Direct naar artikelinhoud
fotoserie

Dit zijn de highlights van het Amsterdam Light Festival

Tijdens de zevende editie van het Amsterdam Light Festival is tot en met 20 januari weer veel moois te zien. Dit zijn de highlights.

Aftereal van Yasuhiro Chida, te zien in het WerttheimparkBeeld Janus van den Eijnden

Two Lamps - Herengracht (Gouden Bocht)
In de Gouden Bocht van de Herengracht zijn twee enorme, sterk verlichte bureaulampen te zien van Jeroen Henneman. Hij is dit jaar eregast en ontwierp speciaal voor het Light Festival Two Lamps (een kleinere versie is in een gelimiteerde oplage te koop via het festival).

Two lamps - Jeroen HennemanBeeld Janus van den Eijnden

Starry Night - Herengracht/Leidsegracht
De Servische kunstenaars Ivana Jelic en Pavle Petrovic geven Amsterdam haar sterrenhemel terug. Herkenbaar beeld? Het kunstwerk dat uit 1400 gekleurde lampjes  bestaat is geïnspireerd op het beroemde schilderij van Vincent van Gogh, dat nu in het Moma in New York hangt. De Servische makers betogen dat sterren in grote steden bijna nooit meer te zien zijn door de grootschalige lichtvervuiling. Zij geven die hemel nu terug, met het achterliggende idee dat we zien wat we zo missen.

Starry NightBeeld Janus van den Eijnden

Light a Wish - Herengracht/Herenstraat
paardenbloemen die over een lengte van honderden meters boven de Herengracht zweven, gemaakt door OGE Group uit Israël. Het werk verbeeldt het moment dat de pluisjes van een paardenbloem worden weggeblazen en je een wens mag doen. Zo ook de toeschouwers die naar dit lichtkunstwerk komen kijken.

Light a WishBeeld Janus van den Eijnden

Spider on the Bridge - Herengracht/Reguliersgracht
Net als Spider on the Bridge van de Franse Groupe LAPS, een enorme spin die weer uit 80 afzonderlijke spinnen van elk twee meter breed bestaat. Door het ledlicht te programmeren wordt gesuggereerd dat de spinnen allemaal bewegen.

Spider on the BridgeBeeld Janus van den Eijnden

Waiting - Herengracht/Wolvenstraat
We kijken er tot vervelens toe naar op ons computer- of telefoonscherm. Het draaiende wieltje dat ons laat weten dat we even moeten wachten terwijl we downloaden, bufferen, updaten of opnieuw opstarten. Bij Frank Foole's installatie Waiting krijgt het symbool, losgemaakt van je scherm en uitvergroot, opeens een andere, vreemde lading. Als een modern 'hiëroglief' hangt het aan de gevel.

Dit zijn de highlights van het Amsterdam Light Festival
Beeld Janus van den Eijnden

Parabolic Lightcloud - Jonas Daniël Meijerplein
Parabolic Lightcloud van het Australische kunstenaarsduo amigo&amigo is een wolk die sterk aan een lichtgevend diepzeebeest doet denken. Maar het is een uiterst vernuftig en technisch hoogstaand werk dat door de steeds veranderende lichtkleur menselijke emoties als verdriet, geluk en woede uitbeeldt.

Parabolic LightcloudBeeld amigo & amigo

O.T. 976 - Korte Prinsengracht-Eenhoornsluis
O.T. 976 van Stefan Reiss bestaat uit drie grote vlakken, die elk bestaan uit tientallen kabels en zich samen over de Eenhoornsluis vouwen. Voor dit kunstwerk heeft Reiss zich laten inspireren door de beroemde snaartheorie, die alles in ons universum kan verklaren. De snaartheorie gaat er vanuit dat alles in het heelal, van de mensen op aarde tot de verste sterren, verbonden is door kleine trillende deeltjes of 'snaren'.

O.T. 976Beeld Stefan Reiss

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.