwege tijdsdruk.

Hirschfeldt: "Dit werk eist zijn tol. Daarom hebben we dit jaar besloten het alleen in Amsterdam en Hilversum te doen. We draaien op vrijwilligers en zijn afhankelijk van donaties van derden. Je kunt gezinnen geen hoop geven en ze vervolgens teleurstellen omdat er te weinig cadeaus zijn."

Garagebox
Sinterklaas Bestaat is afhankelijk van bedrijven die geld of cadeaus doneren. Er zijn ook gezinnen die kleine bedragen storten of cadeautjes afleveren, maar het is niet genoeg om honderden of zelfs duizenden kinderen van cadeautjes te voorzien.

In Amsterdam werkt Sinterklaas Bestaat samen met instanties die in contact staan met arme gezinnen, zoals de Voedselbank of jeugdinstellingen.

Zodra ik al die blije koppies zie, weet ik weer waarvoor ik het doe

Via die partijen worden gezinnen geselecteerd voor het sinterklaasfeest. Alle cadeautjes worden opgeslagen in een garagebox in Amsterdam en in een loods in Hilversum. Zodra alles binnen is, beginnen tientallen vrijwilligers met inpakken. Een ander team vrijwilligers is druk in de weer met de voorbereiding van het feest. Hirschfeldt is overal nauw bij betrokken.

Sintvoorieder1
Gelukkig voor Hirschfeldt zijn er meer initiatieven die zich inzetten voor een sinterklaasfeest voor arme gezinnen. Zo reed Rosalie Blom van stichting Sintvoorieder1 eind november met een vrachtwagen met duizend cadeaupakketten vanuit Den Haag naar Amsterdam. Ze leverde alles af bij de Voedselbank en (jeugd)instellingen waarmee ze samenwerken.

Sintvoorieder1 is tien jaar geleden opgericht door twee moeders die niet alleen hun eigen kinderen, maar ook kinderen die in armoede opgroeien een leuk sinterklaasfeest willen geven. Dat lukt aardig, want dit jaar stelden ze meer dan 10.000 pakketten samen, bestaand uit drie cadeautjes en een chocoladeletter.

Die cadeaus worden verdeeld over meerdere steden, waaronder Den Haag, Amersfoort en Amsterdam. Blom: "Het zijn allemaal nieuwe cadeaus, we willen niets tweedehands kopen. Het zijn pakketten die je als ouder écht aan je kind wilt geven."

140 kuub
De cadeaus worden afgeleverd bij de Voedselbank en instellingen die kinderen opvangen die in een crisissituatie zijn terechtgekomen, door bijvoorbeeld huiselijk geweld.

De Voedselbank in Amsterdam krijgt ook cadeautjes van Lions Club Gijs, de Amsterdamse afdeling van de internationale liefdadigheidsorganisatie Lions Club. Zij zamelen al 14 jaar cadeautjes in voor de Voedselbank en dit jaar wisten ze 140 kuub speelgoed bij elkaar te sprokkelen.

Met alle cadeaus die de Voedselbank in Amsterdam ontvangt, organiseren ze een groot sinterklaasfeest voor de kinderen. De organisatie verwacht dat er Pieten langskomen om gedag te zeggen.

Het zijn pakketten die je als ouder écht aan je kind wilt geven

Wat is arm?

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) groeien in Nederland 277.000 kinderen op in armoede. Daarvan zijn er 110.000 al minstens 4 jaar achtereen arm. In Amsterdam gaat het om 35.000 kinderen.

Het CBS bestempelt een huishouden als arm als ze onder de lage-inkomensgrens zitten. In Nederland leef je onder die grens als je als alleenstaande met één kind minder dan 1370 euro per maand netto ontvangt. Voor een paar met één kind ligt de grens op 1720 euro, voor een paar met drie kinderen op 2120 euro.