Direct naar artikelinhoud

Amsterdam wil 52.500 nieuwe woningen bouwen voor 2025

De gemeente heeft ruimte en geld gevonden voor de bouw van 52.500 woningen in zeven jaar. Het linkse college zet in op veel sociale huur, maar er komen ook veel koopwoningen bij.

Amsterdam wil 52.500 nieuwe woningen bouwen voor 2025
Beeld Eva Plevier

Het gaat om "historisch hoge nieuwbouwaantallen," zei wethouder Laurens Ivens donderdagochtend bij de presentatie van de plannen van het college. "De plannen zijn er. Hopelijk zijn er ook voldoende bouwvakkers te vinden en gaat het rijk meewerken."

Het college wil in zijn bestuursperiode 7500 woningen per jaar bouwen en heeft ook al plannen bedacht voor de jaren daarna. Dit alles komt neer op 52.500 nieuwe woningen voor 2025.

Verspreid
De afgelopen jaren is al flink gebouwd, zo'n 6500 woningen per jaar. Maar de ambitie wordt de komende zeven jaar opgeschroefd.

"Diverse partijen stonden te juichen, maar daarna ging iedereen rekenen: kunnen we dit betalen, hebben we voldoende bouwvakkers? En bij de gemeente ging het om de vraag: hebben we voldoende plannen? Het was een hele puzzel, maar het is gelukt," aldus Ivens.

Deze 'historische aantallen' zijn nodig om de populariteit van de stad in goede banen te leiden, de groei van de bevolking bij te benen en de druk op de overkokende huizenmarkt te verlichten.

De woningen worden verspreid over de bestaande stad aangelegd, vooral rondom het IJ, alwaar de nieuwe wijken Houthavens en Buiksloterham verrijzen, op IJburg, Zeeburgereiland en op de Zuidas. 

Om die 52.500 woningen te halen, heeft het college plannen bedacht voor 73.093 huizen, ongeveer een kwart daarvan zal afvallen of vertraging oplopen. 

Huurstijging beperken
Circa eenderde van deze woningen, zo'n 24.000, is sociale huur. Ook is er ruimte voor meer dan 20.000 koophuizen, zo'n 28 procent van het totaal. Daarnaast zijn er bijna 12.000 middeldure en 8500 dure huurwoningen gepland.

Het linkse college wil vooral betaalbare woningen, maar de afgelopen jaren zijn al veel plannen in gang zijn gezet waarin veel koopwoningen zijn opgenomen. Hierdoor komen er dus ook nog de nodige duurdere huizen bij. 

Het college wil de huurstijgingen van de middeldure woningen, vooral geschikt voor docenten en verplegers, voor altijd beperken. Nu moet de huurstijging 25 jaar beperkt blijven. Daarna stijgen de huren zo snel dat die voor middeninkomens onbetaalbaar zijn. Deze eeuwigdurende stop op huurstijgingen kost de gemeente 40.000 euro per woning, omdat de grond minder waard wordt.

Het is afwachten of investeerders hierop zitten te wachten. "We gaan beginnen met een aantal proeven en wachten af hoe de markt reageert."

Ivens waarschuwt voor de tekorten aan bouwvakkers, die een risico vormen voor de bouwambities. Uit onderzoek van UWV blijkt dat het personeelstekort nergens groter is dan in de Amsterdamse bouw.

De wethouder roept het kabinet op tijdig te investeren in nieuwe infrastructuur voor de nieuwe wijken. Om woningen betaalbaar te houden moet de regering in zijn ogen de snelle huurstijgingen beperken en corporaties minder belasten.

Het was een hele puzzel
Wethouder Ivens

Waar komen ze?

De woningen zullen verrijzen in grote projecten als IJburg, Zeeburgereiland, de Noordelijke IJ-oevers, Houthavens en Zuidas. Daar komt Overamstel bij, in de Bijlmerbajes en langs de Weespertrekvaart, maar ook Zuidoost, op het verloren gewaande bedrijventerrein Amstel III en in Noord. Ook de Staalmanbuurt in Nieuw-West, het Waterlandplein in Noord en de K-buurt in Zuidoost staan op de kaart.