Direct naar artikelinhoud

De stad verandert en dat doet pijn, blijkt uit deze burenruzie

In de rechtbank ging het woensdag om een uit de hand gelopen burenruzie op de hoek Westerstraat/Prinsengracht. Maar het was ook een illustratie van hoe een veranderende stad met pijn gepaard gaat.

De hoek Westerstraat/PrinsengrachtBeeld Google Streetview

De beelden laten aan duidelijkheid niets te wensen over. Hoewel het beeld grofkorrelig is, is te zien hoe een man gesticulerend een andere man achtervolgt.

De eerste man beweegt zich op het oog intimiderend naar de andere toe, die terugdeinst en vlak voor hij zijn woning binnengaat een duw krijgt. Even daarvoor waren ze al te zien op een ander filmpje waarbij de bedreigde man, met zijn kind op zijn arm, een kopstoot lijkt te krijgen.

De beelden werden woensdag vertoond bij de Amsterdamse rechtbank, waar de partijen tegenover elkaar stonden.

De man, een Prinsengrachtbewoner, wilde dat de rechter de beelden zou zien, zodat er wat hem betreft geen misverstand zou bestaan over de gespannen relatie tussen de twee inwoners van de binnenstad. Doel: de rechter ertoe bewegen zijn buurman een contactverbod op te leggen.

Trillende stem
Het is een uit de hand gelopen burenruzie, dat in de eerste plaats. Het begon toen anderhalf jaar geleden het sieradenwinkeltje op de hoek van de Prinsengracht en de Westerstraat werd verkocht.

De nieuwe eigenaar, die op de eerste verdieping ging wonen, kreeg toestemming om onder meer ijs te verkopen. Voor de buren betekende dit het begin van wat zij de hel noemen, vertelt de man met trillende stem in de rechtszaal. "De verbouwing ging dag en nacht door toen mijn vriendin hoogzwanger was."

Toen hij vroeg of het wat zachter kon, werd, volgens hem, gezegd dat hij niet zo moest klagen. "Hij zou over me heen lopen en me in de grond trappen. Sindsdien voel ik me onveilig."

De buurt beklaagde zich over de stank en de herrie van de zaak waar ook 'sushisnacks' werden verkocht. De ondernemer is al op de vingers getikt vanwege zijn gevelbanken en de grote reclames aan de muur.

Ja, hij heeft zich weleens kwaad gemaakt, zegt de ondernemer. Voor hij in het pand trok had de makelaar hem al gewaarschuwd dat zijn buurman 'heel vervelend' kon zijn. "Ik wil ook niet dat iemand bang voor me is. Tijdens de verbouwing hebben we veel lawaai gemaakt, maar daarna hebben we ons best gedaan goed samen te leven met de buurt en de buren."

Waslijst
Het is een klassieke burenruzie, maar de zaak staat niet op zichzelf: op meer plaatsen in de stad botsen ondernemers en bewoners. De stad verandert en veel inwoners doet dat pijn.

En het moet gezegd: de ondernemer waarover het nu gaat, lijkt naadloos te passen in het profiel waarover het op zoveel plekken in Amsterdam gaat. Nadat hij donuts had geprobeerd te slijten, volgden stroopwafels en 'sushi-burritos'. Telkens werd hij teruggefloten door de gemeente. Hij verkoopt ijsjes, maar nu in de winter tassen. Tegen hem is een waslijst aan overtredingen geconstateerd.

Tegelijk valt ook niet alle schuld direct op deze ene ondernemer af te schuiven. Is het reëel te verwachten dat je tot in lengte van jaren naast een sieradenwinkel woont die maar twee dagen per week open is?

De rechter probeerde de kemphanen tot een gesprek te bewegen, maar mediation was nog een brug te ver. Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Sinds de ondernemer er zit, is het voor de bewoners 'een hel'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.